Info. Când încep negocierile în cazul Kovesi
Parlamentul European si Consiliul UE au stabilit prima runda de negocieri pentru conducerea viitorului Parchet European, la capatul unei proceduri ingreunate de tentativele Guvernului Romaniei de a bloca accederea in aceasta functie a Laurei Codruta Kovesi, relatează Ziare.com .
Astfel, echipele de negociere se vor intalni in 20 martie, potrivit surselor europene, iar ce e clar pana acum este ca Parlamentul European merge pe mana unui singur candidat - Kovesi - si nu propune o ierarhie de optiuni.
In 8 martie, presedintele PE, Antonio Tajani, a anuntat oficial Guvernul roman, detinatorul presedintiei Consiliului UE, ca Laura Codruta Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru a fi procuror-sef european si are toate calitatile necesare pentru a face o treaba buna. Presedintele PE a publicat acest mesaj pe contul de Twitter, atasand si scrisoarea catre George Ciamba, ministrul Afacerilor Europene, in care il anunta pe oficialul roman de optiunea PE pentru Kovesi.
Parlamentul European a desemnat in echipa de negociere pentru procurorul sef al UE trei europarlamentari - Ingeborg Grassle si Claude Moraes, sefii Comsiilor LIBE si CONT, care i-au audiat pe candidati, si Judith Sargentini.
In schimb, Consiliul a dat si el un vot intial, in urma caruia a prezentat o ierarhizare a celor trei candidati - candidatul francez, Jean - Francois Bohnert, cu 50 de puncte, urmat de candidatul roman si candidatul german, Andres Ritter, cu cate 29 de puncte fiecare. Fiecare ambasador la UE a acordat astfel un numar de puncte fiecarui candidat (3 puncte - locul 1; doua puncte - locul 2; un punct - locul 3) . Clasamentul a fost realizat pe baza numarului total de puncte adunat de fiecare candidat.
Votul din COREPER, insa, unde optiunile se fac in urma unor negocieri diplomatice, ambasadorii a 22 de state membre fiind cei care voteaza, nu a fost anuntat ca unul final, ci indicativ. E de asteptat, asadar, un nou vot, in urma caruia Consiliul sa puna pe masa negocierilor optiunea lui ferma.
In numele Consiliului UE vor negocia reprezentantii Finlandei, Croatiei si Portugaliei, urmatoarele presedintii ale Consiliului care nu au candidati pentru aceasta importanta functie.
Negocierile se vor desfasura impreuna cu Consiliul in baza articolului 14 din Regulamentul EPPO.
Pana acum, nu cunoastem oficial pozitia Guvernului de la Bucuresti, daca va sustine candidatul roman, Laura Codruta Kovesi, sau candidatul francez, Francois Bohnert, clasat pe locul doi in PE, dar pe primul loc in votul indicativ dat in COREPER.
Ziare.com a solicitat MAE, Reprezentantei Romaniei la Bruxelles, Guvernului si Presedintiei sa lamureasca chestiunea mandatului oficial, adica a pozitiei de tara. Singurul raspuns este de la Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, care ne indruma catre MAE.
Citind printre randuri - desi nu era nevoie - ni se spune ca mandatul a venit din centrala Ministerului Afacerilor Externe.
Intre timp, campania de denigrare a Laurei Codruta Kovesi continua, in scenariul PSD/ALDE, fapt care a facut-o pe Vera Jourova, comisar european pe Justitie, sa avertizeze ca presiunile nu sunt tolerabile.
Desi Consiliul nu a abordat tema selectiei procurorului-sef al Parchetului European, comisarul pe Justitie, Vera Jourova, a subliniat si ea, in conferinta de presa de dupa reuniunea de vinerea trecuta, ca procesul respectiv trebuie sa fie "corect si fara incercari de discreditare".
Intrebata la ce s-a referit cand a vorbit despre aceste "incercari de discreditare", inaltul oficial european a precizat: "M-am gandit la cazul doamnei Kovesi".
"Comentariul a fost general, ca nu as vrea sa vad discreditat niciunul dintre candidati, pentru ca cred ca ar trebui sa le dam dreptul la o competitie corecta si transparenta. Acum stim trei nume concrete de persoane si cred ca este drept sa spunem ca nu merita un astfel de tratament", a afirmat ea.
"Dar bineinteles am vazut campania. Inteleg putin limba romana, am fost la Bucuresti, am citit ziarele, am fost intrebata de multe ori de jurnalistii romani ce cred despre campania impotriva doamnei Kovesi, asa ca nu voi spune acum ca nu stiu despre ce vorbim", a mai spus Jourova.
Surse apropiate negocierilor au precizat pentru Ziare.com ca Parlamentul European si-ar dori ca procedura de desemnare sa se incheie in actuala legislatura.