Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

Prețul acțiunilor gigantului energetic Gazprom s-au prăbușit joi pe Bursa de la Moscova după ce compania a anunțat că nu va acorda dividende pentru anul 2021 în timp ce rubla s-a întărit din nou în pofida dorinței autorităților ruse de a o deprecia, relatează Reuters .

Acțiunile Gazprom au scăzut cu 27% la 218 ruble (4,16 dolari) joi dimineața după ce compania și-a anunțat acționarii că a decis să nu distribuie dividende corespunzătoare rezultatelor financiare obținute în 2021.

Decizia a pus presiuni pe rublă întrucât investitorii de regulă convertesc plățile de dividende pe care le primesc în monede străine și alte active. Însă după o scădere inițială, rubla s-a apreciat cu 1,3% față de dolar și 2,5% față de euro, apropiindu-se din nou de maximul înregistrat în 2015.

Continuarea întăririi rublei le va da noi bătăi de cap autorităților de la Moscova, acestea anunțând cu doar o zi în urmă un plan de a deprecia moneda națională.

De ce vrea Rusia să deprecieze rubla

Miercuri, ministrul rus al Finanțelor Anton Siluanov a anunțat o nouă regulă bugetară care va permite ministerului său să intervină și acumuleze rezerve în monedele naționale ale țărilor pe care Moscova le consideră „prietenoase”.

„Prin monedele țărilor prietenoase, prin rate de schimb încrucișate cu dolarul și euro, va fi posibil să reglementăm costul euro și al dolarului la cel al rublei”, a declarat el la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Rusia.

Rubla s-a apreciat la maximul ultimilor 7 ani în contextul măsurilor de control a capitalului impuse de Moscova care includ limite asupra retragerilor în valută, situația ducând la afectarea veniturilor obținute de Rusia din exporturi din cauza deprecierii dolarului și a euro.

Practic, Rusia se află acum în situația opusă de cea care îi provoca îngrijorări la începutul războiului. În loc de o rublă prea slabă, ea are acum o monedă națională mult prea puternică pentru economia sa dependentă de exporturi, în special de cele energetice.

După o prăbușire istorică pe 28 februarie, la doar 4 zile de la declanșarea războiului în Ucraina și anunțarea primelor sancțiuni occidentale, rubla s-a apreciat constant în ultimele luni, devenind în mai valuta cu cel mai bun randament de la începutul anului.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…