Incredibilă poveste!/„Fiica lui Xerses”, care a stârnit dispute diplomatice între Iran și Pakistan, este un fals și ascunde o crimă

Incredibilă poveste!/„Fiica lui Xerses”, care a stârnit dispute diplomatice între Iran și Pakistan, este un fals și ascunde o crimă

Acest caz arată până unde pot ajunge falsificatorii de artefacte antice. Totul a început cu arestarea unui mijlocitor care voia să vândă un sarcofag în care se afla, susținea el, chiar mumia fiicei marelui rege persan Xerxes..

Poliția pakistaneză aflase despre un bărbat din Karachi care încerca să vândă o mumie în sarcofag pe piața neagră pentru 11 milioane de dolari.

Arestat de poliție, bărbatul a mărturisit că are sarcofagul de la un iranian care susținea că l-a descoperit în urma unui cutremur. Cei doi au convenit să împartă egal cele 11 milioane de dolari, la cât era „evaluată” mumia, dacă pakistanezul găsea cumpărător.

După lungi interogatorii, poliția pakistaneză l-a „convins” pe bărbat să dezvăluie unde se află mumia și acesta i-a condus lângă granița Iran-Afganistan, de unde a fost recuperat sarcofagul și dus la Muzeul Național din Karachi pentru inspecție.

Fiica regelui Xerxes

La prima inspecție, specialiștii muzeului au stabilit că mumia fusese înfășurată într-un stil clasic egiptean și purta o mască pe față, o coroană de aur și un pieptar inscripționat cu cuvintele: „Sunt fiica marelui rege Xerxes. Mazereka mă protejează. Eu sunt Rhodugune”.

Sarcofagul din lemn era decorat cu ceea ce părea a fi inscripții cuneiforme din Persia antică, inclusiv imagini sculptate ale lui „Ahura Mazda”, zeul creator în zoroastrism.

Toate dovezile păreau să indice că rămășițele erau vechi de 2.600 de ani și aparțineau unei prințese persane mumificate în stil egiptean.

Dar, chiar așa? Fiica lui Xerxes? Nu în fiecare zi arheologii descoperă mumii antice din Iran și, mai ales, nu pe cele ale unei prințese persane. De fapt, aceasta era prima dată când „apărea” un membru al regalității persane antice.

Descoperirea a stârnit dispute diplomatice între Iran și Pakistan, ambele țări pretinzând că dețin proprietatea asupra prințesei antice. Cu toate acestea, în timp ce politicienii luptau pentru proprietatea asupra mumiei, specialiști medico-legali specializați în mumii au început să analizeze structura chimică a mumiei, în timp ce experții în cuneiforme observau unele „greșeli” în scriere.

Potrivit acestora, scrierea descoperită pe pieptarul mumiei fusese gravată de cineva „care nu cunoaște bine scriptul iranian”, ceea ce punea la îndoială autenticitatea mumiei.

„Fraudă” modernă

Concomitent, rezultatele scanărilor CT, ale testelor chimice și datarea cu Carbon14, indicau faptul că mumia nu era o prințesă persană, ci mai degrabă o „fraudă” modernă, iar coroana de aur trebuia să-i dea o notă de autenticitate și totodată să-i ridice prețul.

Dar aceasta nu era o farsă arheologică obișnuită, trecea cu mult de o înșelătorie bine pusă la punct pentru un câștig de 11 milioane de dolari.

Dovezile sugerau că au fost implicați criminali cu sânge rece, pentru a ucide și a mutila o femeie.

Oamenii de știință au folosit datele din scanările CT pentru a ajuta poliția să construiască un profil al tinerei. Avea o înălțime de 1,40 metri și aproximativ 16 ani când a murit, în 1996.

Organele sale interne fuseseră îndepărtate, iar cavitatea abdominală umplută cu ceea ce poliția a descris ca o „substanță pulverulentă”, care s-a dovedit a fi detergenți sub formă de praf. Examinările ulterioare au arătat că murise în urma unui traumatism generat de o forță contondentă ce îi zdrobise vertebrele cervicale, o descoperire care indica o crimă violentă.

Însă medicul legist nu s-a putut pronunța dacă gâtul femeii fusese rupt accidental sau în mod deliberat.

Crimă comisă de falsificatori feroce

Era posibil să fie o crimă comisă la comanda unor falsificatori feroce sau putea fi vorba de o exhumare ilegală, undeva între Pakistan și Iran.

Niciuna dintre ipoteze nu a putut fi dovedită.

Falsificatorii intrați în posesia cadavrului tinerei au învelit corpul în substanțe chimice pentru a usca corpul timp de câteva luni.

Arheologul dr. Asma Ibrahim a declarat într-o prelegere la Universitatea Aga Khan, că nivelul de acuratețe atins la anchizarea trupului a implicat cu certitudine specialiști cu cunoștințe anatomice specifice.

Poliția pakistaneză a deschis o anchetă pentru crimă în timpul căreia au interogat din nou lanțul de bărbați implicați în înșelătorie pentru a vinde mumia farsă pe piața neagră, sperând că vor afla identitatea fetei ucise. Nu au aflat nimic. La miile de cazuri de dispariție sau de omoruri „de onoare” petrecute în regiunea cercetată, e puțin probabil să se afle vreodată cine a fost tânăra de 16 ani.

Trupul mumificat a fost preluat de o organizație caritabilă din Pakistan, Fundația Edhi, pentru a fi înmormântat potrivit ritualurilor, în 2008.

Acest caz a tras un semnal de alarmă pentru colecționarii care achiziționează sarcofage fără să aibă habar ce conțin acestea. SURSE: Newsweek România


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”