Influența globală a lui Elon Musk a devenit o problemă pentru Washington

Influența globală a lui Elon Musk a devenit o problemă pentru Washington

Musk controlează cinci companii care se intersectează cu guvernul SUA în diferite grade, oferindu-i miliardarului o influență globală inegalabilă, relatează Bloomberg.

 Musk a făcut declarații controversate privind conflictul din Ucraina FOTO EPA-EFE

Musk a făcut declarații controversate privind conflictul din Ucraina FOTO EPA-EFE

Între Twitter, Starlink, SpaceX și Tesla, influența lui Elon Musk - și luarea unilaterală a deciziilor - au făcut din el o mare bătaie de cap pentru Joe Biden, notează publicația americană, citând îngrijorări ale unor oficiali de rang înalt din cadrul administrației americane.

Vehiculele electrice ale Tesla sunt importante pentru agenda lui Joe Biden privind clima. SpaceX menține vii ambițiile NASA de explorare a spațiului cu echipaj uman, iar rețeaua Starlink - probabil cea mai mare flotă de sateliți privați din lume - oferă o linie vitală de comunicații pentru forțele ucrainene care luptă împotriva invadatorilor ruși.

Totuși, preocupările unor oficialilor americani privesc în special Twitter - unde în calitate de CEO a concediat o mare parte din personal și pare să fi renunțat la orice fel de moderare a conținutului, permițând astfel dezinformării să înflorească - uneori pe propriul său cont, unde are aproape 132 de milioane de urmăritori.

O influență care stârnește îngrijorare

În cadrul administrației Biden, unii înalți oficiali se tem că, între imperiul său de afaceri, averea sa uriașă și alianțele sale politice, Musk, 51 de ani, este aproape de neatins.

De pildă, el poate decide unilateral, cum poate Ucraina să folosească serviciul Starlink - o putere de tip prezidențial atipică pentru un contractor american din domeniul apărării. Și sunt îngrijorați că, din cauza amprentei tot mai mari a Tesla în China și a dependenței lui Musk de finanțarea din Orientul Mijlociu pentru afacerea sa cu Twitter, acesta ar putea fi vulnerabil la manipulări străine.

Un oficial american a descris Tesla ca fiind o companie chineză cu o filială americană. Fabrica din Shanghai a companiei a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din producția sa globală. Biden însuși a declarat că legăturile externe ale antreprenorului sunt "merită să fie examinate".

În dezacord cu politica americană, Musk a propus atât un plan favorabil Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, cât și o schemă de reunificare a Taiwanului și a Chinei care a fost aplaudată public de guvernul de la Beijing.

„Nu cred că există un alt american mai dependent de generozitatea Partidului Comunist decât Elon Musk", a declarat senatorul Mark Warner, un democrat din Virginia care prezidează Comisia pentru Informații, într-un interviu acordat în octombrie.

Solicitat să comenteze îngrijorările administrației Biden în ceea ce îl privește, Musk a răspuns într-un e-mail: "Cred în Constituție. Ei cred?". Mai mulți oficiali americani intervievați de Bloomberg au cerut să nu fie identificați, deoarece discuțiile despre influența lui Musk - și despre cum ar putea fi înfrânată - au fost private.

Investiții străine

Unii membri ai administrației cântăresc dacă nu ar trebui să supună achiziția Twitter examinării din partea unui organism de supraveghere, Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite (CFIUS) - acesta are autoritatea de a bloca tranzacțiile corporative care implică cetățeni străini, din motive de securitate națională.

Cel puțin trei entități străine au contribuit la finanțarea tranzacției lui Musk cu Twitter: prințul saudit Alwaleed bin Talal, Changpeng "CZ" Zhao, fondatorul și directorul executiv al bursei de criptomonede Binance, și fondul suveran de investiții din Qatar. Perspectiva ca acești investitori să fi obținut acces la datele utilizatorilor Twitter a provocat neliniște în cadrul aparatului de securitate națională și al comunității de informații din SUA, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune.

Pe de altă parte, Musk a format legături strânse cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, în al cărui district din California se află operațiunile SpaceX. Miliardarul a petrecut timp cu McCarthy într-o stațiune din Wyoming anul trecut și a livrat personal felicitări de ziua de naștere la biroul deputatului.

„O mână de super-bogați au o mare influență în economia americană", a declarat senatorul Chris Murphy, un democrat din Connecticut, care a pledat pentru o examinarea din partea CFIUS. „Acesta nu este un motiv pentru a ne feri să folosim instrumentele guvernului pentru a ne asigura că nu există o influență străină nejustificată asupra politicii americane."

