Indicatorul CFA de încredere macroeconomică, în scădere cu 7,3 puncte, în iunie
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat în iunie valoarea de 58,5 puncte, cu 7,3 puncte mai mică raportat la luna anterioară, scăderea datorându-se ambelor sale componente, respectiv indicatorul condițiilor curente și indicatorul anticipațiilor, informează CFA România.
Potrivit unui comunicat al asociației, indicatorul condițiilor curente a fost de 71,6, valoare în scădere cu 5,5 puncte, iar indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 8,3 puncte la valoarea de 51,9 puncte — cea mai mică valoare înregistrată începând din noiembrie 2014.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a consemnat un curs anticipat de 4.5500 (în creștere cu 500 pips), iar pentru orizontul de 12 luni de 4.5375, valoare mai mare cu 375 pips.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2017/iulie 2016) a consemnat o valoare mediană de 2,00%, în creștere cu 0,55% față de exercițiul anterior.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în mai 2011 și este un indicator prin care se dorește să se cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări referitoare la condițiile curente (mediul de afaceri și piața muncii) și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are peste 180 de membri.
AGERPRES