Indemnizația președintelui de secție la alegerile prezidențiale 2024

Indemnizația președintelui de secție la alegerile prezidențiale 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a început recrutarea pentru experți electorali în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an. Cei selectați pentru funcția de președinte sau locțiitor al biroului electoral dintr-o secție de votare vor primi o indemnizație de 4.270 de lei.

O secție de votare cu urne de vot și președinții electorali. Foto: Alina Mitran

Președinții de secție de votare primesc o indemnizație de 330 lei/zi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a inițiat procesul de recrutare pentru experți electorali în vederea alegerilor prezidențiale și parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestui an. Cei care îndeplinesc criteriile de selecție și sunt numiți președinte sau locțiitor al biroului electoral dintr-o secție de votare vor beneficia de o indemnizație de 4.270 de lei.

Indemnizație președinte secție votare

Procesul de recrutare implică o etapă de evaluare, în cadrul căreia vor fi testate competențele și cunoștințele candidaților în materie electorală. Cei care vor obține scorurile necesare vor avea șansa să devină experți electorali la alegerile din acest an.

Pentru a deveni expert electoral, trebuie să urmezi patru pași simpli.

1. Descarcă cererea de admitere de pe site-ul AEP .

2. Completează cererea cu datele din actul de identitate, datează, semnează olograf și anexează actele solicitate (diploma ultimelor studii absolvite, copia actului de identitate, declarația de confidențialitate)

3. Scanează sau fotografiază și trimite prin e-mail, la adresa expert@roaep.ro cererea însoțită de documentele solicitate sau depune-le personal la AEP

4. Participă la examen, promovează și, după emiterea în Corpul experților electorali, ești expert electoral

Admiterea în Corpul experților electorali se poate realiza fie pe baza unui aviz favorabil emis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru activitatea anterioară ca președinte sau locțiitor al biroului electoral al secției de votare, fie prin susținerea unui examen online.

330 de lei/zi lei este indemnizația președintelui unei secții de votare

Persoanele care îndeplinesc rolul de președinte sau locțiitor în birourile electorale ale secțiilor de votare primesc o indemnizație de 330 de lei pe zi de activitate, care include și perioada de instruire. Pentru această indemnizație, se reține doar impozitul pe venit, conform prevederilor legale.

Câte zile se plătesc la alegerile prezidențiale 2024

Autoritatea Electorală Permanentă ( AEP ) a ilustrat modul de calcul al indemnizației. Astfel, pentru un maximum de 13 zile de plată, calculul este: 13 zile x 330 lei = 4.290 lei, din care se deduce impozitul pe venit de 10% (429 lei), rezultând 3.861 lei. La această sumă se adaugă o indemnizație de protocol de 35 lei pe zi x 13 zile = 455 lei, din care se scade impozitul pe venit (45,5 lei), ceea ce duce la 409,5 lei. Prin urmare, totalul se ridică la 4.270,5 lei.

AEP subliniază că refuzul președinților birourilor electorale sau al locțiitorilor de a participa la instruire va conduce la o reducere de 50% a indemnizației.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 24 noiembrie 2024 (turul I) și 8 decembrie 2024 (turul II), în timp ce alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie 2024.

Persoanele interesate sunt încurajate să viziteze site-ul oficial al AEP pentru informații detaliate despre procesul de recrutare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

3 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

4 „Probabil aţi văzut deja ce s-a întâmplat în România” / Mesajele subversive ale pionilor Moscovei care caută sabotori în Europa

5 VIDEO „Le-aș lua pașapoartele românești moldovenilor care au votat contra UE. Nu îi înțeleg, ei fac bani în Europa și votează contra aderării”