Incident în Marea Neagră: Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail

Incident în Marea Neagră: Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail

Ucraina a eliberat echipajul petrolierului rusesc reţinut joi în portul Izmail (regiunea Odesa), dar nava rămâne în continuare în custodia autorităţilor ucrainene, informează agenţia de presă RIA Novosti, citând Ambasada Federaţiei Ruse de la Kiev, potrivit Reuters.

RIA Novosti îl citează în acest sens pe ataşatul de presă al misiunii diplomatice ruse în Ucraina, Denis Golenko, care a spus că 'echipajul se întoarce acasă, dar nava rămâne în (portul) Izmail'.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, la bordul navei reţinute de Ucraina se află un echipaj compus din aproximativ 15 persoane. Întregul echipaj este într-o stare satisfăcătoare, indică agenţia de presă menţionată, citând o sursă bine informată.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), împreună cu Parchetul militar ucrainean, a identificat şi reţinut joi un petrolier rusesc pentru presupusa sa implicare în incidentul naval din noiembrie 2018 în Marea Neagră , când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave militare ucrainene cu tot cu echipaje (24 de marinari), amplasând un petrolier rusesc chiar în faţa strâmtorii Kerci pentru a împiedica accesul vaselor ucrainene. Motivul sechestrării navelor ucrainene a fost, potrivit Moscovei, presupusa încălcare a apelor sale teritoriale.

SBU a anunţat că a reţinut petrolierul Nika Spirit, care se numea până recent Neyma. Potrivit serviciului de securitate ucrainean, petrolierul Neyma a participat la blocarea celor trei nave ale marinei ucrainene, barându-le calea la intrarea în strâmtoarea Kerci, după care acestea au fost sechestrate de gărzile de coastă ruse.

Proprietarii ruşi ai petrolierului i-au schimbat apoi numele în Nika Spirit pentru a 'ascunde implicarea sa în actul de agresiune', conform SBU.

Angajaţi ai serviciilor de securitate ucrainene, procurori militari şi grăniceri au percheziţionat nava, cu mandat judecătoresc, şi au confiscat documente, înregistrări ale unor convorbiri şi jurnalul de bord. Echipajul a fost interogat, potrivit RIA Novosti.

Moscova a ameninţat cu 'consecinţe' dacă cetăţeni ruşi vor fi 'luaţi ostatici' , în condiţiile în care cei 24 de marinari ucraineni continuă să fie deţinuţi de Rusia, urmând să fie judecaţi pentru aşa-zisa 'încălcare a frontierei de stat ruse'.

La sfârşitul lunii mai, Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării din Hamburg (Germania) a cerut Moscovei eliberarea 'imediată' a marinarilor ucraineni. Kremlinul a respins această decizie, afirmând că instanţa nu are competenţă în respectivul caz. Kievul insistă ca a fost un act de agresiune din partea Rusiei şi că incidentul s-a petrecut în apele neutre.

În timp ce Kievul şi Moscova negociază posibila lor eliberare, noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, la sfârşitul lui iunie, eliberarea marinarilor. Dar, la jumătatea lunii iulie, justiţia rusă a prelungit detenţia lor cu încă trei luni.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...