INFOGRAFIE Sondaj: un român din doi are încredere în NATO

INFOGRAFIE Sondaj: un român din doi are încredere în NATO

Analiza propusă de INSCOP Research a fost efectuată pe baza a 8 sondaje realizate la comanda ziarului “Adevărul”, timp de un an, între martie 2013 şi martie 2014. Volumul eşantionului pentru fiecare sondaj a fost de 1.050-1.080 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor pentru fiecare sondaj este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Eşantioanele au fost validate pe baza datelor oficiale ale Recensământului populaţiei din 2011.Volumul eşantioanelor cumulate a fost de 8568 persoane, iar eroarea maximă admisă pentru eşantionul cumulat este de ± 1%.

„Sentiment public de siguranţă”

În medie, 50,5% au încredere multă şi foarte multă în NATO, în timp ce 49,5% au încredere puţină şi foarte puţină. ”NATO este instituţia internaţională care se bucură de cel mai ridicat nivel de credibilitate în rândul populaţiei României”, spune Remus Ştefureac, director INSCOP. “Cifrele cumulate, culese pe perioada unui an (martie 2013 – martie 2014), arată un nivel mediu al încrederii de 50%, ceea ce plasează NATO în top 5 al încrederii românilor în instituţii interne şi internaţionale. Încrederea în NATO este legată atât de orientarea pozitivă a opiniilor românilor înspre instituţii din zona apărării, securităţii naţionale, ordinii publice – aşa cum sunt Armata, Jandarmeria, SRI, SIE sau Poliţia, cât şi de sentimentul public de siguranţă pe care îl conferă apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică.”

Moldovenii se bazează pe NATO mai mult decât ardelenii

Bărbaţii au încredere mai mare în NATO decât femeile, lucru explicabil în contextul dimensiunii militare a organizaţiei. 52,1% din tinerii din categoria 18-49 de ani au multă şi foarte multă încredere în NATO, faţă de numai 46,5% din rândul persoanelor de 65 şi peste 65 de ani care au un sentiment de siguranţă ca urmare a apartenenţei la Alianţa nord-atlantică. De asemenea, persoanele cu studii superioare au o încredere semnificativ mai mare în NATO decât persoanele cu studii primare şi ceva mai mare decât persoanele cu studii medii.

Persoanele cu venituri mari au mai multă încredere în NATO decât persoanele fără venit sau decât cele cu venituri mici.Cel mai mare nivel de încredere în NATO se înregistrează în cazul locuitorilor din Moldova şi Bucovina, la polul opus situându-se locuitorii din Transilvania.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…