Închisoarea „abator” din Siria: familiile își caută cu disperare rudele. Se vorbește de un labirint de celule nedescoperite numite „secțiunea roșie”

Închisoarea „abator” din Siria: familiile își caută cu disperare rudele. Se vorbește de un labirint de celule nedescoperite numite „secțiunea roșie”

În timp ce sirienii se bucură în întreaga țară, multe familii au început căutarea frenetică a celor dragi dispăruți cu forța sub dictatura brutală a lui Bashar al-Assad. Mulțimile au coborât în faimoasa închisoare Saydnaya.

Închisoarea Saydnaya, cunoscută sub numele de „abatorul” FOTO: Getty Images

Închisoarea Saydnaya, cunoscută sub numele de „abatorul” FOTO: Getty Images

Palatele lui Assad au dezvăluit amploarea bogăției opulente și a stilului de viață luxos, iar închisorile sale au confirmat ororile pe care sirienii le-au cunoscut prea bine în ultimele cinci decenii.

Celebrele centre de detenție ale regimului Assad erau găuri negre în care, încă din anii 1970, dispărea oricine era considerat opozant. Saydnaya a fost unul dintre cele mai infame locuri, cunoscut sub numele de „abatorul” - unde au fost spânzurate până la 13.000 de persoane între 2011 și 2015, potrivit Amnesty International.

Deloc surprinzător, acesta a fost unul dintre primele locuri pe care rebelii s-au concentrat atunci când s-au îndreptat spre Damasc într-o ofensivă fulgerătoare, scrie CNN.

După ce luptătorii rebeli l-au răsturnat duminică pe Assad, făcându-l pe dictator să fugă în Rusia, au apărut imagini cu prizonierii din Saydnaya care au fost eliberați.

Mulți au luat problema în propriile mâini și au pătruns în închisoare, încurajați de zvonurile potrivit cărora mii de persoane erau încă încarcerate în nivelurile mai adânci ale unității, o zonă subterană cunoscută sub numele de „secțiunea roșie”.

O femeie, Maysoon Labut, își căuta cu disperare cei trei frați și ginerele. „Nu există oxigen pentru că ventilația s-a oprit și astfel, în cele din urmă, toți ar putea muri. De dragul lui Allah, ajutați-i”, a spus aceasta.

O căutare disperată alimentată de frică

Sunt zvonuri că undeva, îngropat în Saydnaya, ar exista un labirint de celule de detenție nedescoperite, pline cu sirieni dispăruți.

Organizația de voluntari Apărarea Civilă Siriană, cunoscută și sub numele de Căștile Albe, a trimis la închisoare echipe speciale care au forat și au ciocănit betonul.

Asociația Deținuților și Dispăruților din închisoarea Seydnayah (ADMSP) a declarat că toți prizonierii au fost eliberați până duminică la prânz și că afirmațiile despre deținuții prinși în subteran sunt „nefondate” și „inexacte”.

Mounir Al-Fakir, fost deținut la Saydnaya, a declarat că închisoare conține un nivel subteran de celule, dar el nu crede că este probabil să existe straturi ascunse sub acesta. Aproximativ 3.000 de deținuți au fost eliberați după căderea guvernului.

Cu toate acestea, disperarea familiilor care căutau luni prin închisoare- folosind lanternele telefoanelor mobile în întuneric - reflectă agonia de a aștepta ani de zile fără niciun indiciu despre ce s-a întâmplat cu cei dragi în celulele înghesuite și murdare ale Saydnaya.

Luptătorii rebeli au strigat la oameni să facă liniște, astfel încât vocile eventualilor deținuți prinși înăuntru să poată fi auzite de echipele de salvare. O liniște s-a așternut peste mulțime, iar unii au îngenuncheat așteptând confirmarea. Un câine detector de mirosuri a oferit sprijin. Dar nu a fost găsită nicio intrare.

Căștile Albe au declarat că nu au găsit „nicio dovadă a unor celule sau subsoluri secrete nedescoperite” sau a vreunei „zone nedeschise sau ascunse în cadrul instalației”.

Suheil Hamawi, în vârstă de 61 de ani, a petrecut mai mult de trei decenii închis în diferite închisori siriene, iar luni s-a întors în sfârșit acasă, în satul său Chekka din nordul Libanului.

„Este un sentiment foarte frumos, un sentiment cu adevărat frumos”, a declarat Hamawi.

Cu toate acestea, întoarcerea acasă l-a făcut pe fostul prizonier să realizeze câți ani a pierdut.

„Am nepoți, dar nu mi-am simțit niciodată vârsta până când fiica fiului meu nu mi-a spus bunicule. Atunci mi-am dat seama că am pierdut o perioadă atât de lungă de timp”, a mărturist bărbatul.

Rebelii sirieni s-au infiltrat duminică în Damasc , capitala Siriei, ceea ce a provocat fuga dictatorului Bashar al-Assad a urcat într-un avion cu familia sa și s-au îndreptat către Moscova, unde au primit azil.

Prăbușirea dramatică a guvernului sirian provoacă o lovitură majoră Rusiei și Iranului, care au pierdut un aliat-cheie în Orientul Mijlociu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O fi implicat și ăsta în ascensiunea lui Călin Georgescu?

2 VIDEO Călin Georgescu s-a întâlnit cu Horațiu Potra într-un depozit din Ilfov. Au loc percheziții la locația conspirativă

3 Răsturnare de situație / Sirianul la herghelia căruia au fost Horațiu Potra și Eugen Sechila pentru a pune la cale provocări spune că la întâlnire a fo…

4 „Fără USR” la guvernare / Vești proaste dinspre PSD pentru partidul Elenei Lasconi

5 Schimb de replici în direct / „Sunt mulți care vă acuză că nu vă luati pastilele la timp, că sunteți nebun”. Ce răspunde Călin Georgescu