Începe operațiunea de căutare a victimelor cutremurului din Japonia, "îngropate de vii" sub dărâmături VIDEO

Începe operațiunea de căutare a victimelor cutremurului din Japonia, "îngropate de vii" sub dărâmături VIDEO

Risc Seismic

Autoritățile se străduiesc să salveze victimele prinse sub dărâmături în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 7,6 grade care a lovit centrul Japoniei, a distrus clădiri și a declanșat un tsunami.

Cutremurul din Japonia a avut o magnitudine de 7,6 FOTO: captură video

Cutremurul din Japonia a avut o magnitudine de 7,6 FOTO: captură video

Alte persoane se străduiesc să ajungă la un loc mai sigur, pe fondul avertismentelor de tsunami, scrie dailymail.co.uk.

Un total de 21 de cutremure cu magnitudinea de peste 4,0 au fost luni dimineață. Guvernul japonez a declarat că a primit informații potrivit cărora cel puțin șase persoane sunt îngropate de vii sub clădiri prăbușite.

Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare și difuzate de televiziunea japoneză au arătat cum clădirile s-au prăbușit în Suzu, un oraș aflat în apropierea epicentrului celui mai mare cutremur, iar pe drumuri au apărut fisuri groase.

Cutremurele au declanșat un incendiu uriaș în orașul Wajima, în prefectura Ishikawa, cea mai afectată, cu imagini șocante care arată flăcări uriașe care înghit clădiri rezidențiale, potrivit televiziunilor locale.

Alte clipuri au arătat cumpărători îngroziți, aruncați la pământ în marile magazine și inundații într-o gară după ce s-au spart conductele de apă. Cutremurul a avut loc în timp ce milioane de japonezi se îndreptau spre temple pentru a marca noul an.

Cutremur în Japonia FOTO: captură video

Cutremur în Japonia FOTO: captură video

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că magnitudinea cutremurului de 7,6 este cea mai mare înregistrată vreodată în Peninsula Noto din prefectura Ishikawa.

Salvatorii scotocesc printre dărâmăturile mai multor case pentru a evacua locuitorii prinși, după ce Yoshimasa Hayashi, secretarul șef al cabinetului japonez, a declarat că au fost raportate cel puțin șase incidente în care casele s-au prăbușit peste locuitori.

Angajați ai armatei japoneze au fost chemați pentru a ajuta la eforturile de salvare și evacuare, a adăugat Hayashi. Nu au fost confirmate încă informații privind morți sau răniți, dar oficialii au declarat că situația este încă neclară.

Cutremurele au declanșat temeri legate de un tsunami, agenția de meteorologie avertizând inițial cetățenii să se pregătească pentru valuri de până la 5 metri (16,4ft). Ulterior, oficialii au retrogradat avertismentul major la un avertisment normal de tsunami.

Agenția meteorologică a țării a raportat că primele valuri mari au lovit portul Wajima din prefectura Ishikawa la ora locală 16:21, chiar în momentul în care întunericul s-a lăsat peste regiune, iar multe altele sunt așteptate în următoarele minute și ore.

O alertă majoră de tsunami a fost emisă pentru Ishikawa, precum și alerte sau avertizări de tsunami de nivel inferior pentru restul coastei vestice a insulei Honshu, în timp ce televiziunea publică japoneză NHK TV a îndemnat populația să se refugieze pe terenuri înalte sau pe acoperișurile clădirilor din apropiere.

”Ne dăm seama că locuința voastră, bunurile voastre sunt toate prețioase pentru voi, dar viețile voastre sunt mai importante decât orice altceva. Fugiți pe cel mai înalt teren posibil”, le-a spus un prezentator al televiziunii NHK telespectatorilor.

Valurile tsunami ar putea continua să revină , potrivit rețelei, întrucât avertismentele au continuat să fie difuzate la aproape o oră după alerta inițială.

Amenințarea a fost ulterior redusă la o avertizare obișnuită.

Guvernul japonez a înființat un centru special de urgență pentru a colecta informații despre cutremure și tsunami și a le transmite rapid rezidenților pentru a asigura siguranța, a declarat reporterilor premierul Fumio Kishida.

