India: Autorităţile din New Delhi au ordonat închiderea şcolilor şi telemunca în faţa indicilor ridicaţi de poluare
New Delhi, 13 nov/ Agerpres/ - Autorităţile din New Delhi au ordonat sâmbătă închiderea şcolilor în capitala indiană, telemunca şi suspendarea lucrărilor în construcţii, ca măsură de urgenţă în faţa indicilor înalţi de toxicitate a aerului, după o săptămână cu indici maximi de poluare, relatează EFE.
Şcolile din New Delhi vor funcţia online începând de luni şi orice activitate în construcţii va fi sistată, în timp ce angajaţii publici vor lucra de acasă, a anunţat şeful guvernului din Delhi, Arvind Kejriwal, într-un comunicat de presă.
"Timp de o săptămână începând de luni şcolile nu vor mai funcţiona în format fizic, astfel încât copiii să nu mai respire aer poluat", a spus el.
Agenţiile de stat vor fi plasate în regim de telemuncă de săptămâna viitoare, iar cele private vor primi o notificare pentru a opta pentru această măsură când va posibil.
Măsura intervine după ce Curtea Supremă din India a cerut autorităţilor un plan pentru a controla criza aerului din capitala ţării, ai cărei indici de calitate a aerului au depăşit 400 pe scara AQI, săptămână când a fost înregistrat şi un record de 500.
Pe scara AQI, utilizată pentru indexarea poluării, valorile de peste 100 sunt considerate periculoase pentru copii, vârstnici şi persoane cu probleme respiratorii sau cardiace, iar cele de peste 300 sunt considerate periculoase pentru întreaga populaţie.
Consiliul central de control al poluării (CPCB) a cerut vineri autorităţilor să fie "pregătite" pentru a lua măsuri de urgenţă în faţa nivelurilor grave de toxicitate a aerului.
Recomandările CPCB includ solicitarea adresată companiilor private şi de stat de a limita cu 30 % deplasările angajaţilor cu maşinile de serviciu şi folosirea transportului în comun, precum şi plasarea personalului în regim de telemuncă pentru a reduce emisiile poluante.
Capitala Indiei este acoperită de mai multe zile de o ceaţă toxică, care a redus considerabil vizibilitatea din cauza particulelor suspendate în aer.
Poluarea aerului este atribuită mai multor factori, printre care emisiile de carbon atribuite fabricilor, arderea deşeurilor şi utilizarea petardelor în perioada sărbătorilor, un cocteil agravat de scăderea temperaturilor în această perioadă a anului.AGERPRES