Industria forestieră din România solicită autorităților rezolvarea a zece probleme din domeniu, cu care se confruntă
UPDATE ORA 12:09 Reprezentanții domeniului forestier din România, care protestează în Piața Victoriei, au întocmit o listă cu zece revendicări, prin care solicită autorităților rezolvarea problemelor apărute în sectorul pădurilor, una dintre acestea referindu-se la depolitizarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva. Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor a ajuns la aproape 4.000, printre aceștia aflându-se și reprezentanți ai firmelor din domeniul forestier, sosiți din județe precum Galați, Neamț, Cluj, Dolj, Hunedoara, Suceava, Covasna, Harghita și Timiș.
Conform celor opt asociații de profil din industrie, este nevoie de adoptarea în regim de urgență a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă. Un alt punct al listei de revendicări se referă la modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva, respectiv eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare.
De asemenea, se dorește reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice, unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu prețuri de pornire sau de referință la nivelul prețurilor de pornire practicate în 2015, precum și adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva.
În plus, forestierii solicită interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase și eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP-Romsilva, depolitizarea Regiei.
Totodată, protestatarii vor un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legală (due-dilligence, autoreglementare).
Nu în ultimul rând, ei cer o strategie pentru domeniul forestier, care să cuprindă finanțarea sau alocarea echitabilă din PNDR pentru domeniul pădurilor, măsuri de accesibilizare a fondului forestier, eliminarea supra-reglementării/supra-impozitării sectorului, norme de valorificare a masei lemnoase și susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni — Nostra Silva, Asociația Forestieră "Bucovina", Asociația Forestieră "Valea Someșului", Asociația Forestierilor și Producătorilor de Mobilă "Mureșul' și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului protestează, marți, în fața sediului Guvernului, cu scopul de cere autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.
Acțiunea de protest din fața Palatului Victoria este prevăzută să se desfășoare în intervalul orar 11,00 — 18,00, fiind așteptați peste 5.000 de angajați din domeniul forestier.
La jumătatea lunii ianuarie, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, declara, într-o conferință de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.
Tobescu preciza faptul că, în luna decembrie 2015, au avut loc licitații de masă lemnoasă, însă din cantitatea disponibilă s-a adjudecat doar 5%.
'Absurditatea este că, în decembrie, s-au desfășurat licitații de masă lemnoasă. Din 4,4 milioane de metri cubi scoși la licitație, s-au adjudecat doar 5%. Cu toate acestea, Romsilva și ministerul (al Mediului, Apelor și Pădurilor — n. r.) au refuzat să evalueze situația și am ajuns, la mijlocul lunii ianuarie, când licitațiile sunt reprogramate. Săptămâna trecută nu s-a adjudecat nimic la Botoșani, iar ieri s-a adjudecat la Alba sub 20% din cantitatea licitată. Sunt 130.000 de oameni care lucrează în această industrie, iar întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a recunoaște că aceste prețuri sunt foarte mari și de refuzul ministerului de a lua o decizie în sensul schimbării acestei situații', a explicat reprezentantul Nostra Silva.
În replică, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva subliniat că prețurile de pornire la licitația pentru vânzarea masei lemnoase din producția anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul "licitațiilor publice, deschise și transparente" care au avut loc în anul 2015 și în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia a menționat faptul că Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.
La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că, în cazul licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Consiliul Concurenței recomandă ca preț de referință utilizarea prețului minim de adjudecare la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.
De altfel, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a afirmat, recent, că instituția pe care o conduce nu este vinovată pentru prețurile practicate la masa lemnoasă și că Romsilva are responsabilitatea să stabilească prețurile pentru licitații.
