INCREDIBIL! Busuioc NU poate fi acuzat de ABUZ în serviciu din cauza deciziei CCR!
Incredibil! Busuioc nu poate fi acuzat de abuz în serviciu din cauza deciziei CCR! Cazul Busuioc aduce din nou in discutie decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit anul trecut ca suntem in fata unei infractiuni de abuz in serviciu numai daca se incalca legislatie primara, adica legi emise de parlament sau ordonante de urgenta. Altfel spus, cine incalca hotarari de guvern sau regulamente, adica legislatie secundara, nu risca nimic. Pare sa fie exact situatia secretarului general al guvernului, Mihai Busuioc, dezvăluie Dan Tăpălagă pe HotNews.ro .
Refuzul sefuluil SGG de a contrasemna ordinele primului ministru, astfel ca acestea nu pot fi publicate in Monitorul Oficial si nu pot intra in vigoare, i-a determinat pe multi sa spuna ar trebui sesizati procurorii deoarece Busuoic a comis o fapta penala, un evident abuz in serviciu.
Juristii consultati de HotNews.ro sustin insa ca decizia Curtii Constitutionale numarul 405/ 2016 lucreaza in favoarea lui Busuioc. Astfel, legea 90/ 2001 privind organizarea Guvernului si a ministerelor prevede la articolul 20 ca “Aparatul de lucru al Guvernului este alcatuit din aparatul de lucru al primului-ministru, Secretariatul General al Guvernului, departamente si alte asemenea structuri organizatorice cu atributii specifice stabilite prin hotarare a Guvernului.”
Cu alte cuvinte, daca Busuoic isi incalca atributiile refuzand sa contrasemneze actele emise de premier o face nerespectand o hotarare de guvern, care intra in categoria legislatie secundara. Or, Potrivit deciziei CCR de anul trecut, fapta lui Busuioc nu se mai incadreaza la abuz in serviciu si nu poate fi tras la raspundere penala. Daca Grindeanu schimba un ministru si presedintele Klaus Iohannis il numeste, Busuioc poate sa nu trimita decretul la publicare in Monitorul Oficial si nu risca nimic, deoarece nu se mai incadreaza la abuz in serviciu.
N-ar fi de mirare ca dupa acest episod, sa vedem mutate atributiile demnitarilor din legi in regulamente si hotarari de guvern. In astfel de situatii grave se vad efectele nebanuite ale unei decizii menite sa clarifice situatiile de abuz in serviciu. Pe scurt, cazul Busuioc ne arata ca se pot comite fapte cu consecinte extrem de grave si prin incalcarea legislatiei secundare, dar care nu mai reprezinta infractiuni dupa decizia CCR. Iar aceste fapte nu produc vreun prejudiciu care sa poate fi evaluat in bani, astfel ca introducerea unui prag va complica si mai mult lucrurile.
* Cine este Mihai Busuioc, cel care il sfideaza pe Sorin Grindeanu, refuzand sa transmita la Monitorul Oficial decizia prin care este demis
Mihai Busuioc, cel care refuza sa plece din functia de secretar general al Guvernului, este un apropiat al presedintelui PSD Liviu Dragnea. De altfel, a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. Reamintim ca planurile premierului Sorin Grindeanu au fost date peste cap de refuzul lui Busuioc de a contrasemna ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. Potrivit legislatiei in vigoare, nu poate fi publicata in Monitorul Oficial nicio decizie a premierului sau act normativ, fara semnatura secretarului general al Guvernului. Sorin Grindeanu doreste sa-l schimbe pe Mihai Busuioc cu Victor Ponta.
Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.
Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania.
In mai 2012, fostul premier Victor Ponta l-a demis pe Busuioc de la sefia Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Potrivit declaratiei de avere completate in februarie 2017, Busuioc este membru in cinci Consilii de Administratie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni si CNI. Pentru ca legea nu-i permite sa fie membru in mai mult de trei consilii de administratie/supraveghere, va trebui sa renunte la unele dintre acestea. Functia din CS al OMV Petrom ar fi a sasea.
Potrivit mai multor surse HotNews.ro, Busuioc a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie.
Sefa Monitorului Oficial, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul trei din legea de functionare a Regiei Auonome, articol care prevede ca Monitorul Oficial ¬functioneaza sub autoritatea Guvernului Romaniei, exercitata prin Secretariatul General al Guvernului¬.
Premierul Grindeanu nu poate trimite direct ordinul spre publicare in Monitorul Oficial, ci prin intermediul Secretarului General al Guvernului. Daca acesta refuza sa contrasemneze, nici un act nu poate intra in vigoare cata vreme nu este publicat in Monitorul Oficial.