Incursiunea în regiunea rusă Kursk, plănuită în cel mai mare secret. Nici mâna dreaptă a președintelui nu a știut

Incursiunea în regiunea rusă Kursk, plănuită în cel mai mare secret. Nici mâna dreaptă a președintelui nu a știut

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a pariat pe secret, în timp ce planifica operațiunea din regiunea Kursk. El și-a împărtășit planurile doar cu un mic grup de generali și forțe de securitate. Și a vorbit în privat cu președintele Volodimir Zelenski.

Generalul ucrainean Oleksand Sirski/ FOTO:X

Generalul ucrainean Oleksand Sirski/ FOTO:X

Nici mâna dreapra a președintelui, Andri Ermak, nici partenerii occidentali ai Ucrainei nu știau despre pregătirile pentru ofensiva din regiunea Kursk a Rusiei, scrie The Economist. Potrivit publicației, Sîrski, lovit de experiența anterioară, a decis să păstreze planurile secrete.

„Informațiile militare au preluat cea mai mare parte a informațiilor, GUR a fost inclusă în proces doar într-o etapă târzie”, se spune în articol.

„Sîrski nu se pricepe la jocuri politice”, spune o sursă apropiată generalului, ”el pricepe la luptă. Au fost luate în considerare mai multe scenarii pentru o lovitură ofensivă asupra celor mai slabe puncte ale liniei ruse: un atac în regiunea Briansk din nord; o ofensivă în regiunea Kursk; o combinație a celor două; sau ceva mai mult. Scopul principal a fost distragerea trupelor ruse din regiunea Donețk și crearea de monedă de schimb pentru orice negocieri viitoare.

Se spune că rușii au fost convinși că Ucraina adună trupe la graniță pentru a proteja regiunea Sumî, deoarece au existat informații în mass-media cu privire la o posibilă ofensivă a armatei ruse în această zonă.

„Aliații occidentali au fost, de asemenea, lăsați în mod deliberat în întuneric. Două operațiuni anterioare au fost zădărnicite de Occident. Una dintre ele a fost divulgată rușilor, iar în celălalt caz ni s-a ordonat să ne oprim. Rușii știau că se întâmplă ceva, dar probabil au presupus că vom avea nevoie de aprobarea SUA pentru o ofensivă atât de îndrăzneață. Cu toate acestea, în fața faptului împlinit, Occidentul nu a obiectat”, a declarat sursa.

Publicația atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că, în primele etape ale operațiunii, dronele de recunoaștere ucrainene nu au întâmpinat nicio rezistență în regiunea Kursk.

„Dar, după ce a pierdut elementul surpriză, progresul Ucrainei a încetinit. Președintele Zelenski insistă în continuare să facă progrese maxime. Sîrski este prudent, concentrându-se pe extinderea flancurilor de-a lungul frontierei pentru a crea linii mai ușor de apărat”, notează The Economist.

În același timp, militarii ucraineni, care se află pe teritoriul Rusiei, spun că încep deja să vadă un alt nivel de rezistență, astfel că pierderile sunt în creștere.

Ofensiva șoc a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a fost o surpriză chiar și pentru soldații ucraineni

Ofensiva șoc a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a fost o surpriză chiar și pentru soldații ucraineni. „Am glumit că nu este 1 aprilie”, a declarat un soldat ucrainean pentru The Economist. Militarii au bănuit că o invazie este iminentă după ce au primit echipament nou.

Planurile Ucrainei de a ataca regiunea Kursk din Rusia au fost ținute atât de secret încât propriii soldați nu credeau că se va întâmpla.

Soldații ucraineni au început să suspecteze că un atac este iminent după ce au primit căști și puști de asalt noi la începutul acestei luni, a relatat The Economist, citând soldați implicați în incursiune.

Soldații au declarat pentru publicație că au făcut exerciții de antrenament pe machete. Ulterior, și-au dat seama că machetele erau simulări ale unor sate rusești.

Dar pentru unii, invadarea Rusiei părea încă o posibilitate îndepărtată.

„Am râs” atunci când a auzit prima dată despre planuri, a spus un soldat ucrainean identificat doar cu prenumele, Serhi.

„Am glumit că nu e 1 aprilie. Comandantul doar a zâmbit, știind că habar nu aveam ce ne așteaptă”, a declarat Serhi soldat în brigada 80 din Ucraina.

Ascunderea planurilor de invazie până în ultimul moment s-a dovedit a fi o lovitură de maestru pentru militarii ucraineni, a căror ofensivă de șoc în regiunea Kursk, la 6 august, le-a permis să îi prindă pe ruși cu garda jos.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat săptămâna trecută că au cucerit aproape 1000 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc în doar câteva zile. Aceasta reprezintă aproape tot atâta teritoriu cât a cucerit Rusia în Ucraina în acest an.

Recentele câștiguri ale Ucrainei pe câmpul de luptă marchează o schimbare de situație pentru țara aflată în dificultate, după ce Congresul SUA a amânat acordarea unui ajutor de peste 60 de miliarde de dolari. Legea privind ajutorul a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, după luni de opoziție din partea Partidului Republican.

În mod cert, complacerea Rusiei ar fi putut contribui la eficiența operațiunii militare clandestine a Ucrainei.

Andrei Guruliov, deputat rus și general-maior în retragere, a declarat într-un interviu televizat la un post de stat rusesc, pe 8 august, că armata știa despre planurile Ucrainei de a ataca Kursk cu o lună înainte ca acest lucru să se întâmple.

„Dar de la vârf a venit ordinul de a nu intra în panică și că cei de sus știu mai bine”, a declarat Guruliov.

Acum, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut ministrului apărării Rustem Umerov să elaboreze un plan pentru a obține undă verde din partea aliaților în vederea utilizării rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi obiective militare din Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Pe asta cu corvetele ați văzut-o?

2 SISTEMUL e mai tare? / judecătoarea Jderu din dosarul în care se judeca contestațialui Coldea față de controlul judiciar a fost înlocuită!

3 „Am văzut ce nu se mai vede în Franța”

4 Cu cine a confundat germanul ăsta România?

5 Ce se întâmplă în Germania? / Interceptări telefonice, acte de sabotaj și un complot de asasinat