Începe Mondialul de handbal, fără Neagu: De ce Cristina e disperată să joace, totuși, în Danemarca

Începe Mondialul de handbal, fără Neagu: De ce Cristina e disperată să joace, totuși, în Danemarca

Mondialul de handbal feminin pornește la drum, începând de astăzi. Din păcate, Cristina (35 de ani), foarte probabil la ultima participare, va rata toate meciurile României în prima fază a grupelor, la Herning (Danemarca).

Cristina Neagu

Cristina Neagu

Cristina Neagu e, fără îndoială, cea mai mare handbalistă din istoria României. Deși o sportivă formidabilă, din păcate, CV-ul ei la echipa națională nu e pe măsura valorii sale incontestabile.

Deși trage prima reprezentativă după ea de ani buni, „Cris“ a cucerit un bronz la Mondialul din 2015 și încă unul la Europeanul din 2010. Mult prea puțin pentru o jucătoare care a suferit din cauza faptului că, în multe turnee, colegele nu s-au ridicat, totuși, la nivelul ei. De altfel, într-o tentativă de a-și responsabiliza coechipierele, Neagu s-a și retras pentru o perioadă scurtă de la națională. Degeaba! În continuare, se cam așteaptă totul de la ea. Problema e că acum, la Mondialul care începe de astăzi, găzduit de Daneamrca, Norvegia și Suedia, fetele noastre sunt nevoite să se descurce fără Neagu! Cel puțin în prima fază a grupelor. Pentru că, accidentată la club, la meciul CSM – Debrecen, „Cris“ a pierdut cursa ei, în încercarea de a fi aptă la startul turneului final.

O competiție de totul sau nimic

E greu de crezut că, având și probleme medicale, Neagu va obține un rezultat spectaculos cu România la această competiție. Important însă e ca naționala să-și îndeplinească obiectivul: o clasare între primele opt. Adică, ceea ce n-am mai reușit din 2015 încoace, când am și avut ultimul Mondial reușit, cucerind medaliile de bronz.

Revenind la ediția de acum, e crucial să terminăm în obiectiv, locurile 1-8, pentru ca astfel vom obține șansa participării într-unul din cele trei turnee preolimpice, în perioada 11-14 aprilie 2024. Când se vor pune la bătaie șase bilete pentru Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august). De aceea, Mondialul din acest an e de totul sau nimic pentru Neagu! Pe lângă faptul că, foarte probabil, va bifa ultima participare la o asemenea competiție, ea speră ca rezultatul de aici să-i țină în viața visul calificării pentru JO 2024. Cristina are în palmares doar două participări olimpice:

*2008, Beijing: Locul 7

*2016, Rio de Janeiro: Locul 9

Două posturi transmit Mondialul

Grupele C și G sunt cele care programează, astăzi, partide din cadrul Mondialului de handbal. Coreea de Sud – Austria (19.00) și Norvegia – Groenlanda (21.30) se joacă în grupa C, în timp ce Brazilia – Ucraina (19.00) și Spania – Kazahstan (21.30) sunt confruntările din grupa D. În România, posturile Digi Sport și Prima Sport vor transmite Cupa Mondială.

26

de participări în 26 de ediții ale Mondialelor are România, fiind singura naţională care a fost mereu prezentă la acest turneu final.

Programul tricolorelor în prima fază a grupelor

*România - Chile (vineri, 1 decembrie, ora 19.00)

*România - Serbia (duminică, 3 decembrie, ora 19.00)

*Danemarca - România (marți, 5 decembrie, ora 21.30).

Cupa Mondială găzduită de Danemarca, Norvegia și Suedia

*Grupa A: Suedia, Croația, China, Senegal

*Grupa B: Muntenegru, Ungaria, Camerun, Paraguay

*Grupa C: Norvegia, Coreea de Sud, Groenlanda, Austria

*Grupa D: Franța, Slovenia, Angola, Islanda

*Grupa E: Danemarca, ROMÂNIA, Serbia, Chile

*Grupa F: Germania, Polonia, Japonia, Iran

*Grupa G: Brazilia, Spania, Ucraina, Kazahstan

*Grupa H: Țările de Jos, Cehia, Argentina, Congo

Primele trei clasate vor avansa în Grupele Principale. Ocupantele ultimelor locuri vor merge în Cupa Președintelui, urmând să joace pentru locurile 25-32 în ierarhia finală a Mondialului.

Lotul României

Portari: Ciucă (Rapid), Dumanska (Bistrița), Hosu (Rm Vâlcea)

Extreme stânga: Dincă (Bistrița), Dindiligan (CSM)

Interi stânga: Bazaliu (Bistrița), Neagu (CSM), Pașcan (Craiova), Lixăndroiu (Slatina)

Centri: Buceschi (Rapid), Laslo (Bistrița), Popa (Brăila)

Interi dreapta: Bucur (Buzău), Gogîrlă (Rm Vâlcea)

Extreme dreapta: Badea (Rapid), Seraficeanu (Bistrița)

Pivoți: Balog (Brăila), Ostase (Rapid), Pintea (CSM)

Selecționer: Florentin Pera

Ultimele rezultate ale fetelor la Mondiale

Ediție Gazda Clasarea României

2021 Spania Locul 13

2019 Japonia Locul 12

2017 Germania Locul 10

2015 Danemarca Locul 3

România a fost campioană mondială în 1962 și mai are în palmares două medalii de argint, cucerite în 1973 și în 2005.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…