INCREDIBIL! TROMPETA vrea să TOALETEZE arborii în plină VARĂ! Specialiștii sunt ȘOCAȚI!

INCREDIBIL! TROMPETA vrea să TOALETEZE arborii în plină VARĂ! Specialiștii sunt ȘOCAȚI!

Gabriela Firea vrea sa toaleteze arborii in plina vara, desi acest lucru este nerecomandat, in opinia specialistilor. Intr-un oras in atentia UE pentru poluarea masiva, toaletarea in timpul verii omoara copacii - Dan Trifu. 

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anuntat in ultimele zile de mai multe ori ca solicita toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene si de pe marile bulevarde. Reactia vine dupa ce saptamana trecuta, in parcul Cismigiu, o creanga s-a desprins dintr-un copac si a ranit sase persoane. Specialistii avertizeaza insa ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii, deoarece poate duce la moartea acestora. Mai mult, specialistii spun ca toaletarea excesiva duce la uscarea radacinii si creste riscul ca acestia sa se prabuseasca, relatează  HotNews.

"In sezonul cald, taierile pe care profesionistii le recomanda a fi aplicate arborilor sunt doar cele care au ca scop indepartarea ramurilor uscate. In plus, taierile severe si haotice, care afecteaza structura de baza a arborelui si care sunt numite in Romania taieri de 'toaletare' nu exista in limbajul si literatura de specialitate. Profesionistii realizeaza pe parcursul anului doar taieri de formare, taieri de intretinere sau taieri de regenerare. Gestionarea necorespunzatoare a vegetatiei din Bucuresti sta si la baza accidentului petrecut in urma cu o saptamana in Cismigiu. Mai mult, in cazul in care nu sunt luate masuri de schimbare a acestei abordari neprofesioniste, pe viitor am putea asista la o inmultire si la o agravare a problemelor de acest fel.Taierile realizate in sezonul cald, care reduc semnificativ coroana arborelui in momentul in care acesta este in plina vegetatie, micsoreaza drastic capacitatea de hranire a plantei. Fara hrana necesara furnizata de coroana, parti din radacina mor, lasand astfel arborele fara capacitatea optima de ancorare si de absorbtie a substantelor nutritive din sol. In general, pierderile de la nivelul radacinii sunt echivalente cu volumul din coroana care a fost indepartat din coroana. Prin disparitia sistemului de sustinere, constituit de radacina, arborele devine in sine un pericol, oricand existand posibilitatea ca acesta sa fie doborat de vant, spre exemplu", explica dr. peisagist Diana Culescu, presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania - AsoP

Aceasta spune ca daca arborii sunt toaletati si ramane doar trunchiul, acestia sunt condamnati la moarte.

"Relatia de interdependenta dintre volumul coroanei si volumul radacinii este mult mai vizibila in sens invers. Astfel, in momentul in care radacina este redusa (de exemplu ca urmare a realizarii unor sapaturi pentru inserarea de cabluri sau conducte aferente retelelor edilitare) arborele declanseaza un mecanism caracteristic de adaptare. La scurt timp dupa micsorarea volumului radacinii in partea superioara a coroanei incep sa apara ramuri uscate. Arborele elimina in acest fel portiunile pe care nu le mai poate intretine cu mijloacele si resursele aflate la dispozitie. Sectiunile eliminate sunt si cele mai departate de radacina, formand de regula varful coroanei si fiind astfel foarte usor de observat. Este de retinut in acest sens faptul ca, in general, arborii au un diametru al radacinii cu minim 3 metri mai mare decat cel al coroanei. Cum de regula interventiile de ¬toaletare¬ reduc coroana arborilor pana la axul de crestere este de la sine inteles ca radacinile sunt condamnate. Dupa cativa ani arborii astfel ¬toaletati¬ mor, insa procesul nefiind instantaneu este greu de perceput", explica Diana Culescu. 

O alta problema majora cauzata de taierile de ¬toaletare¬ o reprezinta ranile extrem de mari cauzate arborilor. Deoarece marea majoritate a interventiilor de ¬toaletare¬ au ca obiect indepartarea ramurilor principale, cu diametre mult mai mari de 5-10 cm, acestea genereaza porti uriase de intrare pentru boli si daunatori, spune Presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania.

"Acestia contribuie continuu la deteriorarea arborelui, iar sezonul cald ajuta la inmultirea lor semnificativa. Mecanismul de reactie la ranire al arborelui este anulat de calitatea proasta a taierilor, taieri ce nu tin cont de pozitionarea tesuturilor care au rolul de a cicatriza ranile. In plus, in cazul acestori rani care au diametre de peste 10 cm, capacitatea de reactie a arborelui este mult mai lenta, acesta neputand cicatriza zona in timp util. Lemnul expus astfel incepe sa se descompuna antrenand la randul sau toata partea interioara a arborelui care constituie suportul coroanei. Acest proces duce la afectarea puternica a integritatii arborelui si poate avea consecinte foarte grave pentru utilizatorii spatiului urban", a mai explicat Diana Culescu. 

