Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea producţiilor hollywoodiene

Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea producţiilor hollywoodiene

Industria cinematografică din Rusia este afectată de retragerea de pe piaţa locală a filmelor produse de cele cinci mari studiouri de la Hollywood - Disney, Universal, Sony, Warner Bros. şi Paramount - în urma invaziei din Ucraina, informează AFP.

În momentul în care a aflat despre suspendarea lansărilor filmelor hollywoodiene în Rusia, ca reacţie la intervenţia militară nejustificată din Ucraina, Mila Grekova, care locuieşte la Moscova, a înţeles "imediat pentru cine trag clopotele".

Traducătoare de filme americane, Mila Grekova a rămas fără un loc de muncă după decizia celor cinci giganţi hollywoodieni - Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. şi Paramount - de a-şi retrage producţiile de pe piaţa cinematografică din Rusia.

Ea a ajuns să îşi pună întrebări despre scopul sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei: "Occidentul este cel pe care îl detest astăzi, nu pe Putin, ţinta lor".

"Aici, poate că Bollywoodul va înlocui Hollywoodul, dar este prea târziu pentru mine să învăţ hindi", a declarat această traducătoare de 56 de ani, dezamăgită, reacţionând la ideea de a înlocui titlurile americane cu filme indiene, evocată în presa rusă.

Dincolo de situaţia ei, întreaga industrie cinematografică din Rusia are de suferit din cauza conflictului din Ucraina, în contextul în care abia începuse să îşi revină de pe urma pandemiei de coronavirus.

Soarta industriei filmului rus este legată de această dată de sancţiunile occidentale, întrucât Rusia era prima piaţă cinematografică europeană, cu 145,7 milioane de bilete vândute anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

Filme asiatice?

Înaintea suspendării decise de Hollywood, compania rusă Mosfilm-Master realiza dublaje pentru zece filme străine pe lună.

"Astăzi, am pierdut două treimi din comenzi", s-a plâns directorul său, Evgheni Belin, dintr-un studio performant deţinut de această companie.

"În timpul pandemiei, aveam filme, dar nu aveam cinematografe deschise. Astăzi, avem cinematografe deschise, dar nu avem filme", a rezumat el această situaţie.

Aproximativ jumătate din cinematografele din Rusia ar putea să se închidă, întrucât riscă "să piardă până la 80% din încasări" după retragerea producţiilor de la Hollywood, a prevenit la începutul lunii martie Asociaţia patronilor de cinematografe din această ţară.

Pentru a se adapta şi a supravieţui, Mosfilm-Master se pregăteşte să angajeze traducători de coreeană şi de chineză, deşi directorul companiei se îndoieşte că "filmele asiatice vor avea succes în rândul ruşilor" din cauza diferenţelor culturale.

"Nu e mereu o soluţie evidentă", a declarat acest specialist în vârstă de 70 de ani, din care 30 i-a petrecut în domeniul dublajului de film. "Occidentalii ne sunt mai apropiaţi", a adăugat el.

Explorarea sinelui

"Situaţia este extrem de dificilă, dar nu catastrofală", a încercat să relativizeze Olga Ziniakova, în vârstă de 37 de ani, preşedinta companiei Karo, una dintre cele patru mari reţele de cinematografe din Rusia.

"După sosirea producţiilor de la Hollywood în Rusia în urmă cu 30 de ani, am trecut prin multe crize: politice, economice, pandemia...", a adăugat ea.

De la debutul ofensivei militare în Ucraina, pe 24 februarie, numărul spectatorilor din cele 35 de săli administrate de compania Karo a scăzut cu 70%, deşi preţul mediu pentru un bilet (300 de ruble, aproximativ 3 euro) a rămas neschimbat de cinci ani.

Statul rus a promis deja că va dubla sprijinul financiar oferit producţiei de filme şi că va minimaliza taxele fiscale, precum şi chiriile pentru sălile de proiecţii, a precizat Olga Ziniakova, prezentă în uriaşul cinematograf Oktyabr din Moscova, una dintre cele mai mari săli de proiecţii din Europa, cu 1.500 de locuri, în prezent goală.

Ruşii, privaţi de superproducţiile americane, "vor plonja mai adânc în explorarea sinelui", a adăugat Olga Ziniakova, care menţionează succesul unui film cult rusesc din anii 1990, "Brat", revenit pe afişele cinematografelor.

Reţeaua Karo se pregăteşte să programeze şi titluri asiatice, alături de producţii latino-americane.

"Iar când Hollywoodul va reveni aici, piaţa şi spectatorii ruşi nu vor mai fi la fel", a prezis ea.

"Prizonieră" a politicii

Plecarea giganţilor hollywoodieni de pe piaţa rusă nu l-a surprins pe Pavel Doreuli, în vârstă de 44 de ani, al cărui studio, Atmosfera, creează ambianţe sonore pentru 15 filme pe an.

"De mulţi ani, cinematografia mondială este o prizonieră a politicii mari", a spus acest inginer de sunet, membru din 2020 în Organizaţia internaţională a editorilor de sunet din cinematografie (MPSE).

"Cannes şi Berlin nu mai premiază filmele în sine, ci luările lor de poziţie", a adăugat el, referindu-se la cele două mari festivaluri cinematografice internaţionale, ai căror organizatori au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina.

"Privaţi de festivaluri internaţionale, ruşii vor renunţa la filmul de autor, care oferă o viziune diferită asupra lumii, atât de preţioasă astăzi", a adăugat Pavel Doreuli. AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”