Raportul săptămânal publicat luni de către Ministerul Sănătăţii arată că numărul cazurilor noi de COVID-19 este de 2.609, cu 497 mai multe cazuri decât în săptămâna precedentă, numărul testelor efectuate fiind mai mic de 70.000. Incidenţa înregistrată la 14 zile este de 0,14. Potrivit aceleiaşi surse, s-au înregistrat 12 decese, dintre care unul este la categoria 20-29 de ani şi unul la categoria 30-39 de ani. De asemenea, numărul persoanelor internate cu diagnostic de COVID-19 este de 458, dintre care 46 se află în stare gravă la ATI. Dintre cei 46 pacienţi internaţi la ATI, 41 sunt nevaccinaţi.
În acest context, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că deşi numărul de infecţii a crescut, avem puţini spitalizaţi: „Am crescut de la 300 la 400 cazuri în medie pe zi. Semnul bun e că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi mai ales de ATI a fost minimală. Sperăm să rămână la fel”. Rafila i-a sfătuit pe oameni să se protejeze prin evitarea zonelor foarte aglomerate şi utilizarea măştii în interior unde sunt multe persoane.
Cât priveşte creşterea numărului de cazuri în Europa de Vest, Rafila a precizat că extinderea infecţiei la persoane vaccinate sau care au trecut prin boală arată că Omicron şi subvariantele sale se transmit foarte uşor şi că vaccinul protejează eventual doar împotriva formelor grave de boală, nu şi a infectării.
Creştere exponenţială în Israel
Între timp, autorităţile sanitare din Israel au raportat luni peste 10.000 de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, cea mai mare cifră de la începutul lunii aprilie, din 30.000 de teste efectuate. În ultimele săptămâni, creşterea numărului de infecţii a fost exponenţială, rata de pozitivare fiind de 39%, iar cea de reproducere a virusului de 1,32.
Totodată, numărul pacienţilor aflaţi în stare gravă la ATI a crescut cu aproape 100% faţă de săptămâna trecută, ajungând la 168 de persoane. În aceste condiţii, Guvernul ia în calcul reintroducerea unor restricţii anti-COVID-19 care fuseseră anulate. Este vorba despre utlizarea măştilor de protecţie în spaţii închise şi vaccinarea bebeluşilor şi a preşcolarilor.
De la începutul pandemiei, 4,2 milioane de persoane din cei peste 9 milioane de locuitori din Israel au contractat virusul, în timp ce numărul deceselor, de 10.908, a fost relativ scăzut în comparaţie cu alte ţări. Ultimul val de infectări din Israel a fost cu varianta Omicron.