INFOGRAFIC Regele Mihai a murit. Cine sunt succesorii săi?
Succesoarea la Sefia Casei Regale, dupa moartea Regelui Mihai, este Alteta Sa Regala Margareta, conform Ordinii de Succesiune ce a fost determinata prin Normele Organice ale Casei Regale. Aceleasi Norme au determinat si titlurile Membrilor Casei Regale si au stabilit, in acelasi timp, ca sotii si copiii Altetelor lor Regale Principesele nu detin titluri personale. Cine sunt acestia?
Inainte de moartea Regelui, Casa Regala a prezentat componenta Casei Regale si Ordinea de Succesiune. Astfel, pe langa Majestatea Sa Regele Mihai 1, prezentat la acea data drept Seful actual al Casei Regale a Romaniei (jure sanguinis), Casa Regala ii mai cuprindea pe:
- Mostenitoarea la Sefia Casei Regale a Romaniei, Alteta sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei, care ramane, dupa decesul tatalui sau, Custode al Coroanei Romaniei (ad personam).
- Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam), actualul consort al Principesei Margareta
- Alteta Sa Regala Elena, Principesa Romaniei (jure sanguinis)
- Alteta Sa Regala Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis)
- Alteta Sa Regala Maria, principesa Romaniei (jure sanguinis)
Sotii si copiii Altetelor Sale Regale Principesele nu detin titluri personale.
ASR Margareta este prima in Ordinea De Succesiune, urmata de Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie, ASR Principesa Sofia a Romaniei, Elisabeta Maria Biarneix si ASR Principesa Maria a Romaniei. Doar Seful Casei Regale a Romaniei poate decide modificari ale Ordinii de Succesiune, scrie HotNews.ro
Principesa Margareta, Custode al Coroanei
Nascuta pe 26 martie 1949 la Lausanne (Elvetia), este prima fiica a Majestatilor Lor Regela Mihai I si Regina Ana. In ultimele doua decenii, s-a impus ca unul dintre principalele chipuri ale familiei regale, alaturi de Rege si de sotul sau, Principele Duda. Impreuna cu acesta din urma, a atras atentia atat prin promovarea activitatilor Casei Regale, cat si prin apropierea de scena politica romaneasca si chiar prin scandaluri internationale.
Principesa Margareta este licentiata in sociologie, stiinte politice si drept international a Universitatii din Edinburgh. Pana in 1989, s-a implicat in proiecte pentru dezvoltarea agriculturii in cadrul unor organizatii internationale, inclusiv ONU. A renuntat la acestea in 1989.
In ianuarie 1990 a venit in Romania alaturi de Regele Mihai, infiintand aici Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, pentru sprijinul batranilor si tinerilor. De atunci, a acumulat mai multe functii, preponderent onorifice, precum presedintele Crucii Rosii din Romania si al mai multor organizatii sau evenimente din domeniul sportiv, studentesc si cultural.
Pe 21 septembrie 1996, se casatoreste cu Radu Duda, alaturi de care locuieste la Palatul Elisabeta din Bucuresti incepand din 2001. Alaturi de Duda, s-a apropiat intens de scena politica, in special in perioada guvernului Nastase si in cea a guvernelor PSD mai recente, culminand cu primirea liderului PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Elisabeta, in 2016. Criticii au calificat acea intalnire drept o "tradare (...) a dimensiunii morale a Regelui", o dovada a complicitatilor "cu PSD-ul lui Ion Iliescu".
Atunci, Principesa Margareta si Liviu Dragnea au discutat despre "rolul Casei Regale in societatea romaneasca" si despre nevoia ca institutia Casei Regale "sa aiba un statut foarte clar", dupa cum descria evenimentul, in acel moment, Liviu Dragnea, politician ce tocmai primise o condamnare penala evenimentul. Dupa aproape un an si jumatate, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, sefii celor doua camere ale Parlamentului, depuneau o initiativa legislativa pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale, ce prevede recunoasterea ei ca persoana juridica de drept privat, cu statut de utilitate publica. Miza: posibilitatea Familiei Regale de a pastra privilegii si drepturi dupa moartea Regelui Mihai, inclusiv acela de a folosi Palatul Elisabeta, administrat de RAPPS si dat in folosinta Familiei Regale pana la moartea regelui.
