INFOGRAFIE cu posibilele puncte prin care Rusia ar putea ataca Ucraina

INFOGRAFIE cu posibilele puncte prin care Rusia ar putea ataca Ucraina

Federaţia Rusă a înconjurat Ucraina din trei părţi cu trupele sale şi poate folosi oricare dintre opţiuni pentru a lansa o ofensivă la scară largă.

Statele Unite estimează că Rusia a strâns peste 100.000 de militari lângă graniţa cu Ucraina în ultimele săptămâni , stârnind temeri în rândul oficialilor de informaţii occidentali şi ucraineni că o invazie este iminentă, informează CNN .
Analiştii avertizează că, în timp ce se fac eforturi diplomatice disperate pentru a preveni războiul, armata rusă reprezintă o ameninţare imediată pentru Ucraina.
Până acum, însă, nu este clar din ce direcţie poate începe Rusia să atace. Moscova a creat puncte de presiune pe trei părţi ale Ucrainei - în Crimeea în sud, în partea rusă a graniţei dintre cele două ţări şi în Belarus, în partea de nord a graniţei cu Ucraina.
Acestea sunt cele mai periculoase trei zone urmărite de Ucraina şi Occident, iar în fiecare dintre ele au fost detectate mişcări de trupe ruseşti.
Donbasul, cea mai convenabilă poziţie
Cea mai mare atenţie este acordată anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, unde din 2014 Rusia înarmează la maximum separatiştii formaţiunilor teroriste autodenumite „L/DPR”. Principala ipoteză a celor care urmăresc acţiunile Rusiei este că Moscova poate creşte puterea militară pe care o are deja în regiune, ceea ce face din estul Ucrainei cea mai convenabilă poziţie pentru a lansa o invazie.
Imaginile din satelit obţinute de CNN arată că marea bază de la Ielnia, care găzduia tancuri ruseşti, artilerie şi alte vehicule blindate, a fost în mare parte golită, iar vehiculele par să fi fost mutate mult mai aproape de graniţă în ultimele zile. A fost transportată o mare cantitate de arme, inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi lansatoare de rachete balistice. De atunci, videoclipurile de pe reţelele de socializare au arătat o parte din aceste echipamente pe trenuri şi pe drumuri mult mai la sud, în regiunea Briansk, care este aproape de Ucraina. Vehiculele blindate şi vehiculele aparţin în mod clar aceloraşi unităţi care au fost situate anterior în Ielnia.
Stephen Wood, director al companiei de imagini prin satelit Maxar, a declarat pentru CNN:
„ Mi se pare că o cantitate semnificativă de echipamente - tancuri, monturi de artilerie autopropulsate şi alte vehicule de sprijin, a fost redistribuită. Între timp, activitatea sporită a forţelor armate ruse în regiunile Kursk şi Belgorod, la graniţa cu nord-estul Ucrainei, se exacerbează temeri", a spus Wood.
„ Asistăm la un aflux masiv de echipamente şi personal în Kursk ”, a avertizat Konrad Muzika, expert în urmărirea militară la Rochan Consulting.
Philip Carber de la Fundaţia Potomac din Washington, care a studiat şi mişcările trupelor ruse în detaliu, a declarat pentru CNN:
„ Cea mai puternică unitate ofensivă a Rusiei, cea de tancuri, care este de obicei dislocată în zona Moscovei, s-a deplasat spre sud, acoperind 400 de kilometri şi se adună în zona optimă pentru o ofensivă rapidă a tancurilor pe ruta de invazie Kursk-Kiev ”, a spus Carber.
Ruta Belarus, dificilă din cauza Mlaştinile Pripiat
De asemenea, au crescut îngrijorările cu privire la o acumulare masivă de trupe ruseşti în Belarus, o ţară strâns legată de Moscova, care ar putea deschide o altă rută către Ucraina.
Joi, Rusia şi Belarus au început un exerciţiu militar comun de 10 zile, a cărui amploare şi calendar ridică serioase preocupări în Occident.
Desfăşurarea trupelor ruseşti în Belarus este considerată cea mai mare de la Războiul Rece:
„ Desfăşurarea unui contingent de 30.000 de militari, forţe speciale, avioane de luptă, inclusiv avioane Su-35, rachete cu dublu scop Iskander şi sisteme de apărare aeriană S-400 ”, provoacă îngrijoarea a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), acesta este şi cel mai mare exerciţiu al forţelor armate din Belarus din ultimii ani. Ministerul rus al Apărării a spus că scopul exerciţiilor numite „Allied Resolve-2022” este respingerea „agresiunii externe”.
