India a ajutat în secret Rusia în războiul din Ucraina

India a ajutat în secret Rusia în războiul din Ucraina

Rusia a obținut în secret bunuri sensibile din India și a explorat posibilitatea de a înființa acolo facilități pentru a obține componente pentru efortul său de război, potrivit unui raport al Financial Times (FT) bazat pe scurgeri ale corespondenței de stat ruse.

Premierul indian Narendra Modi și președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: EPA/EFE

Premierul indian Narendra Modi și președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: EPA/EFE

În octombrie 2022, Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova, care supraveghează producția de apărare în sprijinul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, a elaborat planuri confidențiale pentru a cheltui aproximativ 82 de miliarde de rupii (1 miliard de dolari la momentul respectiv) pentru a obține produse electronice esențiale prin canale secrete. Aceste planuri urmăreau să evite detectarea de către guvernele occidentale.

Piață alternativă

Documentele scurse, adresate unui organism de promovare a comerțului cu legături cu serviciile de securitate rusești, dezvăluie că Rusia a văzut India ca o piață alternativă pentru a-și procura bunuri cruciale furnizate anterior de „țări neprietenoase”. Strategia a implicat utilizarea „rezervelor semnificative” de rupii acumulate de băncile rusești din vânzările de petrol în expansiune către India.

Rusia și partenerii săi indieni au vizat tehnologii cu dublă utilizare - mărfuri cu aplicații atât civile, cât și militare - supuse controalelor exporturilor occidentale. Corespondența sugerează, de asemenea, că Moscova s-a gândit să investească în dezvoltarea și producția de electronice ruso-indiene.

Deși rămâne neclar cât de mult din plan a fost implementat, datele comerciale indică faptul că relația Rusiei cu India s-a adâncit în anumite categorii de mărfuri menționate în corespondență.

Scurgerile de corespondență dezvăluie că Rusia, sub conducerea lui Aleksander Gaponov, șef adjunct al diviziei „radio-electronice” a Ministerului Industriei, a achiziționat în secret componente electronice critice din India pentru efortul său de război în Ucraina.

Gaponov a contactat o organizație opaca din Moscova, cu legături cu serviciile de securitate ruse, Consorțiul pentru Activitate Economică Externă și Cooperare Internațională Interstatală în Industrie, pentru a prezenta planuri de securizare a acestor componente.

Vadim Poida, președintele consorțiului, a răspuns cu un plan în cinci etape pentru a stabili un sistem de plată închis între companiile rusești și indiene, potențial folosind active financiare digitale pentru a ocoli supravegherea occidentală.

Consorțiul a estimat că Rusia ar putea achiziționa componente cu dublă utilizare în valoare de până la 100 de miliarde de lei, inclusiv piese pentru telecomunicații, servere și alte electronice complexe provenite anterior din țările occidentale.

Echipamentele electronice, cele mai vânate

Planul a inclus și înființarea de întreprinderi mixte în India pentru a produce electronice pentru infrastructura informațională critică a Rusiei, ascunzând în același timp implicarea entităților ruse.

Documentele scurse dezvăluie că Rusia a cumpărat produse electronice și mașini din India, plătind în rupii. De la jumătatea anului 2022, comerțul cu aceste categorii de mărfuri a crescut.

Innovio Ventures, o companie indiană, a fost consemnată în declarațiile comerciale că a furnizat Rusiei echipamente electronice în valoare de cel puțin 4,9 milioane de dolari, inclusiv drone, împreună cu 600.000 de dolari de bunuri expediate în Kârgâzstan. Aceste tranzacții au fost documentate în dosarele rusești ca fiind decontate în rupii.

Printre livrările către Rusia s-au numărat echipamente electronice în valoare de 568.000 de dolari destinate sistemelor radio-electronice, care au fost livrate către Testkomplekt – o companie rusă sancționată de SUA și UE pentru rolul său central în eforturile de achiziții militare ale Moscovei.

Un om de afaceri indian care a vorbit cu FT a confirmat că Rusia a explorat înființarea de unități de producție în India pentru articole cu dublă utilizare, cum ar fi electronice de la aparatele de larg consum, care ar putea fi apoi reutilizate pentru uz militar în Rusia.

Achizițiile de petrol rusesc de către India au crescut

Această rețea comercială ascunsă a provocat fricțiuni tot mai mari între New Delhi și Washington. În iulie, secretarul adjunct al Trezoreriei american Wally Adeyemo a avertizat companiile de afaceri de top din India că orice instituție care face afaceri cu baza militaro-industrială a Rusiei riscă sancțiuni, indiferent de moneda utilizată.

În ciuda apelurilor primului ministru Narendra Modi la pace și a îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei asupra economiilor în curs de dezvoltare, India a extins un colac economic Rusiei după sancțiunile occidentale.

Achizițiile de petrol rusesc de către India au crescut, împingând comerțul total al celor două țări la un maxim istoric de 66 de miliarde de dolari în anul financiar 2023-2024, o creștere de cinci ori față de anul anterior invaziei. O parte din acest comerț a fost efectuat în rupii, lăsând Rusia cu un surplus de monedă.

Cu toate acestea, vizita lui Modi din august 2024 în Ucraina, care a inclus o întâlnire cheie cu președintele Volodimir Zelenski , a evidențiat o consolidare a relațiilor dintre India și Ucraina. Vizita sugerează că India ar putea juca un rol diplomatic crucial în războiul ruso-ucrainean, valorificând eventual poziția sa neutră pentru a ajuta negocierile de pace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

2 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare

3 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

4 „Americanii ar putea distruge toate locurile de lansare nucleară ale Rusiei și Chinei și asta nu e bine”

5 Cum a înșelat „mecanicul vedetelor” mai mulți maneliști, influenceri și oameni de afaceri