INCREDIBIL! O judecătoare, membră a UNJR, același discurs ca O.Vasilescu de la PSD! O secondează pe Gârbovan în Comisia Iordache!
Incredibil! O judecătoare, membră a UNJR, același discurs ca O.Vasilescu de la PSD! O secondează pe Gârbovan în Comisia Iordache! Judecătoarea Adina Ghiță, membru UNJR si prezenta in Comisia parlamentara unde se discuta despre modificarile la legile justitei, a dat de pamant cu Departamentul de Stat al SUA dupa ce acesta a emis un comunicat, in seara zilei de 27 noiembrie 2017, in care cerea Parlamentului “să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției“.
Judecatoarea a cerut public ca ambasada SUA “sa indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie pana la acest moment afectează independenta justitiei sau lupta anticoruptie“.
“Firesc este sa vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane. Comunicatul in cauza prezinta incorect situatia, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivita și neconformă cu realitatea“, si-a concluzionat judecatoarea mesajul pe Facebook.
Mesajul este aproape identic cu declarația Olguței Vasilescu făcută luni seară la Antena3!
„România e un stat suveran, iar Parlamentul legiferează. Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitim ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îi indice. Altfel, nu poti să spui cerem să fie retrasă. Să nu uităm că acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis, iar ambasador al României în SUA e George Maior, e o explicație a ceea ce se întâmplă acum.”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.
Ce a scris judecătoarea Adina Ghiță pe Facebook:
„Proiectele legislative care sunt in Parlament si pe care le discutam sunt altele decat cele propuse de Ministerul Justitiei, așa cum greșit se susține in spațiul public de unele persoane.
Prin toata prezenta noastra acolo, precum si prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe intarirea independentei justitiei si pe consolidarea garantiilor pentru independenta judecatorilor.
Ședințele Comisiei sunt transparente, asa cum se poate vedea din toate inregistrarile, care sunt publice. Dezbaterile au fost transmise live integral.
Ideea care se incearca sa se induca, si anume ca se afecteaza independenta justitiei, nu corespunde absolut deloc stării de fapt.
La Comisie are loc o dezbatere reala, normala intr-un stat de drept.
Este prezent CSM, sunt prezente cele trei asociații profesionale care au formulat propuneri - una de judecători, una de procurori și una cu judecători și procurori -sunt invitati din partea profesorilor de drept, este reprezentantul MJ și sunt toate partidele politice care fac parte din comisie.
Discuțiile sunt intense, cu argumente din partea tuturor celor implicați, fiecare din perspectiva pe care o reprezintă.
Se discuta chiar îndelung pe fiecare text relevant, cu referiri la Constituție, la legislația in vigoare cu care trebuie corelate textele, astfel încât sa fie identificată cea mai buna soluție.
Au fost propuneri care s-au adoptat in unanimitate, așa cum au fost și propuneri care s-au adoptat cu doar o parte sau alta a opoziției alături de partidul de la guvernare.
Toți participanții sunt pregătiți pe texte, toți au studiat materialele.
Atmosfera este intens lucrativa.
Toate acestea se pot observa dacă se privesc înregistrările ședințelor.
Daca se va continua in acest mod, propunerea legislativă va aduce un progres real in modul de organizare al sistemului judiciar. Și va consolida independența sistemului judiciar cu adevărat.
Este de neinteles de ce se prezintă altfel situația, și, mai ales, de ce este crezută, de vreme ce fiecare persoana de buna credință poate vedea in mod direct cum se desfășoară lucrările și poate analiza personal caracterul propunerilor adoptate.
Este pentru prima data din 2004 cand se discuta intr-o dezbatere parlamentara pe modificari aduse legilor justitiei. Modificarile facute in 2005 s-au facut prin asumare de guvern, fara nici o dezbatere parlamentara.
Cred ca este de maxim interes ca Ambasada SUA sau chiar Departamentul de Stat sa indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie pana la acest moment afectează independenta justitiei sau lupta anticoruptie.
Firesc este sa vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane.
Comunicatul in cauza prezinta incorect situatia, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivita și neconformă cu realitatea.”
Departamentul de Stat al SUA a postat luni pe site-ul institutiei o declaratie oficiala prin care cere Romaniei sa renunte la modificarea legilor justitiei, care, atrag atentia oficialii americani, "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara si slabesc statul de drept".
”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.
Iată și versiunea originală:
”The United States notes with concern that the Parliament of Romania is considering legislation that could undermine the fight against corruption and weaken judicial independence in Romania. This legislation, which was originally proposed by the Ministry of Justice, threatens the progress Romania has made in recent years to build strong judicial institutions shielded from political interference. We urge the Parliament of Romania to reject proposals that weaken the rule of law and endanger the fight against corruption.”