Incidentele antimusulmane în SUA au atins ''un nivel fără precedent'' de la atentatele de la Paris (asociație civică)
Incidentele împotriva musulmanilor în Statele Unite ale Americii (SUA) au atins ''un nivel fără precedent'' de la atentatele de la Paris, ele fiind alimentate și de discursurile virulente ale unor republicani, precum Donald Trump, în plină campanie prezidențială, potrivit principalei asociații americane pentru apărarea drepturilor civice ale musulmanilor, Council on American-Islamic Relations (CAIR), relatează joi AFP.
''Aceasta nu s-a mai văzut niciodată pe o perioadă atât de scurtă'', nici după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, a explicat pentru AFP Ibrahim Hooper, purtătorul de cuvânt al CAIR.
Începând din 13 noiembrie, zeci de incidente antimusulmane au fost semnalate în întreaga țară: focuri de armă împotriva unei moschei din Meriden (statul Connecticut, în nord-est), unde FBI-ul participă la anchetă, vandalism împotriva unui centru islamic din Pflugerville (statul Texas, sud), unde poarta instituției a fost acoperită cu excremente, faptă calificată de poliție drept ''o infracțiune motivată de ură'', un desen cu un turn Eiffel în semn de pace — simbolul atentatelor de la Paris — realizat pe clădirea unui centru islamic din Omaha (statul Nebraska, în centru).
În Texas au fost semnalate șase incidente. Corpurile exterioare de iluminat și poarta din sticlă de la o moschee din Lubbock au fost sparte. În orașul Corpus Christi, centrul islamic a primit amenințări care le cer credincioșilor săi ''să se convertească la creștinism până nu va fi prea târziu'', a precizat CAIR. În Irving, o manifestație în fața unui centru islamic a denunțat ''islamizarea Americii''. În San Antonio, un bărbat în ținută militară a fost arestat după ce, potrivit poliției, a intrat într-o moschee și a început să-i insulte pe credincioșii care se rugau.
CAIR vorbește, de asemenea, despre focuri de armă împotriva locuinței unui cuplu musulman în Orlando (Florida), o femeie cu voal tratată drept ''teroristă'' și un șofer etiopian de taxi creștin, luat drept musulman, se pare că a fost lovit și amenințat de un pasager în Charlotte (Carolina de Nord).
''Au fost multe incidente și după atentatele din 11 septembrie 2001, dar, în acea perioadă, exista mult sprijin față de comunitatea musulmană. Nu s-a mai văzut acest lucru", a afirmat Hooper.
În opinia sa, o agravare a retoricii antimusulmane s-a constatat deja după atentatele împotriva Charlie Hebdo, alimentată de discursurile politice ale unor candidați republicani pentru funcția de la Casa Albă.
''Constatăm o banalizare a urii antimusulmane de către oameni precum Donald Trump sau Ben Carson. Aceasta le dă un fals sens de legitimitate celor care ar vrea să comită infracțiuni motivate de ură'', a explicat Hooper, adăugând că liderii politici ''nu răspund, nu reacționează la acest puseu de ură antimusulmană''.
Miliardarul Donald Trump, aflat în fruntea sondajelor în tabăra republicană, a afirmat recent că a văzut imaginile cu ''mii'' de musulmani care aplaudau prăbușirea turnurilor de la World Trade Center din 11 septembrie 2001, din statul vecin New Jersey. Trump a adăugat că intenționează fișarea musulmanilor, chiar impunerea unei cărți de identitate speciale. El este totodată ostil primirii de refugiați sirieni, cum sunt de altfel și guvernatorii din 30 de state americane, din totalul de 50.
În contextul campaniei prezidențiale, ''atentatele de la Paris au avut un impact negativ asupra comunității musulmane'', estimează Shamsi Ali, imamul Centrului islamic Jamaica din Queens, în New York. ''Musulmanii sunt neliniștiți'', a declarat el pentru AFP.
În opinia sa, ''această retorică nu este americană''. ''Această țară respectă drepturile fiecăruia de a trăi și de a-și practica religia. Această țară primește imigranți și cei circa 7-10 milioane de musulmani fac parte integrantă din SUA. Loialitatea noastră față de această țară nu este inferioară în comparație cu cea a altora'', a afirmat imamul.
AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Ionuț Mareș)
Citiți mai mult: