Incredibilă poveste!/Cum a recuperat Nigeria miliardele de dolari deturnate de Sani Abacha, fostul președinte care n-a mai apucat să se bucure de ce furase

Incredibilă poveste!/Cum a recuperat Nigeria miliardele de dolari deturnate de Sani Abacha, fostul președinte care n-a mai apucat să se bucure de ce furase

Sani Abacha, fost lider militar al Nigeriei, a furat miliarde de dolari, dar a murit înainte de a-i cheltui. Încercarea de a recupera acești bani a durat mai bine de două decenii. Omul angajat să facă acest lucru, avocatul elvețian Enrico Monfrini, a povestit pentru BBC cum această „vânătoare de comori” i-a schimbat viața.

În septembrie 1999, Monfrini a răspuns la un telefon care urma să-i schimbe următorii 20 de ani din viață. Era sunat de un membru de rang înalt al guvernului nigerian.

„M-a sunat la miezul nopții, m-a întrebat dacă pot veni la hotelul lui, pentru că avea să-mi spună ceva important. I-am spus:" E cam târziu, dar OK”, povestește avocatul.

Monfrini spune că oficialul a fost trimis la Geneva de președintele nigerian de la acea vreme, Olusegun Obasanjo. Scopul era să recupereze banii furați de Abacha, care a condus țara din 1993 până la moartea sa, în 1998.

„M-a întrebat: Poți găsi banii, îi poți bloca? Poți aranja ca acești bani să fie înapoiați Nigeriei? Am spus da. Dar, de fapt, nu știam prea multe despre acest lucru. Și a trebuit să învăț foarte repede”, spune avocatul.

Poliția nigeriană i-a dat datele câtorva conturi bancare elvețiene închise, care păreau să dețină o parte din banii pe care Abacha și asociații săi îi fuseseră, după cum a scris Monfrini în cartea sa „Recuperarea bunurilor furate”.

Potrivit unei investigații preliminare din 2008, Abacha au furat peste 1,5 miliarde de dolari.

Dolari luați „cu camionul”

Una dintre metodele folosite pentru acumularea acestei sume colosale a fost foarte îndrăzneață. Abacha îi spunea unui consilier să îi facă o cerere de finanțare pentru o problemă vagă de securitate. Apoi semna cererea pe care consilierul o ducea la banca centrală, care elibera banii, adesea în numerar. Sumele erau duse apoi în mare parte la casa lui Abacha.

Uneori, sumele erau luate „cu camionul”, a dl Monfrini.

O altă metodă era atribuirea unor contracte de stat unor prieteni la prețuri extrem de mari, din care încasa un comision, sau solicitarea ca firme străine să plătească sume uriașe pentru a opera în țară. Abacha a murit brusc, la vârsta de 54 de ani, la 8 iunie 1998. Nu este clar dacă a făcut un infarct sau a fost otrăvit pentru că nu a fost făcută o autopsie, a declarat medicul său personal pentru BBC.

Abacha a murit înainte să cheltuiască miliardele furate, dar câteva detalii bancare au servit drept indicii cu privire la locul unde au fost ascunși acei bani.

„Documentele care arată istoricul conturilor mi-au dat câteva legături către alte conturi”, a spus Monfrini.

O rețea de conturi bancare în întreaga lume

Înarmat cu aceste informații, el a vorbit cu procurorul general elvețian și a susținut că familia Abacha și asociații lor au format o organizație criminală. Acest lucru a deschis mai multe opțiuni privind modul în care autoritățile puteau gestiona conturile bancare.

Procurorul general a emis o alertă generală către toate băncile din Elveția, cerându-le să dezvăluie existența oricăror conturi deschise sub numele și pseudonimele lui Abacha și familiei sale.

„În 48 de ore, 95% dintre bănci și alte instituții financiare au declarat ce au ceea ce păreau a fi conturi ale familiei”, a spus Monfrini.

Acest lucru a dus la descoperirea unei rețele de conturi bancare în întreaga lume.

„A fost ca un bulgăre de zăpadă. A început cu câteva conturi, apoi cu o mai multe, care la rândul lor au creat un efect de bulgăre de zăpadă care ducea la o imensă operațiune internațională. Am avut multe dovezi că s-au trimis bani ici și colo, în Bahamas, Nassau, Insulele Cayman – peste tot”, a povestit avocatul.

Dar găsirea banilor a durat mult mai puțin decât restituirea lor Nigeriei.

„Familia Abacha se lupta cu toate forțele. Contestau tot ce făceam. Acest lucru a întârziat foarte mult procesul”, a spus avocatul.

Alte întârzieri au fost cauzate de temerea unor politicieni elvețieni că banii vor fi furați din nou dacă ar fi returnați.

2,4 miliarde de dolari s-au întors în Nigeria

508 milioane de dolari găsiți în numeroasele conturi bancare elvețiene ale familiei Abacha au fost trimise din Elveția în Nigeria între 2005 și 2007.

Până în 2018, suma returnată de Elveția în Nigeria ajunsese la peste 1 miliard de dolari.

Alte țări au returnat chiar mai târziu banii.

Abia în iunie 2014, Liechtenstein a trimis în Nigeria 277 milioane dolari.

Șase ani mai târziu, în mai 2020, 308 milioane de dolari aflați în conturi în Channel Island au fost, de asemenea, returnați în Nigeria. S-a întâmplat abia după ce autoritățile nigeriene au acceptat ca banii să fi folosiți, în special, pentru a ajuta la finanțarea construcției unor proiecte majore de infrastructură.

Unele țări încă nu au returnat banii Nigeriei. Monfrini spune că 30 de milioane de dolari ar trebui să fie în Marea Britanie, 144 de milioane de dolari în Franța și încă 18 milioane de dolari în Jersey.

„Ar trebui să fie, dar nu se știe niciodată”, spune avocatul.

În total, peste 2,4 miliarde de dolari din conturile lui Abacha s-au întors în Nigeria.

„La început se spunea că Abacha a furat cel puțin 4-5 miliarde de dolari. Nu cred că a fost cazul. Cred că am luat o parte foarte mare din ceea ce aveau” a spus Monfrini.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”