India: Medicii nu mai pot efectua teste TBC din cauza prohibiției la alcool
Medicii din estul Indiei nu mai pot efectua teste pentru tuberculoză după ce prohibiția la alcool instituită de autorități a afectat proviziile de dezinfectanți, au declarat, luni, pentru Reuters, oficiali din domeniul sanitar.
Oficiali din domeniul sanitar spun că prohibiția a făcut ca și alte produse derivate din alcool, esențiale pentru efectuarea testelor și dezinfectarea echipamentului, să fie indisponibile.
"Până acum am folosit produse din vechiul stoc pentru a putea face testele, dar acum s-au terminat și acestea. Nu putem face teste pentru TBC până când nu primim un stoc nou", spune un responsabil de la Centrul pentru Boli Transmisibile.
"Absența acestor produse ar putea afecta programul pentru diagnosticarea TBC-ului, însă nu avem ce face'', a subliniat acesta pentru Thomson Reuters Foundation, adăugând că înlocuitorii sunt ineficienți.
În ciuda progresului înregistrat în ultimele două decenii, 9 milioane de oameni au fost infectați cu TBC în 2013, iar alte 1,5 milioane au decedat, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.
India are una dintre cele mai mari rate de incidență a tuberculozei, o infecție bacteriană care se transmite prin tuse și strănut. Statisticile guvernamentale arată că au fost 1,7 milioane de cazuri de îmbolnăviri în 2016, mai mult de 5% dintre acestea în regiunea Bihar.
În Patna, capitala statului Bihar, 40.000 de teste TBC sunt efectuate anual, dar multe dintre cele aproape 800 de laboratoare de analize au rămas fără alcool metilic și etanol necesare efectuării testelor.
Unii oficiali nu au recunoscut că ar fi o problemă serioasă spunând că este doar o neînțelegere provocată de noua lege.
K. N. Sahay, responsabilul cu programul național de TBC, a spus că Ministerul Sănătății a discutat această problemă cu cel al Finanțelor și speră că stocurile vor reveni la normal în curând.
Bihar este al patrulea stat indian după Gujarat, Nagaland și Mizoram care a impus interdicția generală la alcool.
Legea prevede o amendă de peste 15.000 de dolari și o condamnare de până la zece ani de închisoare pentru cei care consumă sau comercializează produse alcoolice. Este posibilă și condamnarea la moarte în cazul în care o persoană este găsită vinovată de comercializarea unor băuturi contrafăcute care duc la deces.
AGERPRES