Numele ei este legat, prin asocierea cu Radu Duda, de un scandal izbucnit la mijlocul deceniului trecut, referitor la comisioane ilicite date de compania britanica BAE System in diverse contracte internationale - in cazul Romaniei, contractul de vanzare a doua fregate pentru dotarea armatei romane, Regele Ferdinand si Regina Maria. Potrivit relatarilor de presa de atunci, BAE figura ca sponsor al Fundatiei Principesa Margareta.
Principesa este actuala posesoare a Tiarei regale, primita de la mama sa, Principesa Ana, care la randul ei a primit-o de la Regina Elena, careia i-a daruit-o Regina Maria. Principesa Margareta nu are copii.
Radu Duda, devenit Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam), consort al Principesei Margareta
Fostul actor Radu Duda a devenit alteta regala prin casatoria cu Principesa Margareta, in 1996. Personalitate ce atrage controversele si implicata in multiple scandaluri, pe parcursul ultimelor doua decenii, Principele Duda este vazut, prin activitatea sa, drept veriga de legatura intre Casa Regala si scena politica si om-cheie in reconcilierea dintre Regele Mihai si Ion Iliescu. A fost suspectat de colaborare cu Securitatea, dar el a respins banuielile si nu exista o confirmare oficiala in acest sens. A atras acuzatii ca duce in derizoriu aspiratiile monarhice ale Casei Regale prin candidatura sa la presedintia Romaniei, in 2009.
Radu Duda s-a nascut in 1960, la Iasi. A absolvit Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica in 1984 si a jucat pe scenele din Iasi si Bucuresti, precum si in cateva filme.
La cativa ani dupa casatoria cu Principesa Margareta, el a renuntat la cariera de actor. In 1999, a primit numele - dar nu si titlul - de principe de Hohenzollern-Veringen, ceea ce a declansat o serie de dispute pe parcursul anilor urmatori, mai precis pana cand, la mijlocul deceniului trecut, a primit titlul de Principe al Romaniei cu apelativul Alteta Regala.
In 2002, a absolvit Colegiul National de Aparare, in 2005 a devenit colonel al Armatei Romane, iar in 2006 a devenit doctor in stiinte militare, o ascensiune rapida ce a starnit numeroase semne de intrebare.
In 2002 a devenit reprezentant special al guvernului pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila. Este vorba despre guvernul social-democrat condus de Adrian Nastase. Aderarea lui la guvernul Nastase a venit la un an dupa reconcilierea Regelui Mihai I cu Ion Iliescu, masura pusa de unii pe seama lui Radu Duda, al carui tata, profesor doctor Rene Duda din Iasi, fusese coleg de FSN cu Ion Iliescu, la inceputul anilor '90, dupa cum a scris recent Adevarul.
Principele Radu a ramas reprezentant special al Guvernului si in guvernul Tariceanu, ce a urmat guvernului Nastase.
Numele lui a fost legat de scandalul declansat, la mijlocul deceniului trecut, in jurul unor comisioane ilegale puse pe seama BAE Systems, companie britanica implicata in vanzarea catre Romania a doua fregate, pentru inzestrarea Armatei Romane. Principele Radu a respins acuzatiile de lobby in favoarea BAE, companie ce figura printre sponsorii fundatiei sotiei sale, Principesa Margareta.
In 2009, si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale, dar s-a retras in cele din urma din cursa electorala, spunand, conform Mediafax, ca "Stanga politica este in buzunarul prezidential. Dreapta politica a ales sa ignore proiectul Casei Regale, crezand ca astfel va avea un castig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greselii din 1997. In mod normal, demersul de insanatosire a institutiilor statului ar fi trebuit sa faca mediul de afaceri, corifeii societatii civile si mass-media solidari cu proiectul meu. Nu s-a intamplat asa."
Principesa Elena
A doua in Ordinea de Succesiune, dupa sora sa Margareta, Principesa Elena este a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana, nascuta fiind in noiembrie 1950, la Lausanne. A urmat studiile la scoli din Italia, Elvetia si Marea Britanie.
In adolescenta, a calatorit prin toata lumea alaturi de un cor international. La intoarcere, a lucrat la casa de licitatii Christie's din Geneva, apoi si-a continuat studiile si s-a implicat in activitati educationale si de binefacere in Anglia, devenind si expert in restaurari ale obiectelor de arta.
In 1982 s-a casatorit, in Anglia, cu Robin Medforth-Mills, cu care a avut doi copii, Nicolae (n. 1985 la Geneva) si Elisabeta-Karina (n. 1989).
In 1989 a infiintat doua fundatii de ajutorare a copiilor cu dificultati din Anglia si Romania. In 1991 a divortat de primul sot, ramanand in Marea Britanie. S-a recasatorit in 1998 cu Alexander Phillips Nixon.
Luna aceasta, fiul sau, fostul Principe Nicolae, a incercat sa intre in resedinta Regelui Mihai, pentru a-l vedea pe acesta, declansand o riposta dura din partea Casei Regale, Principesa Elena s-a declarat imediat "dezamagita de fiul" sau, sustinand ca acesta "a nesocotit intimitatea si demnitatea" Regelui Mihai si acuzandu-l pe Nicolae ca ar fi dat dovada de "dispret" fata de Romania.
Principesa Sofia
A patra fiica a Regelui Mihai I si a Reginei Ana, Sofia s-a nascut in octombrie 1957, in Grecia. Este pasionata de pictura si fotografie si sa scrie carti pentru copii. A urmat studii de arta, design si fotografie in SUA (Colegiul pentru Arte Vizuale - New York, Universitatea din Carolina de Nord, Corcoran College din Washington).
A parasit SUA dupa prabusirea comunismului in Romania si a revenit la casa familiei din Elvetia, unde, potrivit profilului oferit de Casa Regala, a jucat un rol important in consolidarea Secretariatului de la Versoix, alaturi de sora ei, Margareta. Tot alaturi de Sofia a venit, pentru prima data, in Romania in ianuarie 1990. Aici, a contribuit la intemeierea Fundatiei Principesa Margareta, unde a fost desemnata vicepresedinte.
In anii '90, a fost decazuta din drepturi si exclusa din linia de succesiune, pierzand titlul de Principesa, in urma casatoriei sale cu Alain Biarneix, in pofida opozitiei tatalui ei, Regele Mihai. In 1999, a nascut-o pe Elisabeta-Maria. In 2002, a divortat de Biarneix, iar in 2007 si-a recapatat drepturile in cadrul Casei Regale si a fost inclusa din nou in linia de succesiune.
Principesa Maria
Ce-a dea cincea fiica a Regelui Mihai I si a Reginei Ana s-a nascut in iulie 1964, in Danemarca. Ea a copilarit si studiat in Elvetia, dar a stat cel mai mult in SUA, unde a studiat si lucrat in domeniul ingrijirii copiilor, iar mai apoi in domeniul relatiilor publice si in cel al consultantei private, in New York si New Mexico.
In ianuarie 2015, la cererea surorii sale Margareta, Custodele Coroanei, Principesa Maria s-a mutat la Bucuresti.
Elisabeta-Karina de Roumanie
Fiica Principesei Elena si a britanicului Robin Medforth-Mills si sora mai mica a fostului Principe Nicolae, Elisabeta-Karina s-a nascut in 1989 si locuieste in prezent in Anglia. Este a treia in linia de succesiune, dupa mama sa, Elena.
