INFOGRAFIC/SCUTUL antirachetă de la Deveselu devine OPERAȚIONAL de joi. Amănuntele ESENȚIALE

INFOGRAFIC/SCUTUL antirachetă de la Deveselu devine OPERAȚIONAL de joi. Amănuntele ESENȚIALE

Joi, 12 mai, o data istorica pentru Romania. La Deveselu are loc ceremonia oficiala dedicata operationalizarii (punerii in functiune) a scutului american antiracheta. La baza militara din Deveselu (judetul Olt, la 180 de kilometri de Bucuresti), vin astazi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg si adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc.

Scutul antiracheta este o initiativa americana, iar facilitatea din Romania adaposteste 3 baterii cu cate 8 interceptoare (proiectile fara incarcatura explozibila).

Investitia americana se ridica la 800 de milioane de dolari, iar SUA si Romania vor ca facilitatea de la Deveselu sa intre in administrarea NATO pana in luna iulie, cand are loc summit-ul NATO de la Varsovia.

La Deveselu, acolo unde fortele americane detin comanda inca din 2014, au fost finalizate toate lucrarile si toate componentele componentele majore ale sistemului de aparare antiracheta, inclusiv rachetele, se afla acolo si au fost predate comandantilor militari".

Joi, 12 mai, va avea loc ceremonia oficiala de certificare a capacitatii operationale a sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) din Romania. Practic, baza de la Deveselu devine oficial activa si integrata in sistemul NATO anti-racheta.

La acest eveniment vor participa Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, oficialitati ale statului roman, reprezentanti ai Departamentului american al Apararii, ai Departamentului de Stat al SUA, Fortelor Navale ale SUA dislocate in Europa si din cadrul NATO.

Capabilitatea tehnica a bazei include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii.

Baza de la Deveselu gazduieste elementele scutului american antiracheta. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3, amplasate in facilitatea americana din cadrul Bazei aeriene romanesti de la Deveselu (Judetul Olt). Marina americana a preluat comanda bazei militare de la Deveselu in octombrie 2014.

Modulul IB SM-3 distruge rachete balistice prin impact, la o viteza extrem de mare. Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis in Mediterana si interceptorul Aegis adaptat pentru uscat in Romania si Polonia.

Sistemul Aegis are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. 

Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.

Cum participa Romania?

Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri sunt obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste banii pe care ii vor da americanii, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, dupa cum anuntat in 2011 un oficial american.

Ce sunt interceptorii SM-3 amplasati in Romania?

Standard Missile 3 (SM-3) reprezinta un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.

Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica). Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.

Baza de la Deveselu va functiona sub autoritatea Comandamentului Fortelor Intrunite de la Napoli, a anuntat in luna mai ministrul de atunci al Apararii, Mircea Dusa, dupa o intrevedere cu amiralul Mark Ferguson, seful acestui Comandament, aflat in vizita in Romania.

Fondatorul Stratfor, George Friedman: "Sistemul antiracheta din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei"

George Friedman, fondatorul Institutului de analize Stratfor si al publicatiei Geopolitical Futures, sustinea in urma cu cateva zile ca Iistalatia antiracheta din Romania are mai degraba un rol simbolic, intrucat nu ar putea contracara un atac masiv al Rusiei.

"Sistemul este conceput pentru a bloca una sau un numar redus de rachete care ar viza o suprafata mare. Ar fi ineficient impotriva Rusiei, daca aceasta tara ar lansa un atac nuclear asupra Europei, deoarece sistemul ar fi depasit rapid printr-un numar relativ mic de rachete, si ar fi total irelevant daca rusii ar lansa un atac masiv, un lucru pe care sigur l-ar putea face", scrie Friedman intr-un editorial publicat in revista Geopolitical Futures.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul si Coreea de Nord.

Recent, Moscova a reiterat ca este "extrem de preocupata" de instalarea sistemelor antibalistice NATO in Romania si Polonia, afirmand ca sunt interzise prin Tratatul privind Fortele nucleare intermediare (INF) si avertizand ca Rusia va lua masuri pentru a se apara.