Si Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecociovica, spune ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii.

Studiile de specialitate si regulamentul de toaletari si defrisari, dupa care emit avize de Directia de Mediu din PMB, precum si Codul Silvic cu Normele de aplicare, spun foarte clar ca in perioada de vegetatie se interzic taierile si toaletarile. Se permit interventii de urgenta numai la arbori afectati de mediul climatic, inclinati periculos sau care prezinta uscaturi. Nu exista alta notiune de taiere sau toaletare preventiva in sensul ,,aoleu, vine furtuna si trebuie sa toaletez sau sa tai arborii" In toata lumea arborii vor cadea la vijelii sau furtuni, indiferent ca sunt toaletati sau, indiferent ca e mai inalt sau scund. Numarul arborilor ce cad in zonele urbane, inclusiv in Bucuresti, este nesemnificativ. Au fost foarte putine decese sau raniri din cauza caderii unor arbori. In aceeasi logica ar trebui sa scoatem autoturismele de pe strazi pentru ca numarul de decese si raniri cauzate de accidentele provocate, este ingrozitor de mare comparativ cu cele provocate de arbori", explica Dan Trifu. 

In plus, vicepresedintele Ecocivica spune ca toaletarile se pot face doar cu avizul directiei de Mediu din Primaria Capitalei, iar taierea fara aviz reprezinta infractiune.

"Doamna Primar General nu poate taia sau toaleta dupa bunul plac. Trebuie ca specialistii din Directia de Mediu sa se pronunte daca avizeaza sau nu interventiile, dar numai cu respectarea legilor si Regulamentelor.
Foarte important de stiut este faptul ca zonele verzi, prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, si care sunt plantate, parcuri, fasii de protectie, constituie vegetatie din afara fondului forestier care se supune reglementarilor Codului Silvic, Legea 46/2008, iar taierea fara aviz de la Garda Forestiera este infractiune", a mai spus Dan Trifu. 

Acesta spune ca toaletarile excesive, la scara intregului oras, vor distruge arborii si in timp vor afecta sanatatea populatiei. "In perioada de vara noxele sunt absorbite de arbori si transformate in oxigenul vital oamenilor, acesti arbori primenesc atmosfera, aerul, atat cat pot si ei ,,prelucra" procesul chimic. Vara este imperios necesar sa umbrim zonele urbane, care sunt puternic poluate, iar reducerea coroanelor sau taierea arborilor duc la cresterea temperaturii in oras si diminueaza procesul chimic despre care vorbeam, calitatea aerului scazand si afectand grav sanatatea populatiei. Acestea sunt si motivele pentru care UE monitorizeaza calitatea aerului si dupa cum stim Bucurestiul este in infringement pe calitatea aerului si nu am auzit-o pe doamna primar, in campanie sau dupa, cum iesim din treaba asta. Doamna Firea ar trebui, in procedura de urgenta, sa treaca la marirea suprafetelor de spatii verzi, la exproprierea terenurilor retrocedate pe spatii verzi, limitarea traficului, proioritate pentru transportul in comun, promovarea transportului alternativ si poate reusim sa imbunatatim calitatea aerului pentru a iesi din infringement", a mai spus Dan Trifu. 

Diana Culescu, Presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania, spune ca toaletarile trebuie facute numai cu implicarea specialistilor in domeniu. "Campaniile sustinute de ¬toaletare¬ desfasurate in ultimii ani au redus si continua sa reduca numarul arborilor din Bucuresti si pun in pericol populatia acestui oras. Din pacate, fara o implicare a specialistilor din domeniu in procesul de ingrijire a arborilor din mediul urban, accidentele de felul celui petrecut de curand in Cismigiu se vor inmulti alarmant in perioada imediat urmatoare. Noua campanie de ¬toaletare¬ anuntata de reprezentantii Primariei Muncipiului Bucuresti nu numai ca nu va rezolva situatia ci va contribui la inrautatirea acesteia. Este de subliniat faptul ca in alte tari nu exista conceptul de "toaletare", iar pana in urma cu 7-8 ani acesta nu exita nici la noi in tara. El a fost generat de introducerea unor reglementari locale realizate fara aportul unor specialisti care sa cunoasca in mod real modul in care functioneaza arborii si mai ales arborii din mediul urban. Astfel, asistam astazi la masacrarea patrimoniului vegetal urban cauzata de neprofesionalism si ignoranta", spune aceasta. 

Informatie de context

In ultimii ani, sute de arbori de pe domeniul public au fost macelariti de primarii sub pretextul evitarii accidentelor. Din acestia a ramas doar trunchiul si cateva crengi, iar in timp s-au uscat. Societatea civila, peisagistii si cetatenii au atras de multe ori atentia asupra acestui fenomen, insa fara succes.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”