Dar efectele cutremurului au fost așteptate mai departe de Japonia.

Ministerul rus pentru situații de urgență a declarat că părți din coasta vestică a insulei Sakhalin, situată în apropierea Japoniei, pe coasta pacifică a Rusiei, se află, de asemenea, sub amenințarea unui tsunami, iar populația locală a fost evacuată, a raportat agenția de știri de stat TASS.

Coreea de Nord a emis avertismente de tsunami pentru coasta sa estică, spunând că valuri de până la 2,08 metri pot ajunge la țărmul său, a relatat Yonhap news citând radioul de stat din Nord.

Mai multe autostrăzi importante au fost închise, a precizat operatorul rutier, iar serviciile trenului de viteză Shinkansen au fost, de asemenea, suspendate între Tokyo și epicentrul din regiunea Noto, în prefectura Ishikawa, în partea dinspre Marea Japoniei a insulei principale a Japoniei, Honshu.

Aproximativ 33.500 de gospodării de pe coasta de vest a Honshu au rămas fără curent electric, potrivit companiilor locale de utilități.

Takashi Wakabayashi, un lucrător la un magazin din prefectura Ishikawa, a declarat că unele articole s-au prăbușit de pe rafturi în urma cutremurelor, dar cea mai mare problemă a fost mulțimea uriașă de oameni care au venit să se aprovizioneze cu apă îmbuteliată, orez și pâine.

”Avem clienți de trei ori mai mulți decât de obicei”, a spus el.

Temerile sunt tot mai mari că centralele nucleare de coastă din Japonia ar putea fi afectate în urma cutremurului.

Însă operatorii au confirmat că nu au fost detectate încă probleme.

”S-a confirmat că nu există anomalii la centrala nucleară Shika (din Ishikawa) și la alte stații până în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.

”Fiecare minut contează. Vă rugăm să vă evacuați imediat către o zonă sigură”, a adăugat el.

Hokuriku Electric Power, Tokyo Electric Power Co și Kansai Electric Power operează mai multe centrale nucleare de-a lungul coastei care ar putea fi lovite de tsunami.

Japonia are reglementări stricte în domeniul construcțiilor, menite să garanteze că clădirile pot rezista la cutremure puternice, și organizează în mod regulat exerciții de urgență pentru a se pregăti pentru un cutremur major.

Clădirile sunt întărite cu pereți din beton și îmbinări speciale care ușurează stresul atunci când pământul se cutremură.

Între timp, zgârie-norii sunt construiți cu amortizoare și cu o "arhitectură elastică" care le permite să se îndoaie pe orizontală.

Însă țara este bântuită de amintirea cutremurului submarin cu magnitudinea 9,0 din martie 2011, produs în largul nord-estului Japoniei, care a declanșat un tsunami soldat cu aproximativ 18 500 de morți sau dispăruți.

De asemenea, tsunamiul din 2011 a dus la topirea a trei reactoare de la centrala nucleară Fukushima, provocând cel mai grav dezastru postbelic din Japonia și cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.

În martie 2022, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade în largul coastei Fukushima a zguduit zone mari din estul Japoniei, provocând moartea a trei persoane.

Capitala Tokyo a fost devastată de un cutremur uriaș în urmă cu un secol, în 1923.

Deși nu se poate prezice cu exactitate unde și când vor avea loc cutremurele, știm că cele mai grave evenimente vor avea loc de-a lungul granițelor plăcilor terestre - iar o mare parte din Japonia se află de-a lungul unei astfel de granițe.

Honshu, principala insulă a Japoniei, se află la intersecția dintre trei plăci tectonice - eurasiatică, filipineză și nord-americană.

În Japonia, participarea la exerciții de pregătire pentru dezastre naturale începe încă de la grădiniță, iar toate telefoanele mobile japoneze sunt dotate cu un sistem de alertă în caz de cutremur, oferind potențial utilizatorilor un windo de 5 până la 10 secunde.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!