Încercarea lui Putin de a construi un nou imperiu este condamnată la eșec. Occidentul trebuie să-i grăbească dispariția

Încercarea lui Putin de a construi un nou imperiu este condamnată la eșec. Occidentul trebuie să-i grăbească dispariția

Federația Rusă încearcă să pună în aplicare un nou proiect imperial. Această concluzie, bazată pe o analiză istorică și economică, este făcută de cercetătorul și profesorul de științe politice de la Universitatea Rutgers, Alexander Motyl, în Foreign Policy.

NATO - Ucraina - Rusia FOTO Shutterstock

Autorul dă un exemplu al celor mai mari formațiuni imperiale ale civilizației umane. De asemenea, el dă un exemplu recent de țări europene care au fost private de propria moștenire imperială. "Toate puterile coloniale europene au împărtășit ideologia imperială în timpul expansiunii lor active. Dar au fost nevoite să o abandoneze atunci când s-au confruntat cu propria slăbiciune militară și economică după două războaie mondiale, lupte de eliberare națională și condamnarea tot mai mare a comunității internaționale!", notează publicația. "Toate aceste procese nu au fost nedureroase, dar toate imperiile au trecut prin ele și nu au încercat să își restabilească ambițiile imperiale după aceea.

Forțele armate ale Rusiei sunt mediocre, iar economia "imperiului" este de aceeași mărime cu cea a statului american Texas sau a Italiei europene. În plus, managementul ineficient și instabil al teritoriilor devine un obstacol în calea noului proiect imperial. „Elitele încep să lupte pentru putere în era post-independență, care se apropie cu pași repezi, în opinia lor”, scrie autorul.

Construirea unui imperiu de succes necesită nu numai o armată sau o economie puternică, ci și o ideologie imperială, unificatoare. Dacă ideologia este în marș, atunci există probleme cu economia sau cu o armată eficientă.

"Ce se va întâmpla cu viitorul imperiu reînviat dacă cele trei condiții necesare nu sunt îndeplinite - chiar dacă există factori favorabili și o ideologie imperială. Dacă se încearcă o extindere fără o armată suficient de puternică și o economie capabilă să susțină puterea militară, rezultatul va fi o suprasolicitare a forțelor imperiului și prăbușirea acestuia", consideră istoricul.

Stagnarea Rusiei poate provoca o criză și mai mare, dar nu se poate aștepta o altă evoluție

Expertul consideră că o situație și mai gravă poate aștepta Rusia în viitorul apropiat dacă regimul existent „continuă să fie ghidat de capriciile unui singur autocrat și continuă să împiedice inovația tehnologică și creșterea economică”.

Viitorul Rusiei ca imperiu cu greu ar putea fi mai bun decât este astăzi. Tentația de a construi un nou imperiu din țară ar fi probabil irezistibilă.

Prognoza pentru restabilirea puterii și noul proiect imperial general este negativă. Cercetătorul consideră că Occidentul nu ar trebui pur și simplu să observe situația. Din moment ce „noul imperiu” este condamnat, Occidentul are doar două căi - să accelereze scăparea lumii de un imperiu agresiv sau să continue stagnarea, care va aduce și mai multe victime și distrugeri.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!