Începe procesul extremistilor Reichsbürger pentru tentativa de răsturnare a guvernului german. Opt persoane, acuzate de complot

Începe procesul extremistilor Reichsbürger pentru tentativa de răsturnare a guvernului german. Opt persoane, acuzate de complot

Opt presupuși membri ai grupării germane de extremă dreapta Reichsbürger vor fi judecați sub acuzația de complot pentru răsturnarea violentă a statului german, marcând astfel începutul unui proces important și foarte mediatizat.

Opt persoane acuzate de complot pentru răsturnarea statului german - foto Arhiva

Opt persoane acuzate de complot pentru răsturnarea statului german - foto Arhiva

Este al treilea dintr-o serie de procese similare care au loc în întreaga Germanie, care sugerează eforturile susținute ale autorităților de a combate extremismul și de a proteja stabilitatea democratică a țării.

Gruparea Reichsbürger, cunoscută pentru negarea legitimității statului german modern și promovarea unei ideologii extremiste, a atras atenția autorităților din cauza planurilor sale violente de a răsturna guvernul.

Învinuiții, printre care se numără un medic de familie, un bucătar cunoscut și un astrolog, sunt acuzați că au făcut parte din conducerea unui complot cu scopul de a răsturna guvernul german. Potrivit procurorilor, ei plănuiau să formeze un cabinet interimar în cazul în care atacul asupra clădirii parlamentului ar fi reușit. Acuzațiile includ apartenența la o organizație teroristă și pregătirea unui act de înaltă trădare.

Concret, grupul intenționa să-l răpească pe cancelarul german Olaf Scholz și să-l prezinte publicului la televizor pentru a-și atrage mai mulți susținători, relatează The Guardian.

Inculpații resping acuzațiile de complot

Procesul din München se desfășoară sub condiții stricte de securitate, având în vedere temerile legate de ascensiunea extremei drepte în Germania , amplificată de recentul său succes la alegerile europene și de arestarea unor persoane acuzate de spionaj pentru Rusia și China.

Heinrich XIII Prince Reuß, un pseudo-aristocrat și agent imobiliar, ce urma să fie numit lider interimar, se află în centrul presupusului complot și este judecat la Frankfurt, alături de alți suspecți cheie.

Avocații apărării neagă acuzațiile de terorism în cazurile respective, sugerând că inculpații erau mai degrabă adepți ai teoriilor conspiraționiste care s-au conectat din cauza opoziției lor față de restricțiile COVID-19. Așa zisul prinț Heinrich XIII Reuß și ceilalți suspecți au negat orice implicare în planuri violente sau de asasinat.

Presupusul complot a fost descoperit în urma unor raiduri antiteroriste în 11 state germane și în străinătate în decembrie 2022, după o anchetă sub acoperire. Procesul așa zisei aripi ezoterice, desfășurat la un tribunal de înaltă securitate din München, face parte dintr-o serie de cazuri similare: cum ar fi procesul aripei militare de la Stuttgart și procesul presupușilor conspiratori de bază de la Frankfurt am Main. Deși ar trebui să dureze până în ianuarie, ar putea să se întindă pe parcursul mai multor ani, spun procurorii.

Avem în jur de 900 de dosare de informații și în fiecare zi li se adaugă tot mai multe pagini", a declarat Laurent Lafleur, un purtător de cuvânt al tribunalului, înainte de deschidere, explicând că ancheta continuă chiar și în timp ce procesele sunt în desfășurare. Fiecare acuzat va fi reprezentat de doi avocați ai apărării. Deoarece membrii grupului de extrema dreapta sunt judecați în trei orașe diferite, judecătorii, procurorii și avocații trebuie să facă schimb de informații. De altfel, acuzații pot depune mărturie în celelalte procese, adică trebuie să fie transportați în orașele în care sunt judecați membrii grupului.

Este un efort logistic uriaș", a declarat Lafleur. El a precizat că instanța este pregătită pentru tulburări, „fie din partea Reichsbürger sau Querdenker, care ar putea vizita procesul", o referire la mișcarea de negare a coronavirusului Querdenker.

Cine făcea parte din grupul care voia să răstoarne guvernul german

Printre inculpații acuzați de complot se numără Hildegard Leiding, în vârstă de 60 de ani, membră a partidului de dreapta AfD. Ea este judecată la München. Este cunoscută și ca astrolog, ea ar fi fost desemnată să devină „ministrul transcomunicărilor" al grupului.

Alături de un sudor de pe scena rockerilor bavarezi, astrologul ar fi folosit „criterii spirituale" pentru a alege candidații potriviți pentru viitorul guvern, printre care un bucătar celebru din Austria, însărcinat cu o dietă sănătoasă pentru noul regim, și un medic de familie practicant, descris de foști pacienți ca fiind „consacrat și respectat" în comunitatea sa, scrie cotidianul britanic.

Femeia, care s-a radicalizat în timpul pandemiei, este cunoscută pentru abilitatea ei de a prezice viitorul prin citirea ouălor, denumit și „ovomanție” sau „Eierorakel”. Ea ar fi trebuit să ocupe funcția de ministru al sănătății în cadrul presupusului complot.

Nu mai puțin de 47.000 de euro din fonduri personale ar fi donat Hildegard Leiding pentru acest scop, iar mare parte din bani au fost folosiți pentru achiziționarea de arme, conform procurorilor.

După arestarea ei, partenerul ei de cabinet dintr-un orășel din Saxonia Inferioară a afișat un anunț pe ușa cabinetului în care scria că vestea că a fost arestată pentru presupusa sa implicare într-o organizație teroristă care avea ca scop răsturnarea guvernului german: „a fost o surpriză totală pentru mine și pentru întreaga echipă a cabinetului... suntem șocați și ne distanțăm de orice ideologie de extremă dreapta de acest gen”.

Aproape 23.000 de Reichsbürgeri ar exista în Germania, iar 10% dintre ei ar fi dispuși să recurgă la violență. Mai mult, 1.000 dintre aceștia ar fi membri activi ai extremei drepte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii