Încrederea ucrainenilor în preşedintele Zelenski, la cel mai scăzut nivel după declanşarea invaziei ruse

Încrederea ucrainenilor în preşedintele Zelenski, la cel mai scăzut nivel după declanşarea invaziei ruse

La doi ani de la declanșarea de către Rusia a războiului în Ucraina, 59% dintre ucraineni au în continuare încredere în preşedintele lor, Volodimir Zelenski. Indicatorul a ajuns însă la cel mai scăzut nivel de la începutul invaziei şi continuă să scadă, potrivit unui sondaj publicat vineri, notează AFP, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski. FOTO EPA EFE

Volodimir Zelenski. FOTO EPA EFE

Imediat după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, popularitatea lui Zelenski, aflat în funcţie de cinci ani, crescuse la un nivel record de 90% în luna mai a aceluiaşi an, potrivit cifrelor Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev.

Cota de popularitate a scăzut însă la 77% în decembrie anul trecut, la 64% în februarie şi la 59% în luna mai, a precizat același institut într-un comunicat, citând sondajul său realizat la mijlocul lui mai pe un eşantion reprezentativ de peste o mie de persoane.

Neîncrederea faţă de preşedintele Zelenski a crescut la 36% în luna mai comparativ cu 35% în februarie, 22% în decembrie şi 7% în mai 2022, potrivit comunicatului.

Președintele ucrainean se confruntă cu numeroase provocări, printre care eşecul contraofensivei de anul trecut, o dezbatere aprinsă asupra mobilizării considerată adesea inechitabilă şi scandaluri de corupţie în rândul înalţilor funcţionari.

„Între 70% şi 80%” din populaţie se opune organizării unor noi alegeri prezidenţiale

Volodimir Zelenski „îşi păstrează legitimitatea în ochii societăţii ucrainene” şi „între 70% şi 80%” din populaţie se opune organizării unor noi alegeri prezidenţiale, comentează directorul executiv al institutului Anton Gruşeţki, citat de comunicat.

Potrivit acestuia, ucrainenii sunt însă din ce în ce mai critici faţă de unele numiri în guvern şi îngrijoraţi cu privire la „echitatea” din societate, în special în lupta împotriva corupţiei şi distribuirea „echitabilă” a poverii războiului , a adăugat el.

În Ucraina este înterzisă organizarea de alegeri în timpul legii marţiale

Fost actor de comedie, fără experienţă politică, Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte al Ucrainei în aprilie 2019 cu 73% din voturi, pentru un mandat de cinci ani (care a trebuit să fie prelungit sine die în contextul războiului). Înainte de declanşarea invaziei ruse, cota lui de popularitate scăzuse la 37% .

Alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în martie 2024 dacă Rusia nu şi-ar fi lansat invazia. Legislaţia ucraineană interzice însă organizarea oricăror alegeri în timpul legii marţiale.

Autorităţile ucrainene au renunţat, după ezitări, la ideea organizării de alegeri în timpul războiului, în condiţiile în care 20% din Ucraina este ocupată de armata rusă şi milioane de ucraineni s-au refugiat în străinătate.

Rusia încearcă să profite de această situaţie pentru a slăbi politic Kievul, iar Vladimir Putin, reales în martie pentru un al cincilea mandat pe fondul unor acuzaţii de fraudă masive, a declarat deja de mai multe ori că nu îl consideră pe Zelenski preşedinte legitim.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii