Info. Stârpiturile Margareta și Duda primesc cadou Palatul Elisabeta și o sinecură de un milion de euro pe an! Și 20 de servitori plătiți din banii noștri!
Info. Stârpiturile Margareta și Duda primesc cadou Palatul Elisabeta și o sinecură de un milion de euro pe an! Și 20 de servitori plătiți din banii noștri!
După eșecul inițiativei Dragnea-Tăriceanu, proiectul de lege reinventat de fostul PSD-ist Gabriel Vlase, acum șef SIE, privind statutul „Casei Regale”, a trecut miercuri de Senat cu 71 de voturi ale PSD, ALDE și PNL. 5 senatori USR au votat împotrivă, alți 5 s-au abținut, la fel și 9 UDMR-iști. Din partea puterii a fost o singură abținere, de la PSD.
Potrivit actului normativ care merge acum la promulgare, se înființează Institutul pentru promovarea valorilor naţionale "Regele Mihai I", ca instituție publică de interes național. Acesta va funcționa în Palatul Elisabeta care va fi dat în folosință gratuită de RA-APPS. Bugetul anual nu poate fi mai mic de 4.000.000 de lei, adică aproximativ 850.000 de euro, și va fi suportat din bugetul Senatului.
Institutul va fi condus de director, care va fi numit de Senat, la propunerea Casei Regale care îl va desemna potrivit normelor sale. Numărul de mandate nu este limitat.
Institutul va avea 20 de angajați.
"În principal, faţă de forma adoptată în mod tacit la Cameră, această instituţie este regândită ca o instituţie publică de interes naţional şi nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar, cum a fost propusă de iniţiatori. Sub aspectul regimului juridic al sediului care este alocat acestui institut, respectiv Palatul Elisabeta, acesta rămâne proprietatea privată a statului român în administrarea RAAPPS. Nu este alocat noii instituţii decât cu titlu gratuit pentru desfăşurarea activităţii noului institut. Deci proprietatea şi dreptul de administrare rămân cum au fost reglementate până în prezent, ele fiind asigurate pentru realizarea scopului. De asemenea, o altă modificare substanţială are în vedere modalitatea de desemnare a directorului institutului, care, ca funcţionalitate, este în coordonarea Senatului. În această formă de institut naţional cu personalitate juridică, plenul Senatului este cel competent să numească directorul institutului, care va colabora pentru realizarea proiectelor şi programelor institutului cu un consiliu de onoare desemnat potrivit principiilor enunţate în amendamente", a precizat senatoarea PNL, Iulia Scântei.
În context, preşedintele Comisiei juridice, senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, a declarat marţi că este nevoie de această instituţie în scopul promovării valorilor naţionale. Proiectul este iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.