Cele mai importante reactii ale Rusiei, de pana acum

26 aprilie 2016 - Rusia ameninta ca va contracara sistemele antiracheta din Romania

"Suntem extrem de preocupati in legatura cu sistemele antiracheta americane instalate in Romania si in viitor in Polonia, care sunt interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare", anunta Ministerul rus de Externe, intr-un raport anual de evaluare.

"In mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice in Europa are rolul contracararii Rusiei", precizeaza diplomatia rusa. "Moscova intentioneaza sa ia toate masurile necesare pentru garantarea securitatii", subliniaza MAE rus.

16 Decembrie 2015 - Rusia sustine ca poate trece de scutul antiracheta american

Rachetele rusesti au capacitatea de a patrunde prin scutul pentru aparare antiaeriana construit de Statele Unite, a declarat comandantul Fortelor de rachete strategice rusesti, colonel-generalul Serghei Karakaiev, citat de Reuters. Acesta a afirmat: "Estimarile expertilor arata ca, potrivit abilitatilor sale de a analiza datele si puterea de tragere, sistemul de aparare antiracheta american desfasurat in acest moment nu este in masura sa reziste la o salva masiva lansata de o unitate a fortelor de rachete strategice (ruse - n.red.)".

Octombrie 2015 - Rusia cere SUA si Romaniei sa renunte la planurile privind amplasarea scutului antiracheta "cat nu este prea tarziu"

Moscova a cerut abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, a declarat Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit Sputnik News. Potrivit acestuia, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre SUA a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF) (Sursa).

Octombrie 2015 - SUA acuza Rusia ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF

"Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta. Si reactia Statelor Unite fata de ceea ce sustine Rusia este cea continuta in declaratia lui Frank Rose", a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Adjunctul secretarului de stat american, Frank Rose, a declarat, anterior, la Bucuresti, ca Statele Unite iau in calcul un potential raspuns militar daca Rusia continua sa incalce tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF). 

August 2015 - Rusia: Dupa incheierea acordului nuclear cu Iranul, SUA nu mai au niciun motiv sa construiasca scutul antiracheta in Europa

"Nu vedem niciun motiv pentru continuarea programului, cu atat mai putin intr-un ritm accelerat", a declarat viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, referitor la scutul antiracheta in Europa. Oficialul a anuntat, astfel, ca Rusia nu vede niciun motiv pentru ca Statele Unite ale Americii sa continue implementarea planurilor de constructie a scutului antiracheta in Europa, dupa incheierea acordului nuclear cu Iranul in luna iulie, a relatat Reuters. 

August 2015 - Ministrul rus de externe il face mincinos pe Obama si ii aminteste ca a declarat ca scutul anti-racheta depinde de un acord cu Iranul.

Iulie 2015 - Rusia va amplasa in Crimeea o escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3, in replica la baza de la Deveselu.

Iunie 2015 - Rusia: Romania si Polonia devin automat "tinte potentiale" prin gazduirea scutului anti-racheta.

Romania si Polonia "devin automat tinte potentiale" pentru Rusia prin gazduirea elementelor scutului anti-racheta, sustine Consiliul de Securitate al Rusiei (echivalentul CSAT), citat de Interfax. Consiliul de Securitate sustine ca scutul anti-racheta ar fi indreptat impotriva arsenalului strategic rus, desi atat SUA, cat si NATO si tarile gazda ale scutului american anti-racheta (Romania si Polonia) au dat asigurari ca scutul nu e indreptat impotriva capabilitatilor militare ale Rusiei.

Mai 2015 - In plina campanie de destructurare a Ucrainei, Rusia isi schimba Strategia Nationala de Securitate si Doctrina de Securitate Informationala si vorbeste despre "agresiunea" NATO si SUA.

Martie 2015 - Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: Sper ca oficialii care spun ca sistemul antiracheta e doar defensiv cred asta, dar noi avem o parere diferita / Speram ca in luna mai va fi deschis Centrul Cultural Rusesc la Bucuresti.

Martie 2015 - Ambasador rus: Toate tarile care se vor inscrie in sistemul antiracheta NATO vor fi tinte ale Rusiei.

Octombrie 2014 - Rusia: Instalarea sistemelor antiracheta in Europa incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

5 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”