Industria românească de armament intră pe piața blindatelor moderne
Un consorțiu format din Uzina Atomecanică Moreni și compania privată Uzinsider vrea să intre pe piața blindatelor-amfibii cu dotări de top, dar este interesat și de fabricarea în România a MLI-urilor sud-coreene.
FOTO: Republic of Korea Armed Forces
Un consorțiu format dintr-o filială a ROMARM, Uzina Atomecanică Moreni, și compania privată Uzinsider vrea să demareze un program de realizare a unui blindat-amfibiu, dar tatonează și intrarea pe piața mașinilor de luptă ale infanteriei (MLI). În proiecte se speră colaborarea cu producători solizi pe piață precum General Dynamics, Hanwha și Elbit.
Cunoscător al celor două proiecte, analistul militar Aurel Cazacu a explicat că în primul rând este vorba de un blindat-amfibiu modern care va respecta cerințele de dotare ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) și care este considerat de militari ca fiind strict necesar. „Noi avem nevoie de astfel de blindate-amfibii din două motive. În primul rând, relieful cu multe cursuri de apă ne cere ca militarii să aibă astfel de dotări. Apoi, la capitolul infrastructură nu stăm prea bine, iar Piranha 5 este un blindat bun, dar greu, are în jur de 40 de tone și nu știu câte poduri rezistă la o asemenea greutate. Desigur, nu mă refer la podurile de pe șosele principale, ci la cele de pe drumuri secundare, acolo unde operează într-un scenariu de luptă un astfel de blindat“, a explicat analistul.
Dotare de top
Aurel Cazacu spune că în dezvoltarea blindatului se va pleca de la șasiul de blindat Saur 2, dar asemănările între cele două mașini de luptă se opresc aici. „Noul blindat despre care nu știm încă cum va fi denumit va avea dotări după standarde NATO. S-ar dori chiar o colaborare cu actori mari de pe piața de armament cum ar fi General Dynamics și Elbit. Deci, noul blindat va avea motorizare de top, transmisie automată, comunicații, senzori și centrală de tragere și turele asemănătoare celor care se pot întâlni și pe Piranha 5. Militarii vor acea toate condițiile pentru că blindatul va fi dotat cu instalație de climatizare. Practic, vorbim de performanțe asemănătoare celor descoperite pe Piranha 5, cu excepția blindajului care este mai ușor pentru că vorbim de o mașină de luptă care trebuie să plutească. Este un compromis obligatoriu la orice mașină de luptă amfibie, blindaj mai subțire și deci mai ușor pentru a putea trece un curs de apă“, a explicat analistul despre proiectul care este în curs. Cel mai probabil, noul blindat va fi prezentat în premieră la târgul de armament care va avea loc în decembrie la Cairo, Egypt Defence Expo 2023.
Implicarea în fabricarea MLI-urilor pentru MApN
Aurel Cazacu mai susține că, în paralel, consorțiul este interesat și de o altă piață, cea a mașinilor de luptă ale infanteriei . „Și aici se va lucra probabil tot cu Elbit, la sisteme de comunicații, senzori și turele, dar, cel mai important, se va încerca colaborarea cu sud-coreenii de la Hanwha, care la rândul lor sunt interesați de programul de dotate cu astfel de blindate demarat de MApN“, spune analistul. Reprezentanții Hanwha vor să propună Armatei Române MLI-ul Redback, care are o greutate de 42 de tone și dispune de un blindaj compozit ce rezistă fără probleme la lovituri de până la 30 de milimetri. Ca armament, Redback dispune de un tun de 30 de milimetri Mk44 Bushmaster, dar și de rachete Spike LG2 ATGM.
Conform unor surse militare, contractul de furnizare de maşini de luptă ale infanteriei va fi unul similar cu cel al blindatelor Piranha 5. Astfel, primele modele vor fi importate, iar ulterior se va face transfer de tehnologie și blindatele se vor fabrica în România.
Programul de înzestrare se va desfăşura în două etape, iar prima etapă are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula până în 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 2,5 miliarde de euro. În etapa a doua se vor mai achiziționa 52 de blindate cu 450 milioane de euro.
Sursa: adevarul.ro