Inculpat pentru abuzuri sexuale asupra unor copii, trezorierul Vaticanului respinge ''vehement'' acuzațiile
Trezorierul Vaticanului, cardinalul australian George Pell, respinge ''cu vigurozitate'' acuzațiile de pedofilie care i-au fost aduse și se va întoarce în Australia pentru a se apăra, a anunțat, joi, arhidieceza de Sydney (Australia), citată de AFP.
Prelatul catolic cu cel mai înalt rang în Australia, care a fost anchetat la Roma de poliția australiană în octombrie anul trecut, a fost pus sub acuzare joi pentru multiple abuzuri sexuale asupra unor copii în Australia.
Potrivit comisarului adjunct australian Shane Patton, prelatul de 76 de ani trebuie să se prezinte la 18 iulie la prima înfățișare la tribunalul din Melbourne (sud-estul Australiei), pentru a fi audiat.
''Cardinalul George Pell a fost informat cu privire la decizia și măsura poliției din (statul) Victoria'', a anunțat arhidieceza printr-un comunicat. ''El a negat din nou cu fermitate acuzațiile'', se menționează în document, potrivit sursei citate.
Prelatul a declarat că se va întoarce ''cât mai curând posibil pentru a-și reabilita numele'', după ce va primi undă verde în acest sens de la medicii săi.
''El a spus că dorește să apară la tribunal unde va respinge vehement acuzațiile'', se mai arată în comunicat.
Avocata celor doi bărbați care au depus plângeri împotriva cardinalului Pell a declarat că cei doi clienți, care doresc să își păstreze anonimatul, s-au arătat ''încântați''. ''A fost foarte greu pentru ei'', a declarat Ingrid Irwin pentru Melbourne Herald Sun. ''A aduce acuzații cuiva care pentru unii este nimeni altul decât adjunctul lui Dumnezeu le-a creat multe probleme'', a adăugat aceasta.
Anunțul acestei inculpări vine după o anchetă națională îndelungată efectuată cu privire la răspunsul instituțiilor din Australia față de abuzurile sexuale comise asupra copiilor, solicitată în final de Guvern în 2012, după un deceniu de presiuni din partea victimelor.
Comisia de anchetă a condus timp de patru ani aceste investigații adunând mărturiile a mii de victime.
Avocatul care conduce acest demers, Gail Furness, a anunțat în luna februarie că 4.444 de fapte de pedofilie au fost raportate autorităților Bisericii australiene între 1950 și 2010, "7% dintre preoți fiind presupușii făptași ai actelor de abuz sexual asupra minorilor''.
Vârsta medie a victimelor a fost de 10 ani în cazul fetelor și de 11 ani pentru băieți. Dintre cei 1.880 de presupuși pedofili, 90% au fost bărbați.
Cardinalul Pell a fost audiat în trei rânduri în acest caz și a recunoscut în fața comisiei de anchetă că a 'eșuat' în gestionarea preoților pedofili în statul Victoria în anii '70.
Clericul a fost hirotonit în 1966 la Roma, înainte de a reveni în Australia în 1971 unde a urcat treptat în ierarhia catolică.
Numit Arhiepiscop de Melbourne în 1996 și apoi de Sydney în 2001, el a fost acuzat în 2002 de abuzuri sexuale pentru presupuse fapte comise în urmă cu mult timp, însă a fost achitat ulterior.
El a fost ales în 2014 de către Papa Francisc pentru a asigura mai multă transparență finanțelor Vaticanului.
Întrebat cu privire la suspiciunile în ceea ce îl privește pe cardinalul Pell, Papa a subliniat în august 2016 prezumția de nevinovăție. ''Nu ar fi corect să se judece înainte de finalizarea acestei anchete'', a spus el în cadrul unei conferințe de presă. ''Există îndoieli și 'in dubio pro reo' (dubiul în favoarea acuzatului). Noi trebuie să evităm procesul mediatic, un proces care se bazează pe zvonuri", a spus atunci Papa.
AGERPRES