După cum se menţionează în document, mulţi experţi sunt în prezent ghidaţi de faptul că rata actuală a inflaţiei este semnificativ mai mică decât cea observată la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980 după criza petrolului din Orientul Mijlociu. Din acest motiv, ei speră că autorităţile vor putea „reduce inflaţia la nivelul dorit fără consecinţe macroeconomice grave”, întrucât decalajul dintre rata inflaţiei şi ţinte este acum mai mic.
Cu toate acestea, după cum subliniază autorii raportului, această diferenţă se datorează în mare parte metodologiei de calcul. Cert este că până în 1983, costurile locuinţelor în indicele preţurilor de consum erau calculate pe baza valorii creditului ipotecar, dar ulterior s-a abandonat această metodă şi indicatorul a început să fie calculat luând în considerare chiria echivalentă. Astfel, dacă recalculăm inflaţia din anii 1970 şi 1980, ţinând cont de metodologia modernă, atunci indicatorii acesteia se vor dovedi mai mici, iar inflaţia ridicată actuală se va dovedi a fi comparabilă ca nivel. Astfel, cifra de vârf pentru martie 1980 (14,8%) în cifrele moderne ar fi de numai 11,4%, iar cifra pentru iunie 1980 (13,6%) ar fi de 9,1% în cifrele actuale. Aceasta înseamnă că recordul actual de 8,5% în martie 2022 va fi comparabil cu stagflaţia din anii 70.
„Observaţiile noastre sugerează că actualul regim inflaţionist este mai aproape de cel care a avut loc la sfârşitul anilor 1970 decât ar părea la prima vedere”, se arată în raport. Astfel, „pentru a reveni astăzi la ţinta de 2% ar fi nevoie de o politică deflaţionistă de aceeaşi amploare ca în zilele preşedintelui Rezervei Federale SUA, Paul Volcker”, subliniază experţii. „Pentru a reveni la ţinta de 2% astăzi, avem nevoie de aproape aceeaşi reducere de cinci puncte procentuale a inflaţiei pe care Volker a reuşit să o atingă”, explică autorii.
Stagflaţia anilor 70
Volcker, supranumit Ucigaşul Inflaţiei de către mass-media, a reuşit să reducă inflaţia după criza petrolului din Orientul Mijlociu din anii 1970 de la un vârf de 14,8% în 1980 la 3,6% în 1989. Dar succesul în lupta împotriva creşterii preţurilor a trebuit apoi plătit cu un „şoc Volcker”: Sistemul Rezervei Federale (Fed) a ridicat rata la 20% la începutul anilor 1980, din această cauză, investiţiile în sectorul real au scăzut, şomajul. a crescut la cel mai înalt nivel de când rata Marii Depresiuni a fost de 10,8% în 1982 şi, ca urmare, economia SUA a intrat în recesiune.
Potrivit Departamentului Muncii al SUA, inflaţia anuală din ţară în aprilie 2022 a scăzut la 8,3% faţă de 8,5% în martie. În acelaşi timp, cifra pentru luna martie a fost un record pentru ultimele patru decenii. Pentru a combate inflaţia, Fed a majorat rata de bază a dobânzii cu 50 de puncte de bază - până la 0,75-1%.