Informație. Guvernul NU o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru.
Informație. Guvernul NU o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru.Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru Adevărul . MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român.
„E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.
Guvernul va trebui să susţină la Bruxelles un punct de vedere oficial privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European. Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la „abuzurile“ comise de Kovesi ca şef al DNA. Ulterior, Toader a pasat răspunderea către premeierul Viorica Dăncilă.
Întrebat care va fi mandatul oficial al Guvernului în cazul Kovesi, Toader a răspuns: „Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului şi primului-ministru? Categoric, nu. Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere, dar ambasadorul român la Bruxelles va primi un mandat de la Guvern, prin doamna prim-ministru şi nu prin ministrul Justiţiei”. Toader are parţial dreptate. Ministerul Justiţiei va trebui să formuleze un punct de vedere oficial, care ulterior va trece pe la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi va primi forma finală de la MAE, condus de Teodor Meleşcanu. Deci toate cele trei ministere vor stabili mandatul României în cazul Kovesi, document care va ajunge la Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE.
„Nu există conflict de interese“
Surse diplomatice susţin că Ministerul de Externe pregăteşte un mandat neutru: nu va susţine candidatura fostei şefe DNA, dar nici nu va recomanda un vot împotrivă. „Dăncilă va motiva că România, pentru că deţine preşedinţia Consiliului UE, trebuie să fie «honest broker», deci mediator imparţial în UE. Însă «honest broker» nu înseamnă şi «stupid broker». E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE, cu excepţia celor care ne revin exclusiv politic, cum ar fi postul de comisar european. România nu are niciun director general în Comisia Europeană. Guvernul trebuie să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună tălpi, pentru că e vorba de România, nu de o persoană. E o ipocrizie să spui că vrei să fii echidistant în acest caz. Nu există niciun conflict de interese“, susţine un vechi diplomat din MAE.
PSD caută, de fapt, o soluţie de compromis. Premierul Viorica Dăncilă nu poate recomada un vot negativ în cazul Kovesi, pentru că ar fi acuzată că nu susţine interesul naţional. Practic, retorica folosită de Dăncilă la Bruxelles, în care europarlamentarii PNL erau numiţi tădători de ţară, se întoarce acum împotriva premierului. „E şi datoria legală a MAE să susţină imaginea României pe plan extern“, arată sursele citate. Însă Dăncilă nu o poate susţine deschis pe Kovesi, în condiţiile în care fosta şefă a DNA a fost revocată la propunerea ministrului Justiţiei. În plus, Kovesi este unul dintre simbolurile „statului paralel“ cu care PSD se luptă de doi ani.
Laura Codruţa Kovesi concurează pentru Parchetul European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa. Câştigătorul va fi ales prin codecizie: Parlamentului European şi COREPER, instituţie a Consiliului UE. Zilele viitoare, toţi cei trei candidaţi vor fi audiaţi în Comisia LIBE din Parlamentul European, apoi va urma votul final, în plen, la mijlocul lunii martie. Votul va fi secret, aşadar românii care vor să o taxeze pe Kovesi la Bruxelles vor rămâne anonimi. Procedura se mută apoi în COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de mandatul oferit de Guvern.
Austria şi Germania, pro-Kovesi
Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, prezent vineri la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Bucureşti, a anunţat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Şi Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunţat că o susţine pe fosta şefă a DNA pentru funcţie europeană.
Oficial din MAE: „E şansa României de a obţine cel mai important post din UE, cu excepţia celor care ne revin exclusiv politic”.