Unii experţi militari se tem că acumularea militară din Belarus indică un plan rusesc de a ataca Kievul din nord.
La începutul acestei luni, un diplomat european a declarat pentru CNN că o astfel de acumulare masivă de forţe în Belarus este o „problemă mare”, menţionând că este o cale suplimentară de care ar putea avea nevoie Moscova pentru a lansa un atac rapid asupra capitalei ucrainene.
CSIS avertizează că exerciţiile comune între Belarus şi Rusia ar putea oferi acoperire pentru deplasarea trupelor prin Belarus către nordul Ucrainei. Iar imaginile din satelit publicate de Maxar arată că armata rusă şi-a schimbat deja punctele de desfăşurare în mai multe locuri din Belarus. Redistribuirea poate fi legată de exerciţiul comun, dar alte fotografii arată clar că taberele sunt construite aproape de graniţa cu Ucraina, la sute de kilometri de locul exerciţiului. Cu toate acestea, dacă Rusia s-ar concentra asupra graniţei cu Belarus ca punct de intrare în Ucraina, traseul armatei ruse ar fi plin de mari dificultăţi. Soldaţii ruşi vor trebui să depăşească Mlaştinile Pinsk, cunoscute şi sub numele de Mlaştinile Pripiat, una dintre cele mai mari zone umede din Europa, care se află la graniţa dintre Belarus şi Ucraina - o zonă densă, mlăştinoasă şi dens împădurită, care se întinde pe 104.000 de kilometri pătraţi. . Această regiune a interferat cu trupele naziste în timpul Operaţiunii Barbarossa, invazia germană a Uniunii Sovietice în 1941. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, „mlaştinile pot deveni dificile, şi în unele locuri imposibil să se treacă această barieră trupele mecanizate”.
Peninsula Crimeea
Peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, ar putea fi o altă rampă logică pentru orice operaţiune de invazie, dar nu este clar dacă Moscova intenţionează să lanseze o ofensivă în Ucraina din Crimeea.
Maxar, observând desfăşurarea mare de trupe şi echipamente în Crimeea, înregistrează sosirea la Simferopol a peste 550 de corturi militare şi a sute de vehicule. De asemenea, Maxar a dezvăluit pentru prima dată o nouă desfăşurare în apropierea oraşului Slavnoie de pe coasta de nord-vest a Crimeei, inclusiv vehicule blindate ruseşti. Aceste noi desfăşurări au fost observate în aceeaşi zi în care mai multe nave de război ruseşti au ajuns la Sevastopol. Ministerul rus al Apărării a publicat de atunci imagini cu şase ambarcaţiuni mari de debarcare în port.
Marina ucraineană a răspuns că „Rusia continuă să militarizeze regiunea Mării Negre, desfăşurând nave de debarcare suplimentare pentru a pune presiune asupra Ucrainei şi a lumii”. În acelaşi timp, s-a afirmat că „ Forţele Navale ale Ucrainei sunt pregătite pentru dezvoltarea oricăror scenarii şi provocări şi sunt gata să apere ţara pe mare ”, a spus Marina Ucrainei într-un comunicat.
Orice învazie în sudul Ucrainei ar putea fi ajutată şi de trupele ruseşti din Transnistria, regiunea separatistă a Moldovei, susţinută de ruşi.
Analiştii CSIS sugerează că trupele ruse pot încerca, de asemenea, să captureze Odesa „trimiţându-şi navele de debarcare direct în portul Odesa şi încercând să ocupe oraşul”. Analiştii cred că o astfel de posibilă mişcare a Rusiei poate fi dictată de „dorinţa de a da marele jackpot, dar, în acelaşi timp, operaţiunea în sine este plină de riscuri mari”. Odesa este un oraş dens populat, iar luptele urbane vor fi favorabile în primul rând celor care îl apără, în timp ce forţele ruse vor trebui nu numai să poată distruge apărarea antiaeriană ucraineană, ci şi apoi să încerce să se conecteze cu forţele lor din estul Ucrainei. Acest lucru nu numai că va crea dificultăţi enorme pentru armata rusă, dar poate provoca şi pierderi uriaşe.
SUA i-au avertizat pe aliaţii din Europa că se tem de un atac rusesc asupra Ucrainei pe 16 februarie. CIA, împreună cu Pentagonul, au informat vineri guvernul federal german şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că un atac asupra Ucrainei ar putea fi efectuat încă de miercuri .


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...