„Îndoiți, dar nu rupți“.În ce constă strategia de apărare ucraineană „bandă elestică“

„Îndoiți, dar nu rupți“.În ce constă strategia de apărare ucraineană „bandă elestică“

În ciuda faptului că, după o lungă pauză, forțele armate ucrainene au început deja să primească muniție critică, ceea ce reduce puțin avantajul artileriei rusești, forțele de ocupație continuă să cucerească poziții de-a lungul liniei frontului. Agenția AP consideră că situația va rămâne așa pe tot parcursul verii, când înaintarea inamicului este facilitată de terenul uscat și de zilele mai lungi.

Soldați ucrainieni pe frontul din Ucraina oct 2023 FOTO Profimedia (1) jpg

Strategia actuală a Forțelor de Apărare ucrainene este "îndoiți, dar nu rupți". În acest fel, Kievul vrea să câștige timp pentru a aduce pe front cantitatea necesară de arme și muniții. Pierderea unor teritorii a permis forțelor armate ucrainene să lupte de pe poziții mai sigure. Ca urmare, acestea au desfășurat o strategie de apărare flexibilă de tip "bandă elastică".

"Prin luarea unor decizii dureroase de retragere pe poziții mai bine apărate, trupele ucrainene pot lupta mai eficient și pot păstra personalul", au declarat oficiali ai armatei ucrainene citați de presă.

Experții subliniază că, în astfel de circumstanțe, timpul este esențial. Pierzând o zonă mică, forțele armate ucrainene pot obține rezultate mult mai mari. În plus, această strategie este în contrast cu apărarea de nouă luni de la Bahmut din regiunea Donețk. Acolo, Forțele de Apărare ucrinene au suferit pierderi semnificative.

"Avantajul Rusiei în materie de artilerie era de 7 la 1 la începutul anului, dar acum a scăzut la 5 la 1", a comentat primul ministru adjunct al ministruui Apărării, Ivan Havriliuk, situația de pe câmpul de luptă, adăugând că impactul ajutorului american este deja tangibil.

Rușii au cucerit un alt sat la vest de Donețk și au avansat pe ambele părți ale acestuia

În sectorul Kurahove, rușii au cucerit recent Heorhiivka, un sat situat la vest de Donețk, în apropiere de Marinka, informează Institutul american pentru studiul războiului (ISW) în ultimul său raport.

Potrivit cercetătorilor, imaginile de geolocalizare publicate pe 14 iunie arată că forțele rusești au capturat recent Heorhiivka și au avansat până în zona Maksimilianivka (mai la vest). Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au folosit 28 de vehicule blindate în timpul atacului, dintre care 13 au fost distruse de forțele ucrainene.

ISW notează că forțele rusești au făcut recent progrese minore în centrul Krasnohorivka (la vest de Donețk) și la nord-vest de Solodke (la sud-vest de orașul Donețk). Cu alte cuvinte, rușii au făcut unele progrese de ambele părți ale Heorhiivka, localitate despre care ISW spune că a fost capturată.

În același timp, influentului grup de analiză ucrainean DeepState, care monitorizează zilnic evoluţia conflictului, a informat că, pe 13 iunie, rușii au atacat într-adevăr Heorhiivka cu 28 de vehicule blindate și au reușit să ajungă la Maksimilianivka. "Dar inamicul a pierdut jumătate din echipament și s-a retras", a rezumat DeepState. Pe hărțile interactive actualizate ieri, 14 iunie, la ora 23.44, Georgiivka se află în teritoriile cu statut incert.

Nici Georgiivka și nici Maksimilianivka nu sunt menționate în rapoartele de seară și de dimineață ale Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Anterior s-a raportat că în zona Ciasiv Iar, rușii nu mai efectuează "asalturi în masă" de infanterie, ci acționează în grupuri mici cu sprijinul echipamentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii