Inflația a EXPLODAT! România, cele mai bruște scumpiri din UE, pentru a șasea lună consecutiv!
Inflația a EXPLODAT! România, cele mai bruște scumpiri din UE, pentru a șasea lună consecutiv!
România a înregistrat în luna iulie 2018 o creștere cu 4,3% a indicelui armonizat al prețurilor de consum, având astfel cea mai mare rată anuală a inflației din Uniunea Europeană, pentru a șasea lună consecutiv, conform datelor publicate, vineri, de Biroul european de statistică Eurostat. De asemenea, România a făcut importuri masive de produse agrocalimentare în prima parte a anului, conform datelor INS obșinute de Mediafax.
Doar în luna ianuarie 2018 România a „ratat” prima poziție în topul european al inflației anuale, clasându-se pe locul al doilea, cu 3,4%, imediat sub Estonia și Letonia, cu 3,6%.
În rest, România a avut cele mai mari scumpiri procentuale din UE, până în iulie 2018 inclusiv:
Februarie: 3,8%
Martie: 4%
Aprilie: 4,3%
Mai: 4,6%
Iunie: 4,7%
Iulie: 4,3%.
În iulie 2018, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 2,2% în medie. Zona euro a avut 2,1%.
Totuși, nominal, România nu are neapărat prețuri mari la toate alimentele. De exemplu, la carne, în anul 2017, prețul mediu în România era de 59,2% din prețul mediu pe anul 2010 în Uniunea Europeană. În Bulgaria, preșul cărnii a fost și mai mic: 58,2% din preșul mediu în UE din 2010. Polonia a avut în anul 2017 cel mai mic preț la carne, 56,7%, conform Eurostat.
În pofida scumpirilor, românii au continuat să consume din supermarketuri, întreținând creșterea economică bazată pe consum. Astfel, țara a avut un avans al produslui intern brut de 4,2% în trimestrul al doilea al anului 2018 și de 4,3% în trimestrul întâi, comparativ cu trimesterele similare ale anului 2017, potrivit celor mai recente date Eurostat.
Consumul populației se vede în creșterea vânzărilor supermarketurilor din România. Potrivit celor mai recente date Eurostat, în iunie 2018, România a înregistrat o creștere a volumului comerțului cu amănuntul de 7,8% compartiv cu aceeași lună a anului 2017, cea mai mare creștere procentuală din UE. În luna mai 2018 am avut creștere cu 7%, în aprilie 7,2%, în martie 4,3%, în februarie 4,7%, iar în ianuarie 2018 am înregistrat creștere a volumului comerțului cu amănuntul de 11,7%, comparativ cu lunile similare ale anului 2017.
Consumul de produse agroalimentare al populației a fost însă preponderent din import. În primele 6 luni ale anului 2018, importurile României au totalizat 40,2 miliarde de euro, din care 8,2% au fost importuri de alimente - 3,3 miliarde de euro. Această sumă n-a mai fost consemnată după 1989 şi este dublă faţă de cea din primele 6 luni ale anului 2008, arată statisticile oficiale consultate de Mediafax.
Datele comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că exporturile agroalimentare ale României în prima jumătate a anului 2018 au fost de doar 2,2 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial - decalaj faţă de importuri - de 1,08 miliarde de euro, un alt record istoric.
În anul „de vârf” al economiei, 2008, importurile agroalimentare din primul semestru însumau 1,6 miliarde de euro. Apoi au urcat constant, trecând pragul de două miliarde de euro în prima jumătate a anului 2013 şi ajungând la 2,9 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2016.
Acum, în 2018, specialiştii spun că avem unul dintre cei mai buni ani agricoli, dar producătorii autohtoni n-au reuşit să acopere decât într-o mică măsură cererea de produse alimentare. Comerţul cu amănuntul la această grupă de produse a crescut, în primul semestru din acest an, cu 7% faţă de acelaşi interval din 2017, mai arată datele INS.
Patronatele din agricultură atenţionează că infrastructura de depozitare cu atmosferă controlată a produselor agroalimentare poate menţine cel mult 40% din producţia naţională, restul - fiind imposibil de depozitat pe termen lung - se vinde imediat după recoltă sau se livrează la export. Din această cauză, în fiecare an, România importă masiv mâncare în lunile de iarnă şi primăvară, reechilibrând apoi - în lunile de vară şi toamnă - balanţa exporturi/importuri.
Singurul an în care balanţa comercială cu produse agroalimentare a înregistrat un excedent (exporturi mai mari decât importurile) a fost 2015, pe fondul unor livrări-record de cereale pe pieţele externe.
Comisia Europeană avertizează constant asupra creșterii economice nesănătoase, bazate pe consum, în cazul României. Cel mai recent, în iunie 2018, în prognoza sa intermediară de vară, executivul comunitar a estimat că românii ar urma să suporte noi creșteri de prețuri, iar boom-ul economic al României a început deja să înceteze pe fondul scăderii consumului populației.
Comisia Europeană și-a revizuit astfel în scădere estimările de creștere economică pentru România, în prognoza de vară, la 4,1% în anul 2018, după ce în prognoza de primăvară , din luna mai, a estimat că economia României avea să urce cu 4,5% în acest an.
Încetinirea economiei României de la o creștere de 6,9% în anul 2017 la 4,1% în 2018 este pusă de Comisie pe seama scumpirilor, care a determinat populația să consume mai puțin.
„Boomul economic românesc a început să înceteze. După atingerea unui vârf de după criză, de 6,9% în 2017, creșterea produsului intren public real a încetinit la 4% în trimestrul I al anului 2018. Principalul motor al încetinirii a fost o contracție a consumului privat”, spune CE.
În schimb, creșterea exporturilor a rămas foarte robustă în primele trei luni ale anului 2018 și a depășit creșterea importurilor, potrivit CE.
Revenind la scumpiri, acestea se vor intensifica anul acesta, conform prognozei CE. În 2018, inflația medie ar urmă să crească la 4,4% în 2018, iar în 2019 ar urma să fie de 3,4% .