India: Peste 60 de copii ar fi murit din cauza unui sirop de tuse produs în țară. Autoritățile așteaptă raportul OMS FOTO
India așteaptă punctul de vedere al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la un sirop de tuse produs în țară care ar fi cauzat zeci de decese în rândul unor copii din Gambia, au declarat joi doi oficiali indieni, conform Reuters .
Analizele OMS au confirmat cantități „inacceptabile” de dietilenglicol și etilenglicol Foto: Pexels
Moartea a 66 de copii în Gambia este o lovitură pentru imaginea Indiei, văzută ca o „farmacie a lumii” care furnizează medicamente pentru toate continentele, în special pentru Africa. Siropul pentru tuse a fost produs de Maiden Pharmaceuticals, cu sediul în New Delhi, conform OMS.
„O investigație urgentă în această chestiune a fost deja începută... imediat după primirea comunicării de la OMS pe baza informațiilor disponibile”, a declarat unul membru al ministerului indian al Sănătății, care a dorit să rămână anonim.
„Deși se vor lua toate măsurile necesare în această problemă”, India așteaptă de la OMS un raport care să stabilească „relația de cauzalitate între decese și produsele medicale în cauză”, cât și alte detalii.
„Încercăm să aflăm mai multe detalii, deoarece despre această situație am aflat abia astăzi”, a declarat Naresh Kumar Goyal, director Maiden, pentru Reuters. "Încercăm să aflăm împreună cu cumpărătorul, ce s-a întâmplat exact. Nu vindem nimic în India”, a adăugat el.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri reporterilor că agenția ONU investighează decesele cauzate de leziuni renale acute împreună cu autoritatea de reglementare a medicamentelor din India și cu producătorul de medicamente.
Agenția a informat „Drugs Controller General of India” despre decesele care au avut loc la sfârșitul lunii trecute, după care a fost lansată o anchetă.
OMS a spus că analizele de laborator ale siropului pentru tuse Maiden au confirmat cantități „inacceptabile” de dietilenglicol și etilenglicol, care pot fi toxice și pot duce la leziuni renale acute.
Maiden, care a ieșit pe piață în noiembrie 1990, a fabricat și exportat siropul doar în Gambia, au spus surse din ministerul indien. Potrivit inormațiilor de pe site-ul Maiden, acesta are două fabrici de producție, în Kundli și Panipat, ambele lângă New Delhi, în statul Haryana, și a înființat recent o alta.
Are o capacitate anuală de producție de 2,2 milioane de sticle de sirop, 600 de milioane de capsule, 18 milioane de doze de vaccin, 300.000 de tuburi de unguent și 1,2 miliarde de pastile.
Maiden scrie că își vinde produsele atât acasă cât și în alte țări din Asia, Africa și America Latină, deși Goyal a spus că nu vinde în prezent în India.
Potrivit surselor din Ministerului Sănătății, țările importatoare testează de obicei produsele înainte de a le da spre utilizare cetățenilor lor.
OMS a spus că produsele Maiden - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrop, Makoff Baby Cough Syrop și Magrip N Cold Syrop - ar fi fost distribuite în altă parte, dar au fost identificate doar în Gambia.
Sursa: adevarul.ro