Încurcatele căi ale lui Oleksii Arestovici, controversatul ex-consilier prezidențial care vrea să fie în locul lui Zelenski
Oleksii Arestovici, un fost consilier al șefului statului ucrainean Volodimir Zelenski, și-a reconfirmat intenția de a candida la alegerile prezidențiale. Între timp, fostul consilier prezidențial riscă să fie condamnat pentru „incitare la violență” în urma unei plângeri depuse de deputata Inna Sovsun.
Oleksii Arestovici FOTO pravda.com.ua
„Nu e ușor să concurezi cu Zelenski, dar Ucraina are nevoie de alegeri” în pofida războiului purtat de Rusia împotriva ei, a declarat Arestovici într-un interviu acordat pentru „Berliner Zeitung”.
Fostul oficial ucrainean de rang înalt și-a continuat în acest interviu criticile la adresa lui Zelenski, acuzându-l că a făcut greșeli și că „este incapabil să ducă războiul în mod corespunzător”.
În plus, Arestovici afirmă că Guvernul ucrainean a devenit „prea birocratizat”.
„Avem mare nevoie de alegeri. Ucraina trebuie să decidă dacă își dorește să continue cu acest tip sau are nevoie de un alt tip”, a insistat el.
Arestovici a mai declarat că el ar fi dus războiul într-un mod „complet diferit”.
Întrebat dacă are ambiții politice, fostul consilier al lui Zelenski a recunoscut că își dorește să devină fie deputat, fie președinte al Ucrainei.
Un critic neobosit al președintelui Zelenski, Oleksii Arestovici se exprimă în principal pe rețelele de socializare. Într-o nouă postare acidă pe platforma X, el l-a acuzat pe președintele ucrainean că ia decizii „nepotrivite” și a susținut, în tonul propagandei ruse, că Ucraina nu își va recupera teritoriile ocupate de Rusia. „Acum ne aflăm într-un impas. Rușii nu ne pot învinge, noi nu-i putem învinge pe ei”, este de părere el într-o postare pe tema contraofensivei.
Oleksii Arestovici nu mai face parte din administrația lui Zelenski de la mijlocul lui ianuarie, după ce a acuzat apărarea antiaeriană ucraineană de cele 44 de decese provocate de o rachetă care a lovit un bloc din Dnipro la începutul acestui an. Această declarație a fost preluată de Kremlin pentru a susține că rachetele sale nu ucid civili ucraineni și a fost rostogolită cu satisfacție de propaganda rusă.
Ori, atât supraviețuitori, cât și Forțele Aeriene ale Ucrainei au precizat că blocul de locuințe din Dnipro a fost lovit de o rachetă rusească de tip Kh-22 pe care Kievul nu o putea doborî cu echipamentul pe care îl avea atunci în dotare.
Arestovici și-a prezentat scuze a doua zi: „Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”. Totuși, după câteva ore, el și-a retras scuzele, iar două zile mai târziu și-a anunțat demisia. De atunci, pozează într-un critic înverșunat al președintelui Zelenski.
Demisia sa survenea la șase luni de la momentul în care își anunțase intenția de a candida la președinție dacă Zelenski nu și-ar mai dori un al doilea mandat. Acum dă de înțeles că vrea să lupte împotriva președintelui ucrainean.
Pe de altă parte, deputata Inna Sovsun, membră a partidului „Holos”, a anunțat că i s-a dat curs plângerii sale în care îl acuză pe fostul consilier prezidențial de „incitare la violență”. Dacă va fi găsit vinovat, Arestovici riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Actor, psiholog, spion, politician, blogger? Cine este Arestovici?
Oleksii Arestovici s-a născut pe 3 august 1975 la Dedoplisțkaro, în estul Georgiei, dar și-a petrecut o mare parte din copilărie în Belarus. De altfel, tatăl său este un etnic polonez din Belarus, în timp ce mama este o rusoaică din regiunea Voronej.
În 1992 a absolvit Școala nr. 178 din Kiev și a fost admis la Facultatea de Biologie din cadrul Universității de Stat „Taras Șevcenko”. Însă a renunțat în scurt timp la biologie pentru o carieră de actor. Pe lângă actorie, a cochetat cu psihologia și a lucrat în cadrul spionajului militar ucrainean, de unde s-a retras cu gradul de maior în 2005 după 11 ani de activitate.
În 2005 a aderat la partidul „Bratsvo” (Fraternitate), calitate din care s-a opus Revoluției Portocalii și a participat la mai multe conferințe ale „Mișcării Eurasiatice Internaționale” a filozofului Aleksandr Dughin, un guru al imperialismului rusesc.
Tot în 2005 ar fi fost recrutat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), pentru care ar fi activat timp de zece ani și ar fi avansat până la gradul de locotenent-colonel.
Din 2014, pe fondul protestelor EuroMaidan, anexării Crimeei de către Rusia și izbucnirii războiului din Donbas, Arestovici a căpătat popularitate ca „expert militar”. S-a implicat în mod activ în tot felul de dezbateri de interes național, exprimându-se la televizor, pe Facebook și pe canalul său de YouTube.
În paralel, a participat ca voluntar la războiul din Donbass, servind mai ales la Kramatorsk în calitate de agent de informații.
Ulterior, în 2019, a fost recrutat în echipa de campanie a lui Zelenski, iar, în 2020, a devenit consilier prezidențial pentru comunicare strategică. Dar, din 2022, site-ul Mirotvoreț l-a inclus pe lista sa cu inamici ai Ucrainei, anticipând astfel virajul lui Arestovici. Atunci, primarul orașului Dnipro, Boris Filatov, l-a numit pe Arestovici „dobitoc narcisist” și „gură murdară”, în timp ce câțiva deputați ucraineni au cerut să fie anchetat pentru „trădare de patrie”.
Sursa: adevarul.ro