Inflația lovește puternic în Ungaria: Stadioanele, muzeele și teatrele, nevoite să își închidă porțile

Inflația lovește puternic în Ungaria: Stadioanele, muzeele și teatrele, nevoite să își închidă porțile

Creșterea facturilor la energie obligă unele orașe din Ungaria să-și închidă stadioanele și teatrele pe timpul iernii. Guvernul condus de Viktor Orban respinge să-și asume responsabilitatea pentru această situație și dă vina pe Uniunea Europeană.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Recent construite sau renovate, stadioanele simbolizează pasiunea lui Viktor Orban pentru fotbal. Însă scumpirea energiei electrice le forțează să-și stingă luminile. Și nu sunt singurele. Teatrele, biblitecile, piscinele sau celebrele băi termale sunt nevoite să facă același lucru. Este o situație fără precedent în această țară din Europa Centrală puternic lovită de inflație, care afectează mai ales provincia și este primită cu resemnare deocamdată de către unguri, relatează „Le Figaro”.

În orașul Szekesfehervar, la 60 de kilometri de Budaapesta, clubul local de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadion. Construit în 2018, stadionul din Szekesfehervar poate găzdui până la 14.000 de spectatori și reprezintă mândria orașului. „Nu există niciun tabu”, spune pentru AFP primarul Andras Cser-Palkovics, membru al partidului FIDESZ, aflat la putere.

Sportul este sacru în țara lui Viktor Orban, care a lansat un ambițios program național de construcție și renovări de stadioane. Dar sportul „trebuie de asemenea să contribuie la efortul comun” de depășire a inflației și crizei energetice, estimează edilul din Szekesfehervar, care a mai închis muzeele și teatrele. Niciunul dintre cei aproximativ 100.000 de locuitori ai Szekesfehervarului „nu se bucură de aceste măsuri” care dau aspectul unui „oraș mort”, toți înțelegând „că nu există alte alegeri”, adaugă primarul.

„În schimb, educația și sănătatea sunt prioritare - este mai important să mergi la medic decât să vezi un meci de fotbal”, spune un localnic în vârstă de 72 de ani întâlnit de reporterii AFP pe o stradă din centrul orașului. Jucătorii de fotbal sunt constrânși acum să se antreneze pe terenuri mai mici, cel puțin pe timpul iernii. Antrenamentele „nu sunt afectate în mod deosebit de decizia drastică de a economisi energia”, a precizat Mol Fehervar FC într-un comunicat.

„Vom vedea ce se va întâmpla după ianuarie”, subliniază Andras Cser-Palkovics, care a cerut Federației de Fotbal a Ungariei să programeze meciurile înainte de a se lăsa seara. Alte cluburi de prim-plan, precum Honved Budapesta și Debrecen VSC, sunt de asemenea private de stadioane.

Ungaria se pregătește pentru o iarnă grea și prim-ministrul său se află sub presiune după ani buni în care îi plăcea să se laude că asigură energie ieftină. Rata inflației este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (21,6% în octombrie) și recesiunea bate la ușă în timp ce Budapesta încă așteaptă să primească fonduri europene în valoare de 14 miliarde de euro, blocate din cauza preocupărilor Bruxellesului legate de corupție și statul de drept.

Nemulțumirea crește în stradă, profesorii protestând față de salariile mizere pe care le primesc lunar. Plafonarea prețurilor la petrol și produse alimentare de bază nu face decât să ducă la penurie. Însă Viktor Orban nu își asumă responsabilitatea pentru această criză, ci dă vina pe Bruxelles. „Sancțiunile (impuse Rusiei în urma declanșării războiului din Ucraina, n. red.) ne distrug”, se poate citi pe pancarte ce împânzesc întreaga țara ca parte a unei consultări naționale.

„Este marele joc al acuzațiilor”, comentează politologul Andrea Virag, de la centrul de reflecție Republikon. „Este clar că tactica Guvernului (Orban, n. red.) este să arunce toată vina asupra Europei”, adaugă Virag. Este un discurs care funcționează parțial. Ori „sondajele arată că un număr mare de oameni cred relatările FIDESZ și atacă UE”, conchide Andrea Virag.

Dacă Szekesfehervar dispune de uzine, ceea ce îl face unul dintre cele mai bogate orașe din Ungaria, alte orașe sunt mai sărace și sunt amenințate de faliment. „Fără sprijinul statului, mulți nu vor fi în stare să-și plătească facturile. Dar nu are rost să așteptăm un miracol, cel mai bine este să luăm lucrurile în propriile mâini”, conchide Andras Cser-Palkovics.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău