Indonezia a respins solicitarea SUA de a primi avioane americane de spionaj (Reuters)
Indonezia a respins în acest an o propunere a Statelor Unite de a permite ca avioane americane P-8 Poseidon de supraveghere maritimă să aterizeze şi să realimenteze pe teritoriul său, transmite marţi Reuters, citând patru înalţi oficiali indonezieni familiarizaţi cu acest subiect.
Ministrul indonezian de externe şi cel al apărării au fost abordaţi de mai multe ori 'la nivel înalt' de responsabili americani în iulie şi august înainte ca preşedintele Joko Widodo să respingă solicitarea, spun sursele.
Propunerea, care a venit pe fondul escaladării competiţiei americano-chineze pentru influenţă în Asia de Sud-Est, a luat prin surprindere guvernul indonezian, spun oficialii, dat fiind că Jakarta are o îndelungată politică externă de neutralitate. Indonezia nu a permis niciodată unor armate străine să opereze pe teritoriul său.
Avioanele P-8 joacă un rol central în supravegherea activităţii militare a Beijingului în Marea Chinei de Sud, pe unde se desfăşoară anual un trafic maritim de 3.000 de miliarde de dolari. Beijingul revendică suveranitatea asupra celei mai mari părţi a acestei zone, la concurenţă cu Vietnam, Malaezia, Filipine şi Brunei.
Indonezia nu are revendicări oficiale în această mare de importanţă strategică, dar consideră o porţiune din ea ca aparţinându-i.
În acelaşi timp însă, Indonezia are legături economice şi de investiţii în creştere cu China.
'Nu vrem să fim prinşi în această rivalitate', dar suntem alarmaţi de tensiunile în creştere dintre cele două superputeri şi de militarizarea Chinei de Sud, a declarat pentru Reuters în septembrie purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Retno Marsudi. 'Indonezia vrea să le arate tuturor că este pregătită să le fie partener', a adăugat el.
SUA au folosit recent baze militare din Singapore, Filipine şi Malaezia pentru a opera zborurile ale P-8 deasupra Mării Chinei de Sud, au afirmat analişti militari.
Aparatele P-8, care dispun de radare avansate, camere de înaltă definiţie şi senzori acustici, cartografiază insulele, suprafaţa şi fundul Mării Chinei de Sud de cel puţin şase ani. Când sunt echipate cu sonare şi rachete, avioanele pot detecta şi ataca nave şi submarine de la mare distanţă.
China şi-a intensificat exerciţiile militare în acest an, în vreme ce SUA au accelerat ritmul operaţiunilor de navigaţie, desfăşurărilor de submarine şi zborurilor de supraveghere. AGERPRES