Dar Departamentul Trezoreriei a exclus propunerea din motive juridice, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Influență la Washington

Chiar și înainte de a cumpăra Twitter, Musk s-a bucurat de o influență uriașă la Washington.

SpaceX este un gigant al contractelor guvernamentale din SUA, cu aproape 3 miliarde de dolari în proiecte federale în 2022. Musk și lobbyiștii companiei au lucrat cu sârguință pentru a obține sprijinul parlamentarilor, iar SpaceX a dat în judecată Forțele Aeriene pentru a obține dreptul de a concura cu giganții din domeniul apărării Boeing Co. și Lockheed Martin Corp.

În ultimele luni, luările sale de poziție au început să îi alarmeze serios pe oficialii americani, ca și pe aliații politici ai lui Biden.

Musk a declarat că a votat "cu reticență" pentru Biden în 2020, dar în ultima vreme în pozițiile sale publice a virat constant spre dreapta. În iunie, Musk a scris pe Twitter, răspunzându-i unui utilizator, că înclină să îl susțină pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, pentru funcția de președinte în 2024. Cu câteva zile înainte de alegerile din noiembrie, el și-a îndemnat milioanele de urmăritori de pe Twitter să voteze pentru republicani.

În noiembrie, el și-a oferit sprijinul ferm față de DeSantis, sugerând că guvernatorul conservator este "rezonabil și centrist".

În octombrie, Musk a postat pe Twitter un plan de pace pentru Ucraina care ar presupune ca Kievul să predea definitiv Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, să renunțe la ambiția de a adera la NATO și să accepte organizarea de alegeri sub supravegherea ONU în zonele ocupate de Rusia.

În timp ce oficialii serviciilor secrete americane au fost îngroziți, propunerea a fost aplaudată de aliații lui Putin, contribuind în același timp la popularizarea ideii că Ucraina ar trebui să facă concesii Rusiei pentru a pune capăt războiului și că SUA și aliații săi ar trebui să reducă sprijinul acordat armatei de la Kiev. Acest sentiment a prins contur în rândul unor parlamentari republicani, complicând eforturile lui Biden și ale liderilor republicani, precum senatorul Mitch McConnell din Kentucky, de a menține un sprijin militar american solid pentru efortul de război al Ucrainei.

La 13 martie, DeSantis a emis o declarație în care a afirmat că apărarea Ucrainei nu este un interes "vital" al SUA și a descris războiul drept o "dispută teritorială".

Musk a amenințat (pe Twitter) că va tăia accesul gratuit al Ucrainei la rețeaua Starlink, pe care oficialii americani o consideră un avantaj cheie pentru Kiev, furnizându-i comunicații sigure.

Miliardarul a dat înapoi în urma criticilor liderilor ucraineni și a aliaților lor, dar luna trecută a pus în vedere Kievului că nu poate folosi Starlink pentru a efectua atacuri cu drone asupra forțelor rusești.

"Sper că vom pune presiune asupra lui Musk pentru a se alătura familiei de națiuni civilizate în a se opune lui Putin și a face tot ce putem pentru a-l învinge", a declarat într-un interviu senatorul Dick Durbin, numărul doi în rândul democraților din Senat.

Agenda lui Biden

Musk este o problemă pentru Biden pentru că afacerile sale se intersectează cu elemente de pe agenda lui Biden, precum cea pentru climă.

Oficialii Casei Albe s-au întâlnit pe 27 ianuarie cu Musk și alți directori Tesla la biroul companiei din Washington, unde au discutat despre modul în care producătorul de automobile ar putea ajuta administrația Biden să își atingă obiectivele climatice, inclusiv prin deschiderea rețelei sale de stații de încărcare pentru vehiculele produse de concurenți.

"Au o amprentă mare", a declarat reporterilor Mitch Landrieu, un consilier senior al lui Biden.

Ceea ce a urmat ilustrează dilema pe care Musk o reprezintă pentru președintele american și echipa sa.

Biden s-a declarat un președinte în favoarea drepturilor muncitorilor și a menționat rareori Tesla sau numele lui Musk în timp ce promova vehiculele electrice, iar asta din pricina ostilității acestora față de sindicate. Dar pe 15 februarie, după ce Musk a anunțat că va deschide o parte din rețeaua de stații de alimentare pentru concurenți, Biden a răspuns cu un tweet elogios în care a menționat numele miliardarului pe Twitter.

O zi mai târziu, zeci de angajați de la o uzină Tesla din Buffalo au depus o plângere la National Labor Relations Board, susținând că au fost concediați pentru că au încercat să organizeze un sindicat. Tesla a declarat că demiterile sunt parte a proces de rutină de evaluare a performanțelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…