Elisabeta Maria Biarneix
Fiica Principesei Sofia, Elisabeta Maria Biarneix s-a nascut in Argenteuil (Franta) in 1999, fiind botezata dupa Reginele Elisabeta si Maria ale Romaniei. Este fiica lui Alain Biarneix, sotul de care Principesa Sofia a divortat cand aceasta era mica. Potrivit prezentarii Casei Regale, Elisabeta-Maria locuieste in Franta, impreuna cu mama ei.
Membri ai Casei Regale decazuti din drepturi si exclusi din linia succesorala:
Nicolae de Medforth-Mills
Fostul Principe Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills era, intr-o vreme, considerat drept favorit in Ordinea de Succesiune la statutul de sef al Casei Regale http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20348529-profil-principele-nicolae-vazut-pana-astazi-principalul-succesor-tronul-romaniei-copilul-care-facea-mana-multimii-din-piata-universitatii-1992-excluderea-din-linia-succesiunii-coroana.htm. In 2015, in urma unei decizii ce a starnit mai multe intrebari decat a oferit lamuriri, i-au fost retrase titlul de Principe si a fost exclus din linia de succesiune, unde ocupa pozitia a treia.
Fiul Principesei Elena din casatoria acesteia cu Robin Medforth-Mills, Nicolae s-a nascut in 1986, in Elvetia. A vizitat prima data Romania cand era mic, in 1992. Si-a trait calatoria si tineretea in Anglia si in multiple calatorii in Africa. A studiat managementul la Londra.
In aprilie 2010, cand a implinit 25 de ani, a primit titlul de Principe al Romaniei, cu apelativul de Alteta Regala, el incepand sa se implice intens in activitatile Casei Regale.
Pana in august 2015, cand Regele a decis sa ii retraga titlul si sa-l excluda din linia de succesiune. Anuntul Casei Regale nu a precizat explicit motivele deciziei, aratand ca Regele le-a luat "cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti".
Situatia a declansat un val de controverse referitoare la ce anume, din comportamentul lui Nicolae, a deranjat Casa Regala, aparand speculatii inclusiv referitoare la existenta unui posibil copil din flori.
In noiembrie 2017, pe fondul deteriorarii rapide a starii de sanatate a bunicului sau Regele Mihai, Printul Nicolae a incercat sa il vada pe acesta. Casa Regala l-a acuzat ca a incercat sa intre cu forta in resedinta din Elvetia si a anuntat ca a depus plangere la politie. La randul ei, mama lui Nicolae, Principesa Elena s-a declarat "dezamagita" de fiul sau si l-a acuzat de "dispret" fata de Romania. Fostul principe a raspuns afirmand ca "am vrut doar sa imi vad bunicul si sa imi iau ramas bun. Nu cred ca el este cel care a decis sa nu ne vedem".
Irina Walker
Irina Walker este cea de-a treia fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana, fiind nascuta La Lausanne, in Elvetia, in februarie 1953. A studiat in Elvetia si Marea Britanie. La 20 de ani, a intrat in echipa care administra o ferma de cai din Canada, urmandu-si pasiunea pentru cresterea si antrenarea cailor. A continuat sa lucreze in domeniu, in SUA si Europa, dupa care s-a intors in Elvetia pentru a lucra la Christie's (Geneva), in vanzari.
In 1983 s-a casatorit cu John Krueger (Suedia) si s-a stabilit alaturi de acesta in statul american oregon. Au impreuna doi copii, Mihai (nascut in 1985) si Angelica (nascuta in 1986). A divortat in 2003. S-a recasatorit cu John Westley Walker.
Ea si al doilea ei sot au fost acuzati, in august 2013, ca la ferma proprie din Oregon au organizat pariuri si lupte ilegale de cocosi. In 2014, au primit condamnari si au fost obligati sa plateasca o amenda de 200.000 de dolari. In urma incidentului, a fost exlusa din Ordinea de Succesiune.