India cere socoteală WhatsApp după declanşarea unui scandal de spionaj digital
India a cerut joi răspunsuri de la WhatsApp în urma declanşării unui scandal de spionaj, într-un moment în care guvernul este şi el acuzat de opoziţie că a folosit programe malware instalate pe acest serviciu de mesagerie criptată deţinut de Facebook pentru a-i spiona pe cetăţeni, relatează AFP.
New Delhi a cerut WhatsApp "să precizeze ce violări au avut loc şi ce trebuie făcut pentru a proteja viaţa privată a milioane de cetăţeni indieni", a scris pe Twitter ministrul informaţiei şi tehnologiei, Ravi Shankar Prasad.
WhatsApp a anunţat marţi că a depus plângere împotriva NSO Group, o societate israeliană cu reputaţie îndoielnică, specializată în programe de spionaj şi care este acuzată că ajută guvernele să-i spioneze pe militanţi şi pe jurnalişti.
În India, cea mai importantă piaţă pentru WhatsApp cu 400 de milioane de utilizatori activi, 20 de activişti, jurnalişti şi avocaţi au fost recent informaţi de WhatsApp că telefoanele lor au fost spionate timp de două săptămâni în luna mai, potrivit media indiene.
Potrivit Indian Express, WhatsApp a confirmat că un anumit număr de utilizatori indieni au fost vizaţi de programul spion Pegasus, care odată instalat pe telefon le transmitea date piraţilor informatici.
Ravi Shankar Prasad a respins în schimb acuzaţiile lansate la adresa guvernului, căruia membri ai opoziţiei îi reproşează că a utilizat acest program malwere pentru a-şi spiona cetăţenii.
"Un guvern care îşi spionează jurnaliştii/activiştii/liderii opoziţiei şi îşi tratează propriii cetăţeni ca pe nişte infractori a pierdut dreptul de ne conduce democraţia", a declarat într-o postare pe Twitter purtătorul de cuvânt al principalului partid de opoziţiei din Congres, Randeep Surjewala.
Activişti pentru drepturile omului şi disidenţi afirmă că guvernul naţionalist hindus al lui Narendra Modi îi intimidează pentru că i-au criticat politica.
Narendra Modi, prim-ministru din 2014, a interzis sute de organizaţii neguvernamentale şi a suprimat subvenţiile pentru numeroase altele.
WhatsApp a recunoscut în mai că a fost infectat cu un program spion care asigura acces la conţinutul smartphone-urilor şi a acuzat NSO că a vizat "100 de apărători ai drepturilor omului, jurnalişti şi alţi membri ai societăţii civile în lume".
În total, 1.400 de aparate au fost infectate între 29 aprilie şi 10 mai în diferite ţări, printre care şi regatul Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Mexic, potrivit plângerii depuse la o curte federală.AGERPRES