Incredibil! Voi ați auzit asta? Dăncilă l-a mandat pe Vâlcov, 8 ani cu executare, să discute cu președinția alocările bugetare!!!
Incredibil! Voi ați auzit asta? Dăncilă l-a mandat pe Vâlcov(8 ani cu executare) să discute cu președinția alocările bugetare!!! Administrația Prezidențială îi răspunde ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, susținând, într-un comunicat, că i-a adus la cunoștință „situația gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget” , iar, în urma unei discuții, premierul Dăncilă l-a mandatat pe consilierul său Darius Vâlcov să discute cu Cotroceniul. „Aceste discuții au avut loc încă de vineri și au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administrația Prezidențială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată și Ministerului Finanțelor Publice”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale, în replică la declarațiile Ministrului de Finanțe:
„1. La data de 7 august 2018, Administrația Prezidențială are înregistrate în aplicația FOREXEBUG, operată de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), angajamente legale în sumă totală de 45,988 milioane lei.
2. Angajarea sumelor pentru deplasări externe se realizează în momentul semnării contractelor aferente, nu înainte. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăților, Administrația Prezidențială nu va putea achita integral viitoare obligații contractuale, nici pentru deplasări externe, nici pentru alte angajamente.
3. Referitor la cheltuielile de capital, Administrația Prezidențială are contracte în derulare, cu termene de achitare în semestrul al doilea din anul 2018. Contractele vizează lucrări de reparații aflate în execuție sau planificate pentru a fi realizate în semestrul II al anului 2018 în spațiile oficiale ale Complexului „Palat Cotroceni”, sediul Administrației Prezidențiale, pentru buna desfășurare a activităților organizate de instituție în anii 2018 și 2019, respectiv Summitul „Inițiativei celor 3 Mări” (17-18 septembrie 2018) și alte evenimente găzduite în anul 2019 cu ocazia exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
4. În lipsa creditelor bugetare necesare pentru plata contractelor încheiate pentru cheltuieli de capital, Administrația Prezidențială nu va putea achita prestațiile și produsele care reprezintă obligații contractuale.
5. Administrația Prezidențială a adus la cunoștință Ministerului Finanțelor Publice și Guvernului situația gravă în care s-ar putea ajunge dacă vor fi efectuate reducerile masive de buget. În ceea ce privește lipsa comunicării între Administrația Prezidențială și MFP, invocată de ministrul finanțelor, precizăm faptul că în urma discuției telefonice pe care Președintele României a avut-o vineri, 3 august a.c., cu prim-ministrul, doamna Viorica Dăncilă l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale pe tema rectificării bugetare. Aceste discuții au avut loc încă de vineri și au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administrația Prezidențială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată și Ministerului Finanțelor Publice”.
Ce a răspuns Teodorovici Administrației Prezidențiale: Astăzi răspunsul este "nu". Guvernul poate aloca bani dacă este nevoie
Ministrul Finanțelor Publice (MFP) spune că răspunsul la adresa Administrației Prezidențiale privind rectificarea bugetului propriu este negativ astăzi.
“Astăzi este nu (răspunsul n.r.), pentru că nu avem niciun fel de argument să fie altfel astăzi. (...) Adresa conține o încercare de argumentare pe fiecare titlu al bugetului vizavi de sumele pe care dânșii le doresc a fi lăsate sau alocate în plus la rectificare. Execuția la șase luni arată că ce dânșii au propus la început de an nu s-a respectat”, a spus Teodorovici, într-o inntervenție telefonică la Digi24.
El susține că în acest moment Administrația Prezidențială introduce în sistem date privind angajarea cheltuielilor.
“Să se poată schimba ce? Eventual dânșii să spere să introducă în sistem... Noi acum când discutăm, dânșii asta fac. Dacă voiau să fie corecți față de opinia publică, până la momentul în care ieșeau public cu declarațiile, trebuiau să facă înregistrarea în sistemul nostru a tuturor informațiilor financiare legate de ce au dânșii acolo de cheltuit și pe urmă să iasă să spună la cât la sută sunt din suma angajată. Nu spui că ai 100% angajat și să constat eu în spate, în sistem, că nici pe departe nu este acel nivel pe care dânșii l-au comunicat public. Acum eu ce fac? Stau să dezmint ceea ce dânșii spun în mod eronat în spațiul public?”, a spus Teodorovici.
El susține că, în cazul în care instituțiile mai au nevoie de bani, vor primi.
“Până la final de an, dacă dânșii spun că ar cheltui toți banii pe care îi au în buget și ar avea nevoie suplimentară, există mai multe posibilități ca banii să fie alocați chiar și în plus. Avem o a doua rectificare în acest an, undeva la final de octombrie. Mai mult, Guvernul poate aloca, de la caz la caz, prin Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, prin Hotărâre de Guvern, astfel încât sumele să fie asigurate", a explica ministrul Finanțelor.