Informație. Infractorul și asociații decid astăzi varianta modificării Codului Penal. Care sunt cele două variante

Informație. Infractorul și asociații decid astăzi varianta modificării Codului Penal. Care sunt cele două variante

Liderii PSD se întâlnesc luni, la ora 15:00, cu senatorii și deputații partidului pentru a discuta varianta prin care să modifice Codul penal – ordonanță de urgență sau angajarea răspunderii Guvernului, au declarat pentru  G4Media.ro surse din conducerea PSD.

”Sunt aceste două opțiuni acum – OUG sau angajarea răspunderii. Ordonanța ar fi cea mai rapidă variantă, mai ales că vine și vacanța parlamentară. Opțiunea pentru angajarea răspunderii ar fi fost bine să se facă înainte de moțiunea de cenzură, deoarece clar va mai urma una și modificarea Codului penal va fi tergiversată”, a declarat unul din liderii PSD pentru G4Media.ro .

El a explicat însă că varianta angajării răspunderii ar oferi o aparență de legitimitate mai mare decât ordonanța de urgență.

”Până la urmă e, totuși, procedură parlamentară. Pe de altă parte, există precedent: Boc a adoptat noile coduri – penal și civil – prin angajarea răspunderii Guvernului, în iunie 2009. Tăriceanu a modificat legile justiției tot prin angajarea răspunderii în 2005. Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă e mai anevoioasă, procedura angajării răspunderii nu ar amorsa aceleași tensiuni precum ordonanța de urgență”, a mai spus liderul PSD.

Dezavantajul major al angajării răspunderii este că oferă posibilitatea opoziției și președintelui Iohannis de a împinge până în toamnă intrarea în vigoare a modificărilor la Codul penal, exact lucrul pe care Liviu Dragnea vrea să îl evite. Opoziția poate depune o nouă moțiune de cenzură în cazul angajării răspunderii, iar șeful statului poate cere reexaminarea legii în Parlament și o poate trimite și Curții Constituționale. Din acest motiv, cea mai probabilă variantă rămâne Ordonanța de urgență, au mai spus sursele citate pentru G4Media.ro.

Despre cele două variante se va discuta luni, la ora 15:00, în ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD.

”Acolo se va decide și cine va face parte din grupul de lucru și cine îl va conduce”, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse social-democrate.

În PSD există și nemulțumiri profunde față de întârzierea, nepermis de mult în opinia unora, a modificării Codului penal. ”Suntem de un an și jumătate la guvernare și nu s-a făcut nimic în acest sens. Păi de ce?”, a mai spus unul dintre liderii social-democrați pentru G4Media.ro.

Gabriela Firea a declarat vineri, la finalul ședinței conducerii PSD, că săptămâna viitoare va avea loc o ședință a partidului cu juriștii pe Codul Penal și apoi vor decide dacă dau Ordonanță de Urgență sau nu.

Întrebată de reporteri dacă la CEX s-a decis dacă modificarea codurilor penale se va face prin Ordonanță de urgență sau în procedură parlamentară, Gabriela Firea a declarat: ”Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a experților în domeniul juridic, a colegilor parlamentari și miniștri și se va lua o decizie în acest sens”.

Și Codrin Ștefănescu a anunțat la finalul CEX că săptămâna aceasta va fi anunțat calendarul acțiunilor. ”Toate aceste lucruri le vom anunța începând de luni”, a spus acesta când a fost întrebat dacă va fi dată o OUG pentru modificarea Codului Penal.

Ce spune Constituția despre angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului:

ARTICOLUL 114

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Cel mai important articol din Codul penal care urmează să fie modificat este cel care incriminează abuzul în serviciu, infracțiunea pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat joi, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

PSD a propus cea mai radicală revizuire a acestei infracțiuni: impunerea unui prag de 200.000 de euro și scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani. Prejudiciul calculat de procurori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei.

În cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul în serviciu, Liviu Dragnea scapă automat de acuzați și, implicit, și de condamnarea de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penală mai favorabilă.

 



Citește și:

populare
astăzi

1 Nu, nu este o fantomă ceea ce vedeți, este noul coșmar al Rusiei și Chinei...

2 Adevărul despre poziția misionarului

3 Foarte interesante amănunte...

4 Teorii ale conspirației după inundațiile catastrofale din Spania

5 VIDEO Ce au concluzionat două AI avansate care au discutat dacă există Viața de Apoi