Indonezia instalează dispozitive asemănătoare unor etiloteste pentru depistarea COVID-19 în staţiile de tren
Indonezia a lansat miercuri un program de screening pentru COVID-19 în staţiile de tren folosind dispozitive asemănătoare unor etiloteste, în speranţa de a reuşi să depisteze cazurile pozitive în această ţară care se confruntă cu unul dintre cele mai grave bilanţuri ale epidemiei din Asia, potrivit Reuters.
Dispozitivul, cunoscut sub denumirea de GeNose, a fost dezvoltat de Universitatea Gadjah Mada (UGM) şi detectează reacţia dintre coronavirus şi ţesuturi la nivelul tractului respirator cu o precizie de cel puţin 95%.
Persoanele testate sunt rugate să expire într-un recipient asemănător unei pungi, iar rezultatul este disponibil în doar două minute.
Un test similar pentru depistarea COVID-19, SpiroNose, dezvoltat de o companie olandeză din domeniul tehnologiei sanitare, este utilizat în Ţările de Jos pentru a accelera procesul de testare.
Foto: (c) Ajeng Dinar Ulfiana / REUTERS
GeNose a trecut de testele clinice la un spital din Yogyakarta în mai 2020 şi a fost aprobat pentru a fi distribuit în decembrie. Diferă de exudatul nazofaringian prin metoda Reacţiei de Polimerizare în Lanţ (PCR) şi de testele rapide care extrag o mostră de sânge printr-o înţepătură în deget.
''Este o metodă simplă şi uşoară pentru mine întrucât câteodată, testul antigen rapid doare puţin'', a spus Mugi Hartoyo, în vârstă de 59 de ani, după ce a făcut testul în centrul Jakartei.
Indonezia se confruntă cu cel mai grav bilanţ al pandemiei de coronavirus din sud-estul Asiei - circa 1,1 milioane de infecţii şi peste 30.000 de decese -, precum şi cu supraaglomerarea spitalelor. Vocile critice la adresa autorităţilor au spus că protocoalele pentru testare, monitorizare şi sanitare au fost deficiente.
Dispozitivul, vândut cu 68 de milioane de rupii indoneziene (4.850 de dolari), este implementat cu o memorie a rezultatelor pozitive în urma testării PCR, a declarat pentru Reuters Kuwat Triyana, care conduce echipa de cercetători.
''Acest instrument adaptează funcţia nasului uman sau pe cea a nasului unui câine care adulmecă, care este de a recunoaşte mirosul sau în acest caz mirosul respiraţiei unei persoane confirmate cu COVID-19, în comparaţie cu cei care nu sunt infectaţi'', a spus acesta.
Cei care obţin rezultate pozitive sunt îndrumaţi către un test PCR de confirmare.
Deşi prezintă şi dezavantaje, ar putea contribui la eforturile pentru depistarea coronaviruslui, a spus Dicky Budiman, epidemiolog la Universitatea Griffith.
''Teoretic, este promiţător şi are potenţial, aş spune. Dar implementarea nu este chiar atât de uşoară'', a spus acesta, adăugând că dispozitivul trebuie programat cu date precise pentru a asigura exactitatea.AGERPRES