"Este eronat ce se spune despre faptul că Ministerul Mediului este vinovat de prețurile la masa lemnoasă. În primul rând, Romsilva are responsabilitatea să stabilească prețurile pentru licitații și nu este responsabilitatea Ministerului Mediului să facă asta. Oricine vă spune că ministerul este de vină pentru prețurile la lemn, este eronat. În clipa de față se încearcă blocarea acestor licitații. Este nevoie să se modifice această Hotărâre de Guvern, dar asta nu se poate face peste noapte. Avem o analiză făcută și urmează să se ia o decizie. Nu are nicio legătură revocarea domnului Crăciunescu cu acest subiect, a fost o simplă coincidență. Decizia de a-l revoca pe domnul Crăciunescu din Consiliul de Administrație are la bază un motiv simplu, deși nu a fost o decizie ușoară: cu toată prezumția de nevinovăție, nu este normal ca un om asupra căruia există suspiciuni să rămână într-o poziție, pentru că acest lucru se resfrânge și asupra Romsilva'', a spus Pașca-Palmer, în prima sa conferință de presă, organizată la jumătatea lunii ianuarie.
Potrivit Inventarului Forestier Național, publicat în decembrie anul trecut, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată.
Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.
Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură și prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii și industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat în perioada 2008 — 2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013.
Informațiile IFN arată că, în metri cubi, volumul de pădure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezintă 36,8%, molidul — 23,8%, gorunul — 10,1%, carpenul — 8,1%, bradul — 5%.
Documentul IFN relevă faptul că volumul anual mediu recoltat în perioada anterioară anului 1989 este de 25 milioane metri cubi, după 1989 volumul mediu scăzând la o medie de 15 milioane metri cubi. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Național, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creșterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) și Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporție mai mică din creștere.
Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde euro și exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.
România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.
ORA 11:25 Forestierii protestează în fața Guvernului și solicită deblocarea activității din sectorul de profil
Câteva mii de reprezentanți ai asociațiilor profesionale din domeniul forestier protestează, marți, în Piața Victoriei, și solicită autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.
Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este în jur de 3.500 — 4.000.
Pe pancartele afișate de protestatari se pot citi mesaje precum: "Vrem licitație cu strigare/Nu vrem loz în plic!", "Noi vrem să muncim, nu să cerșim!", "Pădurea nu se vinde la loz în plic", "Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011", "Ai noștri vor să ne distrugă pe noi" și "Nu cumpărăm coajă la preț de lemn de lucru".
Potrivit organizatorilor — Asociația Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor — Fordaq, Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva, Asociația Forestieră "Bucovina", Asociația Forestieră "Valea Someșului", Asociația Forestierilor și producătorilor de mobilă "Mureșul" și Federația Sindicatelor din Industria Lemnului — activitatea din domeniul forestier este practic sistată, din cauza deciziei Romsilva de creștere cu 300% a prețului minim de pornire la licitațiile de vânzare a masei lemnoase.
"Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari prețuri de achiziție a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului și a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajați din industrie, împreună cu familiile lor, își văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi", au precizat forestierii.
Acțiunea de protest din fața Palatului Victoria este prevăzută să se desfășoare în intervalul orar 11,00 — 18,00, fiind anunțată participarea a peste 5.000 de angajați din domeniul forestier.
Principalele asociații profesionale din domeniul forestier își propun să continue seria acțiunilor de conștientizare a autorităților publice asupra situației de blocaj din domeniul forestier și, de asemenea, își doresc 'soluționarea rapidă a acestei situații', deoarece, spun ei, orice zi de întârziere va afecta poziția industriei românești pe piețele externe, o poziție câștigată cu greu și extrem de dificil de recuperat odată pierdută.
La jumătatea lunii ianuarie, vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, declara, într-o conferință de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.
În replică, Romsilva a precizat că prețurile de pornire la licitația pentru vânzarea masei lemnoase din producția anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul "licitațiilor publice, deschise și transparente" care au avut loc în anul 2015 și în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia a subliniat faptul că Romsilva a reacționat din momentul în care a apărut HG privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabilește prețul de pornire la licitații, însă în momentul de față Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.
De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că, în cazul licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Consiliul Concurenței recomandă ca preț de referință utilizarea prețului minim de adjudecare la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.
AGERPRES