Industria hotelieră europeană estimează că va ajunge din nou la performanţa din 2019 începând din 2023 (studiu)

Industria hotelieră europeană estimează că va ajunge din nou la performanţa din 2019 începând din 2023 (studiu)

Perioada de perturbare pe care o traversează industria hotelieră europeană va continua până cel puţin la jumătatea anului 2021, iar intervalul necesar pentru redresare va fi semnificativ mai lung, potrivit celei mai recente ediţii a studiului Deloitte European Hotel Industry.

Conform unui comunicat al companiei, jumătate (51%) dintre proprietarii, creditorii, dezvoltatorii şi investitorii activi în domeniul ospitalităţii se aşteaptă ca, începând din 2023, să ajungă din nou la nivelurile de performanţă din 2019, iar 20% dintre ei consideră chiar că revenirea la nivelul anterior pandemiei se va înregistra abia începând din 2024 şi mai târziu. Pe lângă provocările cauzate de pandemia de COVID-19, industria hotelieră europeană trebuie să gestioneze şi alţi factori de risc, cum ar fi fluctuaţiile cererii (72% din respondenţi) şi lipsa creşterii economice (60%). Respondenţii din Marea Britanie au menţionat şi Brexitul ca fiind un element de risc ridicat pentru industria hotelieră locală (40%), arată studiul.

În contextul crizei sanitare, apetitul investitorilor pentru industria hotelieră a scăzut cu 25% în 2020 faţă de anul precedent. Cu toate acestea, oraşe europene precum Amsterdam, Londra şi Paris sunt considerate în continuare promiţătoare pentru investiţii în 2021. Amsterdam, care a condus clasamentul în ultimii patru ani, continuă să fie cel mai atractiv oraş pentru investiţiile din domeniul hotelier, urmat de Londra şi Paris, în timp ce Berlinul avansează pe poziţia a patra de pe locul 16, ocupat anul trecut. În plus, studiul evidenţiază faptul că apartamentele închiriate în regim hotelier - care sunt complet mobilate, disponibile pentru sejururi pe termen scurt şi lung şi care oferă facilităţi similare hotelurilor - devin cele mai interesante active europene pentru investiţii în 2021, datorită creşterii cererii şi costurilor flexibile.

"Industria hotelieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară şi s-a confruntat cu o scădere a apetitului pentru investiţii anul trecut, arată studiul, iar gestionarea lichidităţii a devenit prioritară. Şi România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turişti cu aproximativ 60% în decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică", a spus Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, şi liderul industriei produselor de consum.

În ceea ce priveşte sursele de capital pentru achiziţii în domeniul ospitalităţii, participanţii la studiu preconizează că investiţiile fondurilor de capital privat vor rămâne opţiunile preferate, atitudinea respondenţilor îmbunătăţindu-se semnificativ în 2020 faţă de anul precedent (creştere de 22%). La polul opus, interesul pentru achiziţii din partea investitorilor instituţionali şi a trusturilor de investiţii imobiliare s-ar putea tempera în 2021, având în vedere scăderea acestuia cu 9% şi, respectiv, cu 10% în 2020 faţă de 2019.

Studiul subliniază, de asemenea, că împrumuturile bancare vor rămâne cea mai frecventă sursă de finanţare pe piaţa hotelieră europeană, potrivit a două treimi (66%) dintre respondenţi, urmate de fondurile de investiţii imobiliare (40%) şi de fondurile interesate de achiziţia de credite neperformante (36%).

Cea mai recentă ediţie a studiului Deloitte European Hotel Industry se bazează pe răspunsurile a mai mult de 100 de lideri din domeniul ospitalităţii, inclusiv proprietari, creditori, dezvoltatori şi investitori, şi îşi propune să sondeze opiniile lor cu privire la principalele tendinţe ale industriei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...