Industria rămâne motorul economiei: producţia a crescut cu 9,4% în primele două luni. Există şi un mic reviriment în sectorul energetic
„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (15%), industria bunurilor de capital (13,1%), industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de uz curent (7,4% fiecare) şi industria energetică (3,8%)“, se arată într-un comunicat al INS. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a consemnat un avans de 10%, cu creşteri pe segmentele industriei prelucrătoare (11,1%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,4%), în timp ce industria extractivă a avut o reducere de 2,6%.
În februarie, producţia a crescut faţă de luna precedentă cu 2,4% serie brută, dar ca serie ajustată s-a diminuat cu 1,3%.
„În luna februarie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,4%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,8%) şi a industriei extractive (+0,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7,4%“, se spune în comunicat.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,4%), industria bunurilor de capital (6%) şi industria bunurilor intermediare (2,8%) şi scăderi în industria energetică (-6,8%) şi în cea a bunurilor de uz curent (-0,2%).
Faţă de februarie 2013, producţia industrială a crescut cu 8,8% serie brută şi cu 9,1% serie ajustată.
INS anunţa ieri scăderea consumului de electricitate cu 0,3% în primele două luni faţă de perioada similară din 2013, însă producţia a crescut cu 6%, deoarece s-a exportat mult mai mult.
Premierul Victor Ponta declara ieri, la începutul şedinţei săptămânale de Guvern, că România înregistrează o creştere economică pe primul trimestru, în special în industrie, şi încasări mai mari la buget decât anul trecut. "Ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului sunt acum în vizita anuală la instituţiile financiare internaţionale. (...) Cei doi miniştri discută despre faptul că şi primul trimestru certifică un nivel de creştere economică, o creştere în industrie în special, care ne dă voie să fim optimişti şi pentru 2014, încasări mai mari decât în 2013, dar mai mici decât planul, dar şi cheltuieli mai mici, însă esenţial este să ne atingem obiectivele pentru acest an şi anume aplicarea sistemului privind suportarea de către Guvern a jumătate din costurile salariale pentru cei care creează locuri de muncă noi, avem împreună cu domnul Jianu programul de minimis de evaluat şi de implementat, scutirea de impozit a investirii profitului şi un vot politic foarte clar în Parlament din partea tuturor grupurilor parlamentare pentru negocierea de la începutul lunii iunie cu scăderea CAS", a afirmat primul ministru, potrivit Agerpres.ro .
Sursa: adevarul.ro