Informația care l-a determinat pe Joe Biden să renunţe la cursa pentru Casa Albă

Informația care l-a determinat pe Joe Biden să renunţe la cursa pentru Casa Albă

Joe Biden i-a anunţat duminică pe cei mai mulţi dintre consilierii săi despre decizia sa de a renunţa la cursa prezidenţială, după 48 de ore chinuitoare în care a analizat datele sondajelor, au declarat două surse citate de Sky News.

Sondajele l-au convins pe Joe Biden că nu poate să-l învingă pe Donald Trump/ FOTO: EPA-EFE

Sondajele l-au convins pe Joe Biden că nu poate să-l învingă pe Donald Trump/ FOTO: EPA-EFE

Cu o zi înainte, el le spusese colaboratorilor că va continua campania pentru a-l învinge pe rivalul republican Donald Trump în noiembrie.

„Mesajul era să continuăm cu totul, cu viteză maximă”, a declarat o sursă pentru agenţia de presă Reuters.

Dar, după ce a analizat datele sondajelor de opinie, sâmbătă târziu, el s-a răzgândit.

O sursă a declarat că asistenţi de top i-au arătat sondaje interne care sugerau că nu numai că era în urmă în toate cele şase state critice care ar putea decide alegerile, dar se prăbuşea şi în locuri precum Virginia şi Minnesota, unde democraţii nu au planificat să fie nevoiţi să cheltuie resurse masive.

Biden, consilierul său Steve Ricchetti și Mike Donilon, strategul șef și vechiul său redactor de discursuri, au lucrat la unul dintre dintre cele mai importante mesaje ale președinției lui Biden – anunțarea deciziei sale istorice către alegători, membrii partidului, donatori și întreaga lume, scrie New York Times.

Vicepreședinta Kamala Harris a vorbit cu Biden duminică dimineață, la fel și Jeff Zients, șeful său de cabinet, și Jen O’Malley Dillon, președinta sa de campanie. Câțiva consilieri de top de la Casa Albă au aflat direct de la președinte printr-un apel Zoom.

Alții din Aripa de Vest au aflat abia când au văzut vestea pe rețelele sociale.

Aproape nimeni din afara casei în care Biden se izolase nu știa la ce se gândea președintele până când acesta și-a postat declarația pe rețelele sociale duminică. Până în acel moment, aliații liderului de la Casa Albă nu au avut de ales decât să presupună că acesta va merge mai departe cu campania prezidențială, care continua de altfel, pe pilot automat.

Biden a început să dea semne că s-ar putea retrage din cursă sâmbătă, în cadrul unei conversații la care au participat mai mulți consilieri.

Încă bolnav și răgușit, președintele a ales să își anunțe decizia printr-o scrisoare, mai degrabă decât în fața camerei de filmat, și a lucrat la redactarea acesteia împreună cu Donilon, autorul multor mesaje publice ale președintelui, în timp ce Ricchetti s-a concentrat asupra pașilor de urmat.

Scrisoarea a fost finalizată duminică, într-un moment în care mulți consilieri încă îi mai asigurau pe jurnaliști și pe alți oficiali că președintele va rămâne în cursă.

Primii care au aflat situația reală au fost Kamala Harris, Jeff Zients și O’Malley Dillon, fiecare în cadrul unor apeluri telefonice separate din partea lui Biden, potrivit mai multor persoane familiarizate cu discuțiile.

Duminică, la ora 13:45 – cu un minut înainte ca Biden să trimită lumii scrisoarea sa de retragere – președintele le-a spus adevărul mai multor consilieri, printre care Anita Dunn, care gestionează strategia de comunicare. El le-a citit scrisoarea și a mulțumit personalului pentru tot ajutorul.

Biden și-a petrecut apoi o parte din zi vorbind la telefon cu liderii Congresului și alți aliați.

El a decis să anunțe retragerea din cursă pe X, potrivit unor persoane familiarizate cu decizia, deoarece i-a oferit posibilitatea de a o face „în felul său”, evitând intrigile și scurgerile de informații care au afectat campania sa în ultimele săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii