Incursiune terestră în două regiuni din Rusia: apel la ignorarea „alegerilor” prezidențiale și la eliberare de sub dictatura lui Putin VIDEO
Trei unități formate din cetățeni ruși au traversat marți dimineața granița dintre Ucraina și Rusia în două regiuni: Belgorod și Kursk, cu un mesaj ferm pentru boicotarea așa-ziselor alegeri prezidențiale programate pentru 15-17 martie de Vladimir Putin în scopul legitimării sale pentru încă un mandat de șase ani la Kremlin.
Membri al Legiunii „Rusia Liberă” Captură X
Legiunea „Rusia Liberă”, Corpul de Voluntari Ruși și Batalionul Siberian, care luptă de partea Ucrainei, au intrat în regiunile Belgorod și Kursk în cadrul unei „operațiuni comune” împotriva regimului condus de Vladimir Putin, a anunțat opozantul rus Ilia Ponomariov, care trăiește în exil la Kiev.
Satul „Lozovaia Rudka din regiunea Belgorod este sub controlul forțelor eliberatoare. În prezent, se duc lupte pentru Tetkino”, în regiunea Kursk, a precizat opozantul rus.
Batalionul Siberian a confirmat noua incursiune în Rusia. „Soldații din Batalionul Siberian sunt în Rusia și fac apel către locuitorii Federației Ruse să ignore «alegerile». Buletinele de vot și secțiile de votare sunt în acest caz o ficțiune. Nu puteți să vă faceți o viață mai bună decât cu arma în mână. Oricine refuză o viață în sărăcie sub tiranie trebuie să facă o alegere înțeleaptă”, a transmis Batalionul Siberian pe canalul său de Telegram.
„La fel ca toți concetățenii noștri, noi cei din Legiune visăm la o Rusie eliberată de sub dictatura lui Putin. Dar noi nu ne mulțumim să visăm: noi vom pune totul în practică pentru ca acest vis să devină realitate”, a subliniat, pe de altă parte, Legiunea „Rusia Liberă”.
„Ne vom recupera pământul de sub regim, centimetru cu centimetru. Rușii vor dormi liniștiți și vor spune ceea ce gândesc. Rușii vor vota pentru cine își doresc, nu pentru cine ar trebui. Rușii vor trăi în libertate”, a adăugat Legiunea „Rusia Liberă”, care a publicat un videoclip cu momentul traversării frontierei.
Guvernatorii celor două regiuni au confirmat incursiunea, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale și grănicerii din Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) au împiedicat-o. Cu toate acestea, luptele continuă în cele două regiuni rusești de frontieră.
Întrebat despre noua incursiune din Rusia, Andrii Iusov, un reprezentant al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că cele trei unități „acționează absolut autonom, independent și își îndeplinesc sarcinile conform programului lor socio-politic”.
Atacată la scară largă de trupele regimului Putin începând din 24 februarie 2022, Ucraina răspunde în mod regulat cu incursiuni cu drone, dar infiltrările terestre pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei sunt foarte rare. Noua incursiune, după altele două efectuate în primăvara anului trecut, survine cu patru zile înainte de ținerea așa-ziselor alegeri prezidențiale din Rusia.
Vladimir Putin, 71 de ani, abia așteaptă ziua de duminică pentru a se declara triumfător - cu cel puțin 82% din voturi, așa cum s-a antepronunțat deja Kremlinul prin institutele sale de sondare a opiniei publice - în lipsa oricărei forme de opoziție pe scena politică. Liderul autoritar rus, aflat la putere din august 1999, poate „candida” pentru alte două mandate de șase ani la Kremlin în urma revizuirii Constituției în funcție de capriciile sale.
Sursa: adevarul.ro