Info. Legăturile ascunse dintre Dragnea și Codrin Ștefănescu și „omisiunile” unui dosar DNA

Info. Legăturile ascunse dintre Dragnea și Codrin Ștefănescu și „omisiunile” unui dosar DNA

Info. Legăturile ascunse dintre Dragnea și Codrin Ștefănescu și „omisiunile” unui dosar DNA. Argumentul pe care DNA îl folosește în ultimul rechizitoriu pe care l-a trimis în instanță ar trebui să întoarcă în proprietatea statului mult mai multe terenuri decât cele pe care procurorii anticorupție le arată cu degetul. Ancheta DNA, apărută la o distanță de 11 ani de la producerea faptelor, lasă bunurile a multe nume mari neatinse. Codrin Ștefănescu, Ramona Mănescu și Dorin Cocoș sunt trei dintre ele, dezvăluie  RISE Project .

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Paul Sorin Stănescu – patronul societății care a preluat, în anul 2000, Institutul Pasteur.

Personaj low-profile, cu o avere difuză – de ordinul zecilor de milioane de euro – Stănescu a fost prins din urmă de notorietate abia luna trecută, când a devenit nașul de cununie al fiului lui Liviu Dragnea.

Pentru ce este acuzat Stănescu?

Pentru mituirea fostului primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș, care, în 2007, ar fi retrocedat către compania sa (SC Institutul Pasteur SA), fără nicio bază legală, un teren de 19 hectare aflat la marginea de vest a Bucureștiului.

DNA spune că „Institutul Pasteur” nu ar fi avut îndreptățirea să pretindă această reconstituire teritorială, din moment ce societatea comercială nu ar fi existat înainte de 1945, deci activele ei nu ar fi avut cum să fie supuse naționalizărilor din perioada comunistă.

Altfel formulat, procurorii spun că proprietarul „Institutului Pasteur” (Stănescu) ar fi revendicat un drept închipuit asupra unui teren de 19 hectare.

Și îl acuză pe fostul primar al Sectorului 6 (Poteraș) că – în schimbul unei șpăgi (2,7 hectare din cele 19 restituite) – ar fi dat satisfacție unei pretenții întemeiate pe un drept fictiv.

Ancheta DNA se rezumă la a incrimina un singur titlu de proprietate: cel referitor la cele 19 hectare.

Retrocedarea pe care DNA a descoperit-o abia acum, la unsprezece ani după ce s-a produs, face însă parte dintr-un concert întreg de restituiri teritoriale de care „Institutul Pasteur” a beneficiat cu zece-cincisprezece ani în urmă.

Însumând pământurile care au făcut obiectul acestor restituiri se ajunge la o suprafață imensă, care depășește cu mult cele 19 hectare intrate – cu întârziere de un deceniu – sub lupa procurorilor anticorupție.

O parte însemnată a retrocedărilor neluate în calcul de DNA, în dosarul trimis ieri în judecată, au constat în puneri în posesie la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402 – 412.

Adică într-o zonă mărginașă a Bucureștiului, aflată la granița Sectorului 6 cu localitatea Bragadiru.

De la data la care au avut loc aceste restituiri care au îmbogățit SC Institutul Pasteur SA și până astăzi, terenul de la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402-412 s-a spart, ca un mozaic, în zeci de parcele, ajunse la tot felul de terți.

Nume importante din politică și afaceri, din tot spectrul politic, au intrat în posesia unor loturi în suprafețe foarte mari, după ce acestea au fost retrocedate către compania lui Paul Sorin Stănescu. 

Unul dintre ele este Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD (în nume propriu):

Luptător energic contra „Statului Paralel”, Codrin Ștefănescu (49 de ani) este unul dintre multimilionarii în euro ai tranziției românești. Averea sa include și niște terenuri scoase din proprietatea publică prin decizii de retrocedate de care a beneficiat SC Institutul Pasteur SA – compania lui Sorin Paul Stănescu. 

Codrin Ștefănescu, 11,3 hectare din terenurile de la SC Institutul Pasteur SA

În martie 2009, Ștefănescu a cumpărat o suprafață de 10 hectare de la Luiza Tănase (partenera sa de viață din 1998 până în 2010 și mamă a unuia dintre copiii săi, potrivit libertatea.ro).

Terenul ajunsese la Luiza Tănase în 2004 prin cumpărare de la „Institutul Pasteur”.

Luiza Tănase achiziționase cele 10 hectare în indiviziune, împreună cu o angajată a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (Corina-Mihaela Oroș) și cu Alain Florentin Mina (prieten vechi al lui Codrin Ștefănescu).

Prețurile la care terenul de 10 hectare a călătorit, mai întâi, între „Institutul Pasteur” și Luiza Tănase, în 2004, apoi, între Luiza Tănase și Codrin Ștefănescu, în 2009, sunt necunoscute.

Codrin Ștefănescu deține cele 10 hectare în indiviziune cu fosta angajată a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (Corina-Mihaela Oroș). Pe numele acesteia figurează 2,7 hectare din terenul descris în cartea funciară de mai sus.

Cele 10 hectare nu sunt însă singurul teren ajuns la Codrin Ștefănescu din uriașul activ imobiliar pe care „Institutul Pasteur” l-a obținut de la stat prin decizii de retrocedare pe care acum DNA le califică drept ilegale.

În februarie 2007, cu doi ani înainte de a deveni proprietar asupra celor 10 hectare situate la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402 – 412, Ștefănescu a cumpărat 1,3 hectare, cu aceeași proveniență, de la prietenul său Alain Florentin Mina.

Prețul plătit: 580.000 de euro. Acest al doilea teren, de 1,3 hectare, se găsește tot în extremitatea vestică a Bucureștiului, dar la adresa Bulevardul Iuliu Maniu nr. 537.

Terenul de 1,3 hectare se afla în proprietatea lui Alain Florentin Mina încă din septembrie 2004. Mina îl obținuse prin cumpărare – la un preț necunoscut – de la „Institutul Pasteur”. Iar „Institutul Pasteur” îl primise în luna ianuarie a aceluiași an printr-un titlu de proprietate emis de Comisia de Fond Funciar a județului Ilfov.

Legăturile dintre Codrin Ștefănescu și Paul Sorin Stănescu, patronul „Institutului Pasteur”, nu se rezumă doar la aceste tranzacții labirintice, prin care de la cel de-al doilea la primul s-au scurs 11,3 hectare, localizate în vestul Bucureștiului.

În 2004, când suprafețe de teren imense din București au început să migreze către „Institutul Pasteur”, prin decizii obscure de retrocedare, Codrin Ștefănescu și Paul Sorin Stănescu dețineau o firmă împreună.

Numele firmei: Hobby-Vet Group. Firma își avea birourile chiar în sediul „Institutului Pasteur”.

Altfel spus, Ștefănescu a preluat cele 11,3 hectare de la prietenul și de la iubita sa (Florentin Alain Mina, respectiv, Luiza Tănase), după ce aceștia doi le preluaseră, în 2004, de la un partener de afaceri al său (Stănescu).

Contactat de RISE Project, Codrin Ștefănescu a spus că Partidul Social Democrat a luat hotărârea ca membrii acestei formațiuni politice să nu mai răspundă la întrebările adresate de publicația noastră, din cauza articolelor despre afacerile lui Liviu Dragnea – considerate tendențioase.

Dialogul cu Ștefănescu s-a încheiat cu această frază: „Scrieți ce vreți, dar, dacă scrieți ceva greșit, vă dăm în judecată!”.



populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!