Indonezia a dejucat un atentat terorist la adresa Papei Francisc. Teroriștii voiau să-l ucidă cu arcul

Indonezia a dejucat un atentat terorist la adresa Papei Francisc. Teroriștii voiau să-l ucidă cu arcul

Indonezia a arestat șapte persoane pentru „amenințări teroriste” online la adresa Papei Francisc în timpul vizitei sale, de săptămâna aceasta, în cea mai populată țară musulmană din lume, scrie Ziare.com.

Suspecții au fost arestați în orașele din jurul capitalei Jakarta și în provinciile Sumatra de Vest și Bangka Belitung, a declarat reporterilor Aswin Siregar, purtătorul de cuvânt al unității de elită împotriva terorismului Densus 88 din Indonezia.

Aceștia sunt acuzați că au postat online declarații și imagini care amenințau cu atacuri cu bombă întâlnirile publice ale Papei din Jakarta.

Armele și legăturile teroriste

Unul dintre indivizii arestați a fost găsit în posesia unor dovezi tulburătoare - arcuri, săgeți și o dronă, alături de material de propagandă ISIS. Se crede că acest suspect ar avea legături cu înjunghierea, în 2019, a fostului ministru al securității din Indonezia, Wiranto, de către extremiști islamiști.

Autoritățile cred că aceeași ideologie extremistă ar fi putut inspira planul de atac asupra Papei. Tensiunea a fost exacerbată când guvernul indonezian a luat decizia controversată de a suspenda difuzarea publică a apelului islamic la rugăciune în timpul vizitei Papei la Moscheea Istiqlal din Jakarta, cea mai mare din Asia de Sud-Est. Pentru unii extremiști, această mișcare a fost văzută ca un afront, alimentând amenințările.

În ciuda evoluțiilor alarmante, Papa Francisc și-a continuat itinerarul nedescurajat. Pe 5 septembrie s-a întâlnit cu Marele Imam al Moscheei Istiqlal, un gest simbolic al unității interconfesionale. Împreună, cei doi lideri religioși au semnat o declarație comună care promovează toleranța religioasă și gestionarea mediului.

Mesajul lor a subliniat necesitatea cooperării împotriva violenței și dezumanizării, îndemnând credincioșii să respingă manipularea religiei. Declarația a condamnat, de asemenea, folosirea credinței ca instrument de divizare, subliniind vulnerabilitatea femeilor, copiilor și vârstnicilor în conflictele alimentate de extremismul religios. Papa Francisc și Marele Imam au subliniat importanța solidarității în combaterea acestor nedreptăți, făcând totodată apel la comunitățile religioase globale să se unească împotriva indiferenței și violenței.

Fiind cea mai mare națiune din lume cu majoritate musulmană, Indonezia s-a confruntat de ani de zile cu violența islamistă radicală. Atentatele cu bombă din Bali din 2002, care s-au soldat cu peste 200 de morți, servesc ca o amintire dureroasă a amenințării de durată reprezentate de extremism în regiune. Complotul recent împotriva Papei este încă o reamintire a faptului că aceste pericole persistă.

Cu toate acestea, mesajul Papei, reluat de Marele Imam, a purtat un ton plin de speranță. Ambii lideri au insistat că religia ar trebui să fie o forță pentru demnitatea umană, iar credința trebuie să deschidă calea către pace, reconciliere și respect pentru viață în toate formele ei. Dejucarea acestui complot reprezintă o victorie nu numai pentru forțele de securitate, ci și pentru principiile dialogului și cooperării care au stat la baza vizitei Papei.

Papa Francisc își continuă misiunea pașnică

Papa Francisc a sosit vineri seară, 6 septembrie, în Papua Noua Guinee, a doua etapă a turneului său în Asia de Sud-Est şi Oceania, după o vizită de trei zile în Indonezia, informează Reuters.

Avionul Garuda Indonesia care îl transporta pe papă a ajuns în Port Moresby, capitala ţării, unde suveranul pontif va rămâne pentru următoarele trei nopţi.

Pontiful argentinian, aflat în scaunul său cu rotile, a fost întâmpinat pe pista aeroportului din Port Moresby de prim-ministrul James Marape şi de membri de rang înalt ai Bisericii Catolice din această ţară.

Copii locali i-au oferit daruri papei, în timp ce o fanfară militară a interpretat imnul Vaticanului.

După scurta ceremonie de la aeroport, Francisc s-a îndreptat spre sediul nunţiaturii apostolice din Port Moresby pentru cină şi odihnă. Primul său eveniment public în Papua Noua Guinee va fi un discurs adresat liderilor politici sâmbătă dimineaţa.

Se aşteaptă ca protecţia mediului să rămână un subiect important pe agenda vizitei papei şi în Papua Noua Guinee, unde liderii politici au dat vina pe schimbările climatice pentru o serie de dezastre naturale, printre care o alunecare de teren în luna martie care a ucis cel puţin 2 000 de persoane.

În cadrul vizitei sale în această ţară multietnică cu majoritate creştină, suveranul pontif va efectua o călătorie de o zi în oraşul Vanimo din nord-vestul ţării, înainte de a părăsi Papua Noua Guinee luni.

Ulterior, papa urmează să ajungă în Timorul de Est şi în Singapore, înainte de a se întoarce la Roma pe 13 septembrie.

Triburile au pus în scenă dansuri ritualice de bun venit. Papua Noua Guinee este o ţară multi-etnică, având majoritate creştină. În cadrul întrevederilor cu liderii politici, Suveranul Pontif va vorbi, în principal, despre protejarea naturii.

Papa Francisc se află în cel mai lung Turneu internaţional: în total 4 ţări, în decurs de 12 zile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Operațiunea secretă care va schimba lumea

3 Miliardarul saudit Mohamed Al Fayed își viola și abuza angajatele: „Era un monstru, un prădător sexual, fără nicio busolă morală”

4 Misterioasa sinucidere a secretarei-șefe de la UMF București

5 Șoșoacă și-a abandonat partidul? / ANAF a declarat SOS România „inactiv”. Formațiunea riscă să nu poată participa în alegeri